Kako so na črnem seznamu komunističnih simpatizerjev končali Charlie Chaplin in številni drugi hollywoodski zvezdniki

Charlie Chaplin. Foto: epa

Amerika je imela nad komunizmom upravičeno strog nadzor. Uvrstitev na črni seznam “ta rdečih” je pogosto pomenila izgubo službe, družbenega vpliva in celo prijateljev. Poglejte, kateri hollywoodski zvezdniki so bili simpatizerji komunizma in kakšno je bilo zakulisje sklepanja poslov v filmski industriji v 50-ih letih prejšnjega stoletja.

Legendarni filmski režiser Elia Kazan je bil kreativni genij, ki je stal za popularnimi filmi, kot so A Streetcar Named Desire, On The Waterfront, East of Eden in Gentleman’s Agreement. Zabaval je Hollywood, opisovali so ga kot “pametnega in sposobnega režiserja”, prav tako so ga poznali kot tistega, ki je postavil temelje karierama Marlona Branda in Jamesa Deana. Ko je Kazan leta 1999 dobil oskarja za življenjsko delo, so nekateri vidni obrazi med občinstvom, med njimi Meryl Streep, Karl Malden in Warren Beatty, vstali in ploskali, medtem ko je ena tretjina dvorane še naprej sedela v znak protesta. Nick Nolte, Ed Harris in Ian McKellen so samo trije od tistih, ki režiserju zamerijo, da je leta 1952 “prijateljsko pričal” pred odborom za neameriške dejavnosti, t. i. HUAC-om, proti osmim kolegom zaradi njihovega levičarskega prepričanja ali povezav s komunistično partijo.

Številni filmski teoretiki so prepričani, da je njegov film On the Waterfront opravil neke vrste delo “žvižgača”, ki se žrtvuje za višje dobro. Kazan ni hotel končati na “črnem seznamu” senatorja McCarthyja, ker bi bil to konec njegove ustvarjalne kariere, zato se je odločil sodelovati. Prav tega sodelovanja ter udrihanja po prvem amandmaju ameriške ustave mu mnogi niso nikoli odpustili, čeprav so bila imena, ki jih je povedal, kot se je izkazalo šele kasneje, že znana HUAC-u.

Komunistična naveza ga je uničila, Kazan zaradi pričanja postal marginalec
Lov na “rdeče” in na “sovražnike države” je organiziral republikanski senator iz Wisconsina Joseph McCarthy, ki je leta 1950 objavil seznam 200 oseb, ki so blizu predsedniku in vrhu oblasti kakor tudi javnemu življenju in ki imajo povezave s komunisti. Tako se je začel nekajletni intenzivni lov na “neprimerne”, ki se je še posebej “zlomil” v Hollywoodu. Kazan je zaradi svojega dejanja postal nekakšen marginalec, medtem ko so ga pred tem šteli za “zlatega dečka”. Sprl se je celo s svojim velikim prijateljem, pisateljem Arthurjem Millerjem, ki ga je to tako inspiriralo, da je napisal igro The Crucible, ki govori o lovu na čarovnice v Salemu. Miller je sicer samozavestno zavrnil pričanje pred HUAC-om. Kazan je bil v nasprotju z njim prepričan: “Nesmiselno je skrivati identiteto ljudi, ki jih bodo v vsakem primeru razkrili. Več let ne maram komunistov in nočem žrtvovati svoje kariere in življenja, da bi jih branil. Žrtvoval bom svoje filme za nekaj, v kar verjamem, a ne za to.” Na Kazanovi strani je bil tudi pisatelj Tennessee Williams.

Oskarja za življenjsko delo sta Kazanu izročila Robert De Niro in Martin Scorsese, Scorsese pa je o Kazanu posnel celo enourni dokumentarec, ki ga je naslovil A Letter to Elia, v njem pa je poskusil strniti, kaj je vplivalo na delo genialnega režiserja, ter na nek način poskušal rehabilitirati Kazanov uničeni ugled.

Proti McCarthyjevim zahtevam pa se je simbolično zoperstavil tudi igralec George Clooney. Posnel je film Good Night and Good Luck, v katerem najdemo originalne posnetke, kako so McCarthyja obravnavali v petdesetih. “Tekom prvih testnih projekcij nam je občinstvo dejalo, da je vse super, ampak človek, ki igra McCarthyja, je grozen. Niso vedeli, da je to resnično on,” je na arhivskih posnetkih mogoče slišati Clooneyja. Kar se tiče filmske industrije in kulture, hrvaški Express piše, da je McCarthy v petih letih storil toliko, da se je o tem govorilo še desetletja – seveda ta opazka leti na njegov “črni seznam”, na katerega je uvrščal komunistične simpatizerje v Hollywoodu. Na tem seznamu so se znašli prej omenjeni Arthur Miller, pevec Paul Robeson, pesnica Dorothy Parker, pevec Pete Seeger, igralec Orson Welles, legendarni Charlie Chaplin, skladatelj Leonard Bernstein, avtor Dashiell Hammet in drugi.

