fbpx

Kakšno odkritje: 71-letna ženska brez simptomov covid-19 kar 70 dni širila virus!

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Iz novega poročila zdravnikov v zvezni državi Washington je razvidno, da so naleteli na primer ženske, ki je bila kar 70 dni okužena z virusom covid-19 in ves ta čas ni kazala simptomov, je pa bila kužna. 71-letna ženska, ki je bila hospitalizirana zaradi anemije, povezane z levkemijo, je očitno imela tako šibek imunski sistem, da ga ta tako dolgo ni uspel spraviti iz telesa, čeprav je povprečje 8 dni.

71-letna ženska, ki boleha za levkemijo, je istočasno zbolela za covidom, poročajo zdravniki iz zvezne države Washington, pri tem pa je brez da bi kazala simptome kar 70 dni virus zadrževala v svojem telesu in pri tem bila kužna, torej je lahko širila virus.

Doslej so zdravniki sicer sumili, da bi lahko bolniki, z že tako zaradi drugih stanj bolj šibkim imunskim sistemom, vključno z bolniki z rakom, HIV – om, itn., v sebi dlje časa zadrževali virus in ga širili, toda empiričnih podkrepitev sumov doslej še ni bilo.

Najdlje je, od zabeleženih primerov, virus doslej v sebi imel nekdo, ki ga je imel dvajset dni, kar pomeni, da ga je omenjena bolnica več kot trikrat presegla, poroča Live Science. Njen primer tudi predstavlja izjemo, ki je v protislovju z doslejšnjimi priporočili in trditvami Ameriškega centra za nadzor bolezni in preventivo (CDC), ki je doslej v svojih smernicah trdil, da bolniki s kompromitiranim imunskim sistemom po dvajsetih dneh najverjetneje niso več kužni.

Slika je simbolična (Vir: You Tube)

Vincent Munster, virolog na Nacionalnem inštitutu za alergije in infekcijske bolezni in eden starejših soavtorjev članka, ki opisuje ta nenavadni primer, je dejal, da so ta primer in spoznanja, ki jih je prinesel, izjemnega pomena za nadzor širjenja virusa, saj daje nova spoznanja o tem, kako se virus vede.

Aleš Ernecl