Kako se je nekdanjemu sovjetskemu partijcu Jelcinu ob obisku ameriškega supermarketa leta 1989 razblinil pogled na revni komunizem!

Foto: Facebook

Ko je leta 1989 nekdanji ruski predsednik Boris Jelcin, še kot član sovjetske zveze komunistov, iz obubožane Sovjetske zveze prispel v Združene države Amerike in obiskal vesoljski center Johnson v Houstonu in dobro založen supermarket, je definitivno imel kaj videti, glede na to, da je tedaj v njegovi domovini vladalo veliko pomanjkanje zaradi vladanja trde roke Komunistične partije. Ta razkorak je bil tako velik, da naj bi se po mnenju strokovnjakov Jelcinu tedaj povsem razblinil njegov pogled na komunizem. Dve leti kasneje je sodeloval pri rušenju komunističnega sistema.

Ob obisku vesoljskega centra septembra 1989 si je ogledal nadzorni center in model vesoljske postaje v naravni velikosti. Po poročanju novinarke Houston Chronicle Stefanie Asin, pa niso bili vsi zasloni, številčnice in ostala tehnologija Nase tisti, ki so Jelcina najbolj navdušili, ampak širok nabor izdelkov, ki so bili na voljo v bližnjem supermarketu. Svojim kolegom iz Rusije je povedal, da če bi njihovi državljani, ki pogosto čakajo v vrstah za večino izdelkov, videli kakšne so razmere v ameriških supermarketih, bi izbruhnila revolucija.

Kupci in trgovci v supermarketu, ki ga je Jelcin obiskal, so Jelcina med ogledom ves čas ustavljali, da bi mu segli v roke in ga pozdravili. Takrat vsakdo le ni imel pri rokah pametnega telefona, zato delanje selfijev ni predstavljalo velikega hita. Jelcin je mimoidoče spraševal, kaj ponavadi kupujejo in koliko kaj stane, kasneje pa je vodjo trgovine vprašal, če je za upravljanje trgovine potreboval posebno izobraževanje. Največje navdušenje je ta po poročanju Chron pokazal ob ogledu oddelka za sadje in zelenjave in vsebine hladilnikov, kjer niso manjkali niti zamrznjeni pudingi na palčki.

Foto: Houston Chronicle

Ni mogel verjeti, da je trgovina skoraj na vsakem vogalu ulic
“Niti politbiro in Gorbačov nimata na voljo tolikšne izbire,” je zatrdil Jelcin. Ko je preko prevajalca izvedel, da v trgovini prodajajo na tisoče artiklov, se kar ni mogel načuditi nad to informacijo. Prav tako pa ni mogel verjeti, da trgovina, ki jo je obiskal zdaleč ni edina te vrste in da je po ZDA vrsta prav takšnih trgovin ter da imajo nekatere izmed njih celo večji nabor izdelkov, kot trgovina, ki jo je sam obiskal.

Navdušen je bil nad dejstvom, da so takšne trgovine skoraj na vsakem vogalu ulic v ZDA. Ob odhodu iz supermarketa Jelcin ni ostal praznih rok, saj so mu ob obisku ponudili vzorce sirov ter asortiment nekaterih drugih dobrot, katere je lahko ta užival ob nadaljevanju potovanja. Zanimivo je, da je celo Jelcinov avtor biografije zapisal, da je Jelcin po ogledu supermarketa na poti drugam ves čas razmišljal o velikem naboru hrane, ki ga je videl in to primerjal z blagom v trgovinah, ki so jih obiskovali njegovi rojaki.

Tako je izgledal nakupovanje v Moskvi:

Po mnenju številnih strokovnjakov je bil njegov obisk trgovine pri Randall’s tisti, ki je povsem razblinil njegov pogled na komunizem. Dve leti kasneje je zapustil Komunistično partijo in pričel izvajati reforme, da bi prispeval k gospodarskemu plimovanju v Rusiji. “Ko sem na policah videl na stotine in tisoče pločevink, kartonskih škatel in blago, mi je bilo prvič slabo zaradi obupa sovjetskih ljudi,” je med drugim priznal Jelcin in dodal, da je bila tako potencialno bogata država pripeljana do točke, kjer vlada stanje takšne revščine.

