fbpx

Kakšen veličasten prizor: 15 metrov dolg kit v Jadranskem morju

Foto: Facebook Blue World Institute

Poleg turistov sta Jadran letos obiskala tudi dva kita. Enega od redkih obiskovalcev so na račun domačinov nedavno uspeli ujeti v objektiv v naselju Starigrad Paklenica ob obali Velebitskega kanala. Prizor je nedvomno veličasten, saj se ne zgodi ravno vsakdan, da se v objektiv ujame najmanj 15 metrov dolgega kita. 

Inštitut Modri svet (Plavi svijet) je v torek sporočil, da so kita, ki že nekaj dni plava v Velebitskem kanalu, izsledili v južnem delu kanala v bližini Ražanca. Prisotnost kita je za 24 Sata potrdil tudi Draško Holcer iz inštituta, ki se je kljub slabemu vremenu odpravil na kraj, kjer so kita nazadnje videli domačini. 

Ljudje so se množično pridružili iskanju kita
Inštitut je preko uradnega Facebook profila objavil fotografijo kita, ki nedvomno jemlje dih in se ob tem zahvalil vsem domačinom, ki so se odzvali na poziv k iskanju kita. Iskanje na podlagi informiranja jih je naposled pripeljalo do naselja Starigrad-Paklenica. “Žal nam vreme ni bilo v prid, kot lahko vidite na fotografijah!,” so pripisali in ob tem poudarili, da je bilo kljub znatnemu poslabšanju vremena, vredno oditi do obale in posneti veličastno žival.

Foto: Facebook Blue World Institute

Ob kratkem srečanju s kitom so na inštitutu ugotovili, da gre za odraslo žival, ki je dolga vsaj 15 metrov. Zaradi hitrega snidenja z živaljo, njenega fizičnega stanja natančno žal niso mogli preveriti. Na prvi pogled naj bi bil kit podhranjen, so poudarili.

Nina Žoher