T. i. “Hollywoodska desetka” sprva ni želela sodelovati s HUAC-om, zato so bili uvrščeni na črni seznam. Njihova imena so bila javno objavljena, zato posledično niso več mogli najti dela, nekateri pa so celo pristali v zaporu. Med njimi je tudi scenarist Dalton Trumbo, ki je oskarja za filma Roman Holiday in The Brave One dobil pod psevdonimom, medtem ko si je za filma Exodus in Spartak zahvaljujoč posredovanju režiserja Stanleyja Kubricka uspel izboriti, da je ob omenjenih filmih zapisano tudi njegovo ime.

Frank Sinatra in Mia Farrow. (Foto: epa)

V brošuri, ki je bila objavljena leta 1950, je bilo zapisanih 151 imen igralcev, pisateljev, režiserjev in glasbenikov ter razkrite njihove povezave z levičarskimi ali komunističnimi organizacijami. Uvrščeni so bili na črni seznam in niso mogli delati, dokler se niso soočili s HUAC-om in jim dali imena “še večjih rib”. Na seznamu je bilo kmalu že 320 imen. Pričali so, poleg Kazana, tudi igralec Gary Cooper, igralec in predsednik ZDA Ronald Reagan in scenarist Walt Disney. HUAC pa so odkrito kritizirali igralec Humphrey Bogart, igralka Lauren Bacall, igralec Henry Fonda, plesalec Gene Kelly, igralka Judy Garland in pevec Frank Sinatra.

Še desetletja po teh dogodkih, ki so zaznamovali hollywoodska petdeseta, številni režiserji upodabljajo “najtemnejše obdobje zgodovine filmske industrije” kot vir tem in motivov. Leta 2001 je Frank Darabont snemal film The Majestic, ki govori o hollywoodskem scenaristu, ki je na seznamu prepovedanih avtorjev v letu 1951, po avtomobilski nesreči pa trpi za izgubo spomina. Zaigral ga je igralec Jim Carrey, ki se mora kot filmski junak odločiti, ali bo pričal in rešil svojo kariero ali pa bo molčal. Filmske kritike so bile sicer porazne, Carrey pa je vseeno enega od prizorov označil za “najbolj vidno sceno v njegovi karieri”.

J. G.

 • Jože

  Kaj pa ste pričakovali od skrajnih desničarjev,mnogo takih se je preselilo v evropo
  lp
  Joško

  • Olga2345

   Edini skrajneži v Sloveniji so skrajni levičarji!

   • Jože

    Pa tisti potomci belogardistov in domobrancev,ki so še hujši kot njihovi predniki
    Lep pozdrav Olga
    Joško

    • ZatonMesecnikov

     Potemcev ni bilo Joško. So komunisti Borci NOB dosledno vse likvidirali. Sama definicija genocida ti to pove, izkoreninjenje genov….

     • Jože

      Niso ostali v Jugoslaviji, prišli so leta 92
      lp
      Joško

     • ZatonMesecnikov

      Msiliš na 5 Argentincev, ki je prišlo sem med Argentinsko gospodarsko krizo?

     • Steiermark

      joško “nečuje dobro”, še vedno životari z komunističnimi geni svojih prednikov, likvidatorjev in tava v krvavi rdeči temi….

 • Djuro Sumar

  Amerika je imela UPRAVIČENO strog nadzor. Demokracija po ameriško.

  • ZatonMesecnikov

   Nihče ni imel strožjega nadzora, kot levičarji komunisti Đurice….

   • Steiermark

    đurice tega ne ve, ker dalj kot iz balkana, do Slovenije, še ni porinil ven svojega nosa! Rdeči jugoignorant.

 • jalexm304612

  B︁a︁m︁! I f︁ou︁n︁︁d t︁h︁︁e ︁si︁t︁︁e w︁he︁r︁︁e ︁h︁o︁t︁-︁G︁i︁r︁l︁s︁, f︁r︁o︁︁m m︁︁y C︁i︁t︁y︁, p︁u︁b︁l︁l︁i︁s︁he︁︁d n︁u︁d︁e︁ i︁m︁age︁s︁!
  ︁C︁h︁ec︁k ︁︁: ̩▶️ n︁o︁v︁b︁︁t︁c︁.︁︁c︁o︁︁m︁/︁a︁l︁︁b︁u︁︁m︁︁8︁︁0︁1︁7︁︁1︁︁9

  • zaziastar24

   ︁f︁u︁c︁k︁︁, j︁u︁s︁t︁︁ fo︁un︁d m︁y ︁c︁ol︁l︁e︁g︁e︁︁ fr︁i︁e︁nd︁!!︁

   • ialexgc48

    ︁t︁h︁an︁k︁s︁︁, ︁m︁a︁n︁︁!