 • stajerc5

  Skoda, da ni Jelcina vec. Si predstavljate veselico, ce bi se srecal z Bruseljskim Isijasom!?

  • Friderik Peršič

   Najprej bi se zalizala , potem pa raspaljotka …

  • freedomfighter

   Haha to bi skupaj popila en rezervar zganja

 • bubamara

  Mi smo imeli toliko izdelkov v trgovini, da še danes poznamo vse na pamet. Ku je bla rdeča zvezda je bilo res super.

  • sunday

   hahaha sarkazem deluje

 • Perkele

  Oh ja, ta zlata leta Amerike, ko je imel NY v začetku 90-in murder rate na nivoju današnje Venezuele.

 • McBobo

  Fajonka si naravnost želi takšnih praznih polic vsaj po taki zavzetosti zagovarjanja komunizma.

 • JANEZ GUS

  Rdeča drhal ima polne gobce izkoriščevalskega kapitalizma,koristi pa vse zahodne dobrine.Pa tudi v Venezuelo se jim nič ne mudi,še manj v S. Korejo.So že pogruntali Sekolec,DRENIKOVA,ERJAVEC,KAJ BI STRIČEK KIM NAREDIL IZ NJIH.Nobeden več se ne bi upal narediti take blamaže,kot so jo naredili ti trije modeli.

 • JANEZ GUS

  Ob vladovini vojne zločinke MILKE PLANINC,80leta,je najbolj prišel do izraza komunistični raj na zemlji ,za nas navadne smrtnike.Vso to komuno drhal,ki zagovarja demokratični socializem bi poslav v tisti čas z trem majhnimi otroci.Če mi še kdo omeni,da je bilo takraet bolje,GA ZADAVIM Z LASTNIMI ROKAMI.Naj mi to izreče priče mene.

 • JANEZ GUS

  Kdor pogleda tale video mu je lahko takoj vse jasno,v kakšnem komunističnem raju smo živeli skupaj z jebeno YUGO.Kdor pravi da ni tako je bil udbovc,priviligiranec član partije.V vseh komunističnih državah je bilo enako in to bi morali danes v šolah kazati otrokom ,ne pa LGBT SKUPNOSTI.Zato Šarko NE SERI,DA TI NE POKAŽEMO ŽIVLJENJA V KOMUNISTIČNEM RAJU.

  • J.Smith

   Felikss ima še kako prav ker spadaš točno v kategorijo ki jo je opisal

 • Van Der Waals

  NAJVEČ VOLILCEV KI VOLI LEVE STRANKE SO RAVNO ŽENSKE!!! ! BABE NISO LIH PREVEČ PAMMETNE!

  • xtc

   Eh,z babami je križ najprej gledajo ,da jr tič,ko imajo tega dovolj ou. ko ni denarja hitro pogruntajo ,da je denar boljša varianta,če ga imaš si naročiš porivača ali umetnega ,če ga nimaš pa ti tič nične koristi,ko ti kruli po vampih.
   No ,današnje so bolj “intiligentne in izobražene” in imajo bolj rade muslimanske no a hudič se skriva v tem,da jim ga pol manjka,ko pa to ugotovijo pa so že deležne “terapije” ,ki jim je pri normalnih manjkala-batina. od jutra dosutra in delat pol tud pamet pride,a nič ne pomaga.

  • me

   zato majo musliči tud malo prav

 • xtc

  Hja,sej tud dons ni kej drgač,Putinova klika v izobilju,par km proč od Moskve in St Petersburga pa enaka izbira kot nekoč-večina ob 200eur povprečne plače pač nima kaj veliko trošit.

