fbpx

Kako je Nasa z novo študijo postavila na laž vse slovenske medije, ki so globalno segrevanje uporabili za politične obračune!

Foto: epa

Nasini znanstveniki opozarjajo na veliko verjetnost nove ledene dobe. Omenjeno ponovno postavlja pod vprašaj kredibilnost osrednjih slovenskih medijev, ki so pred meseci ostro napadli poslanca SDS Branka Grimsa, ko je dejal, da globalnega segrevanja ni in da se Zemlja v resnici ohlaja. 

Znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa opozarjajo na veliko verjetnost nove ledene dobe, kar naj bi nakazovale sončne pege, ki so bile v letošnjem letu doslej odsotne kar 79 dni oziroma 55 odstotkov leta. Vse to po njihovo dokazuje, da se približujemo pojavu, poimenovanemu solarni minimum, ki bo najizrazitejši na prehodu iz leta 2019 v leto 2020. 

Solarni minimum odločilno vpliva na vreme
Solarni minimum je obdobje, ko sonce oddaja manj toplote ter proizvaja manj sončevih peg. Glede na to, da je bilo Sonce v letošnjem letu doslej več kot polovico časa brez sončevih peg, je to po mnenju znanstvenikov jasen signal, da je na poti nova mini ledena doba. Martin Mlynczak, znanstvenik iz raziskovalnega centra Nasa v Langleyu, opozarja, da je “v atmosferi očiten trend hlajenja /…/ omenjeno bi lahko povzročilo naslednjo ledeno dobo, kar ni le zaskrbljujoče, ampak strašno”. Na spletni strani Space Weather so med drugim zapisali: “Podobno nizka zastopanost sončevih peg je bila značilna za leto 2009, ko smo doživeli najizrazitejši solarni minimum v tem stoletju.” Sonce deluje v približno 11-letnih ciklih, ki jih zaznamujejo obdobja povečanih in znižanih temperatur. Na Nasini spletni strani so poudarili: “Vreme na Zemlji, od površine planeta do vesolja, je popolnoma odvisno od Sonca. Na vesoljsko vreme in zemeljsko vreme vplivajo majhne spremembe, ki sonce zadenejo v njegovem ciklu.” V nizki fazi 11-letnega sončnega cikla oslabita sončno magnetno polje in sončni veter.

Zadnja mini ledena doba trajala več kot 70 let
Do zadnje mini ledene dobe, ki je trajala več kot 70 let, je prišlo ravno ob podobnem solarnem minimumu. To je bilo obdobje med letoma 1645 in 1715, ki je v zgodovini znano kot minimum Maunder. V tem obdobju so bile povprečne temperature za 1,3 °C nižje od povprečja. Posledično so ljudje v tistem času trpeli za hudo lakoto.

Foto: Nasa

Napad osrednjih slovenskih medijev na poslanca Grimsa
Izjave znanstvenikov ponovno postavljajo pod vprašaj kredibilnost slovenskih osrednjih medijev, ki so nedavno zasmehovali poslanca SDS Branka Grimsa ter za neresnično označevali njegovo izjavo, da globalnega segrevanja ni in da se Zemlja v resnici ohlaja. Pri tem so zapisali, da je stroka enotna glede globalnega segrevanja. Omenjeno več kot očitno ne drži, na kar nakazujejo tudi opisane navedbe Nasinih znanstvenikov o možnosti nove ledene dobe.

Branko Grims (Foto: Twitter)

M. D.