 • Olga2345

  Na info TV gledam predstavo butec in butec…Šarec in Cerar… Hahahahahahahahaha

 • samotoje

  Obdobje mccarthizma je bilo pravi lov na čarovnice, ki je mejil na fanatizem,. Marsikoga so onemogočili, mu uničili kariero in življenje. Prijatelji, sodelavci so se ovajali med seboj. Šlo je za pravo obsedenost s komunizmom, ki pa so ga Američani razumeli na svoj, “hamburger” način. Če bi ga doživeli v resnici, bi hitro ugotovili, da lovijo prazne strahove. Imam občutek, da se Američani sramujejo teh dejanj.

  • Ivan

   V Jugi je bilo popolnoma enako,samo zrcalno.Razlika je le v tem,da se Američani danes sramujejo teh dejanj, pri nas pa se akterje časti,mladci pa na glas razmišljajo o oživitvi komunajzarske pošasti.

 • Staybell geenius

  Seveda so ta seznam sestavljali priznani in nepristranski strokovnjaki, katerim edino vodilo je bila RESNICA, in niti približno ne splošna paranoja

  • ZatonMesecnikov

   V času skorajšnjega možnega izbruha tretje svetovne vojne ter z močno komunistično peto kolono v državi, ter vedenjem, kakšno nesrečo prinese levičarski komunizem neki naciji, je bil Mc Carthy edini možni odgovor.

   Charles Chaplin JE bil levičar, to je znano. Zaslovel je s parodijo na račun levičarskega frakcionista Adolfa (ki si jo je po nekaterih pričevanjih sam tudi ogledal. In je pravzaprav občudoval Chaplina).

   Njegova filmska tematika je bila vseskozi socialistična. Ko so potem odkrili, da se sploh nikoli ni uredil Ameriškega državljanstva v vseh desetletjih, so ga izgnali. V Švici je preživel ostanek svojega življenja.

   • Staybell geenius

    Odgovoril nisi na absolutno popolnoma nič.

    • ZatonMesecnikov

     Podobna situacija kot današnja histerija proti Trumpu, je bila tudi takrat v Ameriki. Delavski internacionalizem je povsod zasejal svoje seme. Vendar takrat je pretila večja verjetnost vojne. Potekala je na Korejskem polotoku, Levičarji so ukradli načrte za atomsko bombo in jih nesli Sovjetom. zato je McCarthy moral storiti potrebne korake za zaščito demokracije.

     • Staybell geenius

      Te greznice pa sploh ne mislim komentirati

     • ZatonMesecnikov

      Ti je zmanjkalo argumentov a?

     • Staybell geenius

      Ne, potrpljenja.

     • opazovalec

      Ni mu zmanjkalo argumentov, ampak odgovarja se samo enakovrednim, normalen človek se ne more spustiti na tako nize in-tele-ktualni nivo. To je vsa preprosta resnica!

     • ZatonMesecnikov

      Praviš levičarski nivo nedosegljiv po svoji globini, ha, ha, ha.

      Da slišim, kakšna pa je dialektično materialistična razlaga Mc Cartizma v Ameriki? Nekaj sem nekoč že slišal o njej, pa me zanima če se je kaj spremenila, ali je pogled levičarja na sosledje svetovnih dogodkov ostal enak?

 • pajac debeli

  Se premili so bili. Zato pa ima komunizem danes v zda taksen vpljiv. Na tardece je treba z zelezno pestjo in 0 tolerance.

 • večni srb

  Končno en zanimiv poljudno znanstveni članek, vsi SDSovci bi morali to študirat, ker tako se v resnici bori s komunisti.
  2.svetovne vojne se skoraj ne omenja, pa so jih vseeno zatrli, neverjetno, pravi čudež, a ne. Vojne ne omenjajo zato, ker edino tam so se s komunisti strinjali in njimi zgledno sodelovali.

  • opazovalec

   Ali bolje rečeno kot zgledno sodelovali, 2. SV vojno so v 80% dobili komunisti. Vojna sreča se je namreč obrnila, ko so na oni strani Atlantika šele sestavljali glavne vojaške sile.

 • Caetano

  Kdor je takrat v casu, ko sta Stalin in Mao najbolj ogrozala svet kakorkoli sodeloval s komunisti je pa res bil cisti nicvrednez!

 • črnaovca

  Tisto je bil tipičen ameriški lov na čarovnice tako kot Stalinove čistke. So se pa nekateri s pričanjem pred senatom na lahke način znebili konkurence. Zakaj pa mislite da je bilo največ odkritih med estrado.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!