  • freedomfighter

   Ja lepo povedano…ni kriv pe komunizem ampak tudi mentaliteta ljudi…dokler prebivalstvu vec pomeni mahanje z zastavicami in pranje mozganov z veliko vojsko od zivljenskega standarda do takrat drzava ne more resno napredovati

  • J.Smith

   “Hja,sej tud dons ni kej drgač” ?
   Povej kej več ker očitno “veliko veš”

   • Lewgd

    Rit nikoli ne ve več

 • Valter BraniSlav

  Bodite hvalezni Josipu Brozu.
  Zaradi Tita smo mi imeli najlepse zivljenje in najvisji standard med vsemi Slovanskimi drzavami.

  • FORT WORTH

   Ja z ameriskimi krediti.
   Brez njihovih kreditov bi se yugovina sesula sama vase.

   • Slovenec 33

    In ko ni bilo več kreditov, se je

   • Valter BraniSlav

    Ok. Samo da smo dobro ziveli.

    • šrauf

     Tvoj stric Edo je rekel,da je kosilnica BCS v rokah kmeta isto kot mitraljez v rokah sovražnika.

  • šrauf

   Pa vozili smo fičota ,ki je bil najboljši v svojem razredu…

   • Lewgd

    mogoče samo ti

 • piko8

  Tako razkošje se sam videv, ko sem biv na delu 1992 leta v rusiji!! Hladilni pulti so bili sami sebi namen, še slabše kot na videu!
  Menjava rubel 700 rubljev vse pove, kako zgleda komunistični Raj !!

  • Lewgd

   Zato pa je prišel Putin

 • Darth Vader

  značilnosti volilca leve politične opcije je več…..najbolj očitna je finančni oportunizem (javni infrastrukturni projekti, kjer vlada neke vrste samopostrežna kraja)….potem ena od značilnosti levih volilcev je,da niso zmožni dojemati realnosti in vseskozi plavajo v nekih totlitarnih ideologijah……nadaljna značilnost levega volilca je sveta preproščina, kjer si znajo še tako kompleksno situacijo razložiti v preprosti enostavčni povedi (da si kaj takšnega sposoben, morašbiti res poseben idiot)…..naslednja značilnost volivca leve politične opcije je želja po sistemski revščini in preferiranje nekih XYŽNJ tujcev iz Gabona in Konga nad predstavniki lastnega naroda……še naslednja značilnost levega volivca je vsakoletno klošarsko romanje za 14 dni na morje na hrvaško ponavadi…..pa še za kak praznični vikend…..

 • Dragan Krstič

  V 50. letih prejšnjega stoletja je Nikita Hruščov med govorom na generalni skupščini OZN sezul čevelj za govorniškim pulltom, z njim udarjal po pultu in vpil da bo SZ v 5 letih po štandardu prebivalstva prehitela ZDA.

  • J.Smith

   Prehitela ga seveda ni, je pa Ameriško prebivalstvo “še bolj napredovalo” v pisanosti barvnih obogatitev

 • Felikss_AH

  Na YouTubu je vloger Rick Suddeth objavil ta video Nov 27, 2012 in ob tem napisal –

  “I’m not sure when this was filmed.. I visited Russia several time on productions. Coming from LA LA Land (USA) I was amazed by the condition of the country… The people are some of the most hard working, industrious, talented you will ever find. But they are in a system where you’re not reward for your hard work… I hope it’s much better now!”

  Ta njegov pripis me je pripravil do tega da se obregnem na sprdaste komentarje nekaterih pametnjakovičev tu ki pa na žalost niso Levuharji ampak kao neka Desnica. Takim bi priporočil da vsaj občasno preverijo kako se Anglofonski portali tipa Nova24tv obnašajo z daleč bolj razumnimi in kvalitetnimi komentarji.

  Sprdanje ali po Slovensko zasmehovanje je odurna taktika Levičarskih Lojev ki joj je do popolnosti “znanstveno” obdelal Saul Alinsky (Ameriški krajevni organizator)… in tej kategoriji Levuharije služi kot “Ratni Priručnik”. Meni so sprdavci od nekdaj šli na jetra in me vedno razkuri ko se tu nekateri repenčijo… kot majni cucki za žično ograjo ki “histerično” lajuckajo na mimoidoče… a če ih samo pogledaš direkt v oči takoj rikverc ter “iz bolj varne” pozicije nadaljujejo svoj bevskaraj.

