fbpx

Kako se je nekdanjemu sovjetskemu partijcu Jelcinu ob obisku ameriškega supermarketa leta 1989 razblinil pogled na revni komunizem!

Foto: Facebook

Ko je leta 1989 nekdanji ruski predsednik Boris Jelcin, še kot član sovjetske zveze komunistov, iz obubožane Sovjetske zveze prispel v Združene države Amerike in obiskal vesoljski center Johnson v Houstonu in dobro založen supermarket, je definitivno imel kaj videti, glede na to, da je tedaj v njegovi domovini vladalo veliko pomanjkanje zaradi vladanja trde roke Komunistične partije. Ta razkorak je bil tako velik, da naj bi se po mnenju strokovnjakov Jelcinu tedaj povsem razblinil njegov pogled na komunizem. Dve leti kasneje je sodeloval pri rušenju komunističnega sistema.

Ob obisku vesoljskega centra septembra 1989 si je ogledal nadzorni center in model vesoljske postaje v naravni velikosti. Po poročanju novinarke Houston Chronicle Stefanie Asin, pa niso bili vsi zasloni, številčnice in ostala tehnologija Nase tisti, ki so Jelcina najbolj navdušili, ampak širok nabor izdelkov, ki so bili na voljo v bližnjem supermarketu. Svojim kolegom iz Rusije je povedal, da če bi njihovi državljani, ki pogosto čakajo v vrstah za večino izdelkov, videli kakšne so razmere v ameriških supermarketih, bi izbruhnila revolucija.

Kupci in trgovci v supermarketu, ki ga je Jelcin obiskal, so Jelcina med ogledom ves čas ustavljali, da bi mu segli v roke in ga pozdravili. Takrat vsakdo le ni imel pri rokah pametnega telefona, zato delanje selfijev ni predstavljalo velikega hita. Jelcin je mimoidoče spraševal, kaj ponavadi kupujejo in koliko kaj stane, kasneje pa je vodjo trgovine vprašal, če je za upravljanje trgovine potreboval posebno izobraževanje. Največje navdušenje je ta po poročanju Chron pokazal ob ogledu oddelka za sadje in zelenjave in vsebine hladilnikov, kjer niso manjkali niti zamrznjeni pudingi na palčki.

Foto: Houston Chronicle

Ni mogel verjeti, da je trgovina skoraj na vsakem vogalu ulic
“Niti politbiro in Gorbačov nimata na voljo tolikšne izbire,” je zatrdil Jelcin. Ko je preko prevajalca izvedel, da v trgovini prodajajo na tisoče artiklov, se kar ni mogel načuditi nad to informacijo. Prav tako pa ni mogel verjeti, da trgovina, ki jo je obiskal zdaleč ni edina te vrste in da je po ZDA vrsta prav takšnih trgovin ter da imajo nekatere izmed njih celo večji nabor izdelkov, kot trgovina, ki jo je sam obiskal.

Navdušen je bil nad dejstvom, da so takšne trgovine skoraj na vsakem vogalu ulic v ZDA. Ob odhodu iz supermarketa Jelcin ni ostal praznih rok, saj so mu ob obisku ponudili vzorce sirov ter asortiment nekaterih drugih dobrot, katere je lahko ta užival ob nadaljevanju potovanja. Zanimivo je, da je celo Jelcinov avtor biografije zapisal, da je Jelcin po ogledu supermarketa na poti drugam ves čas razmišljal o velikem naboru hrane, ki ga je videl in to primerjal z blagom v trgovinah, ki so jih obiskovali njegovi rojaki.

Tako je izgledal nakupovanje v Moskvi:

Po mnenju številnih strokovnjakov je bil njegov obisk trgovine pri Randall’s tisti, ki je povsem razblinil njegov pogled na komunizem. Dve leti kasneje je zapustil Komunistično partijo in pričel izvajati reforme, da bi prispeval k gospodarskemu plimovanju v Rusiji. “Ko sem na policah videl na stotine in tisoče pločevink, kartonskih škatel in blago, mi je bilo prvič slabo zaradi obupa sovjetskih ljudi,” je med drugim priznal Jelcin in dodal, da je bila tako potencialno bogata država pripeljana do točke, kjer vlada stanje takšne revščine.