  Noben narod si ne zasluži Komunizem, in Rusi so imeli to “srečo” da so prvi dobili na “dar” ta Židovski izum, ali bolj natančno AshkeNAZIstično Marxistično inkvizicijo ki jo je financiran s strani Wall Street Banksterjev (predvsem Warburgi) direkt iz New Yorka prinesel v Caristično Rusijo Lenin. Rusi so torej fasali izvirno verzijo Trockističnega Komunizma in to plačali s cca 25,000,000 umorjenih etničnih Rusov. Isto verzijo so Židovski Trockisti prenesli tudi na sosednjo Kitajsko kar je ustvarilo dva težka zlikovca – Stalin in Mao!

  Jugoslavija NI imela Komunizem tega tipa… in ne glede na Partizanske povojne zverinske poboje, OZN-o, UDB-o in ostalo kar prinaša retardirani Komunizem, je obstajalo obdobje nekih dvajset let ko je Jugoslavija dobesedno cvetela v primerjavi z Vzhodnim Blokom. Zahvala za to seveda ne gre takratnim Komunistom, ampak ljudem tu živečim… predvsem Slovencem in Hrvatom ki smo le živeli v sklopu Avstro-Ogrske Monarhije in mentalno bili del Zahodnega Sveta. Poleg tega je Slovenija bila skoraj 1000 let del Svetega Rimskega Imperija.

  Ne pozabiti da so Južne Jugoslovanske migracije, preden so odhajale v Nemčijo, najprej šle v smeri Slovenije… ker je Slovenija v Jugoslovanskem merilu takrat predstavljala nekaj kot Mini Nemčijo. Razvoj je tekel zaradi istega kot je to Rick Suddeth opisal iz svojih izkušenj po takratnem SSSR – -“The people are some of the most hard working, industrious, talented you will ever find” – – in Slovenci so dejanski bili taki.

  Titoisti in sam Tito so to dopuščali ali bolje rečeno izkoristili, ker je Amerika Jugoslavijo namenila dobesedno kot rdečo krpo Sovjetom, in zato je bila tudi radodarna s krediti. Pa nekaj let po Informbiroju je Jugoslavija dobivala samo Ameriško orožje in opremo. Ko sem jaz odrajtaval svoj “rok” smo imeli Ameriške radijske postaje, James kamione in še precej druge “ratne” navlake.

  Ko pa nekateri serjejo tu da je Juga uspevala samo zaradi “ogromnega” zadolževanja… ki je na koncu bilo nekje cca 20 do 30 milijard… medtem pa današnje zadolževanje Slovenije se za leto 2017 giblje okoli 45 milijard. Delati se norca iz česar koli je primitivni idotizem najnižje vrste… sploh pa če se še izmišlja stanja. Pa še to… Jugoslovanski Komunisti (logično NE vsi) so bili v primerjavi z današnjo Kontinuiteto in kreteni iz Levice daleč bolj pošteni… skoraj dostojanstveni v svojih ideoloških zablodah.

  • J.Smith

   Odličen pregled, samo bo vseeno nekaj genijjev tu doletela kap

 • Felikss_AH

  Nisem ziher zakaj je “Disqus” ocenil moj komentar kot SPAM… pa bom malo korigiral vsebino za še enkrat

  Na YouTubu je vloger Rick Suddeth objavil ta video Nov 27, 2012 in ob tem pripisal:

  “I’m not sure when this was filmed.. I visited Russia several time on productions. Coming from LA LA Land (USA) I was amazed by the condition of the country… The people are some of the most hard working, industrious, talented you will ever find. But they are in a system where you’re not reward for your hard work… I hope it’s much better now!”

  Prav ta njegov pripis me je pripravil do tega da dodam svoje mnenje na to temo.

  Namreč sprdanje ali po Slovensko zasmehovanje je grda taktika Levičarjev ki jo je teoretično in do popolnosti “znanstveno” obdelal Saul Alinsky (Ameriški krajevni organizator)… in fanatični Levuhariji služi kot “Ratni Priručnik”.

  Noben narod si ne zasluži Komunizem, in Rusi so imeli to “srečo” da so prvi dobili na “dar” ta Khazarski izum, ali bolj natančno AshkeNAZIstično Marxistično inkvizicijo ki jo je financiran s strani WS “Finačnikov” (predvsem Warburgi) direkt iz New Yorka prinesel v Caristično Rusijo Lenin. Rusi so torej fasali izvirno verzijo Trockističnega Komunizma in to plačali s cca 25,000,000 umorjenih etničnih Rusov. Isto verzijo so Jid-Trockisti prenesli tudi na sosednjo Kitajsko kar je ustvarilo dva težka zlikovca – Stalin in Mao!

  • Felikss_AH

   DODATEK
   Jugoslavija NI imela Komunizem tega tipa… in ne glede na Partizanske povojne zverinske poboje, OZN-o, UDB-o in ostalo kar prinaša retardirani Komunizem, je obstajalo obdobje nekih dvajset let ko je Jugoslavija dejansko cvetela v primerjavi z Vzhodnim Blokom. Zahvala za to seveda ne gre takratnim Komunistom, ampak ljudem tu živečim… predvsem Slovencem in Hrvatom ki smo le živeli v sklopu Avstro-Ogrske Monarhije in mentalno bili del Zahodnega Sveta. Poleg tega je Slovenija bila skoraj 1000 let del Svetega Rimskega Imperija.

   Ne pozabiti da so Južne Jugoslovanske migracije, preden so odhajale v Nemčijo, najprej šle v smeri Slovenije… ker je Slovenija v Jugoslovanskem merilu takrat predstavljala nekaj kot Mini Nemčijo. Razvoj je tekel zaradi istega kot je to Rick Suddeth opisal iz svojih izkušenj po takratnem SSSR – -“The people are some of the most hard working, industrious, talented you will ever find” – – in Slovenci so dejanski bili taki.

   Titoisti in sam Tito so to dopuščali ali bolje rečeno izkoristili, ker je Amerika Jugoslavijo namenila dobesedno kot rdečo krpo Sovjetom, in zato je bila tudi radodarna s krediti. Pa nekaj let po Informbiroju je Jugoslavija dobivala samo Ameriško orožje in opremo. Ko sem jaz odrajtaval svoj “rok” smo imeli Ameriške radijske postaje, James kamione in še nekaj te “ratne” navlake.

   Nekateri pravijo da je YU uspevala samo zaradi “ogromnega” zadolževanja… ki je na koncu bilo nekje cca 20 do 30 milijard… medtem pa današnja zadolženost Slovenije se za leto 2017 giblje okoli 45 milijard. Pa še to… Jugoslovanski Komunisti (logično NE vsi) so bili v primerjavi z današnjo Kontinuiteto in extremi iz Levice daleč bolj pošteni… skoraj dostojanstveni v svojih ideoloških zablodah.

 • Miki Miška

  ha ha…. stajerc5 …smešno ampak resno

 • Mariskavan beers

  Izkoristite resen kredit med posamezniki
  Spoštovani gospod in gospa, ki želita posojilo, imam kapital v višini 6.000.000 EUR, namenjen odobritvi kratkoročnih in dolgoročnih zasebnih posojil, ki segajo od 1.000 do 1.000.000 EUR vsem resnim, zanesljivim in poštenim osebam, ki želijo. posojilo. Moja obrestna mera se giblje 3% letno, odvisno od zneska posojila in trajanja vračanja sredstev, ker še posebej ne želim kršiti zakona o oderuštvu. Prosim, kontaktirajte me po elektronski pošti: [email protected]

 • freedomfighter

  No ce bi bil za rusko bedo kriv le socializem po tem bi danes najbrz ziveli dosti bolje in dlje…rusi bi lahko imeli najpopolnejsi politicni in ekonomski sistem pa bi se vedno ziveli v bedi ker so pac rusi…podobne tezave ima tudi balkan

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!