fbpx

Kam vse lahko odpotujete, če niste cepljeni?

Foto: Pixabay

Vse več držav zahteva potrdilo o obveznem cepljenju pri vstopu v državo, eden najbolj strogih primerov pa v javnosti zadnje dni najbolj odmeva Avstralija. Avstraliji so sledile tudi nekatere evropske države, denimo Avstrija, Nemčija, Finska in Belgija. So pa na drugi strani tudi države, kjer ne potrebujete niti potrdila o negativnem testu, kot sta denimo Mehika in Kostarika. V nadaljevanju predstavljamo države, kjer za vstop v slednje ne potrebujete potrdila o cepljenju, a boste potrebovali potrdilo o negativnem testu in boste v nekaterih primerih morali biti pripravljeni tudi na obvezno karanteno. 

Glede na dejstvo, da je za vstop na številne destinacije v veliki meri odvisen vaš status, ali ste cepljeni ali ne, je cepivo proti covidu-19 postalo nepogrešljivo pri potovanjih. Še posebej to postaja pomembno pri širjenju koronavirusne različice omikron, ki je še bolj nalezljiva od predhodnih različic virusa. Vseeno pa tukaj še vedno obstajajo destinacije, kjer vam za vstop v državo ni potrebno predložiti potrdila o cepljenju.

Kot smo omenili, nekatere države dovoljujejo vstop tudi, če ste necepljeni, kar pa nujno ne pomeni, da se boste lahko prosto gibali po tej državi. V nekaterih državah boste kot necepljeni imeli onemogočen dostop do restavracij, nakupovalnih središč, koncertnih prizorišč, tematskih parkov in drugih znamenitosti, opozarja Wego travel blog. Poleg tega obstajajo tudi nekatere države, ki necepljenim državljanom ne dovolijo potovanj v določene države, denimo v Savdski Arabiji je letalski prevoz dovoljen samo cepljenim državljanom.

Foto: epa

Vedno več držav zahteva, da so potniki na mednarodnih prihodih cepljeni, preden vstopijo v državo. ZDA so denimo odpravile vse omejitve vstopa iz drugih držav, a morajo biti prišleki cepljeni, pri čemer se jim ni potrebno testirati ali iti v karanteno. Po pojavu koronavirusne različice omikron tako potovanje v ZDA necepljenim z zelo omejenimi izjemami ni več mogoče.

V Mehiko lahko vstopite brez potrdila o cepljenju ali testiranju
Mehika je ena izmed redkih držav, ki med pandemijo ni zaprla svojih meja in imajo še vedno minimalne zahteve. Za vstop v državo je potrebno le izpolniti vprašalnik, pri vstopu v državo pa ne zahtevajo potrdila o testiranju ali cepljenju. Če boste potovali v Kostariko prav tako ne potrebujete nobenega potrdila o testiranju ali cepljenju. Necepljeni potniki pa morajo skleniti mednarodno potovalno zavarovanje, ki krije stroške nastanitve v primeru karantene. Če boste potovali v Kostariko pa boste vseeno imeli omejeno gibanje, saj necepljenim potnikom ni dovoljeno vstopiti v restavracije, bare, hotele, nakupovalna središča in ostalo.

V Dominikansko republiko brez potrdila o cepljenju, a boste imeli omejeno gibanje
Potrdila o cepljenju ni potrebno predložiti tudi ob vstopu v Dominikansko republiko, večini potnikov pa prav tako ni potrebno predložiti potrdila o negativnem testu covid-19. Potniki iz Brazilije, Velike Britanije in Južne Afrike pa morajo ob vstopu predložiti potrdilo o negativnem testu, ki mora biti opravljen najmanj 72 ur pred prihodom v državo, cepljeni potniki pa se bodo izognili naključnemu testiranju potnikov. Podobno kot v Kostariki pa bodo imeli necepljeni nekoliko omejeno gibanje v državi in so lahko omejeni samo na določena območja.

Dominikanska republika (Foto: Facebook)

Tudi potnikom v El Salvador ni potrebno predložiti potrdila o cepljenju zoper covid-19. Potniki pa morajo imeti potrdilo o negativnem testu, ki ga morajo opraviti največ tri dni pred prihodom, necepljenim pa se lahko zgodi, da ne bodo mogli vstopiti na določene dogodke, kjer je obvezno potrebno dokazati, da je bila oseba cepljena.

V nadaljevanju bomo predstavili države, kjer potrdilo o cepljenju ni merilo za vstop v državo, a morate ob vstopu pokazati potrdilo o testiranju, ki je bilo opravljeno v 48 do 96 urah pred odhodom, potniki pa bodo v nekaterih primerih morali tudi biti pripravljeni na to, da bodo morali v karanteno. Obdobje karantene pa se razlikuje od države do države.

Severna in Južna Amerika
Na območju Severne in Južne Amerike boste lahko z negativnim testom vstopili v Belize, na Kubo, Jamajko, Haiti, Honduras, Panamo, Paragvaj, Bahame in Venezuelo, pri čemer bodo nekatere države zahtevale obvezno karanteno.

Bližnji vzhod in Severna Afrika
Potrdila o cepljenju ni potrebno pokazati v Alžiriji, Egiptu in Iranu. Tudi v Tunizijo lahko odpotujete, pri čemer cepljenim ni potrebno v karanteno ob prihodu. V Združene arabske emirate lahko prav tako vstopite necepljeni, pri čemer morajo necepljeni potniki iz rdečih držav iti v karanteno, necepljeni pa lahko potujejo tudi v Dubaj.

Azija in Afrika
Necepljeni lahko denimo odpotujejo v Afganistan, Angolo, Bangladeš, Bocvano, Burkino Faso, Etiopijo, Gabon, Gambijo, Kirgizistan, Mali, Mavretanijo, Mozambik, Namibijo, Nigerijo, Kongo, Senegal, Sierro Leone, Šrilanko, Sudan, Tadžikistan, Tanzanijo, Tajsko, Togo, Ugando, Uzbekistan, Zambijo in Zimbabve, pri čemer bodo morali potniki v nekaterih državah v obvezno karanteno.

Evropa
V evropskih državah je nekoliko bolj zaostren pogoj vstopa. V Avstrijo (cepljeni ali preboleli), Belgijo, Finsko in Nemčijo bodo potniki zelo težko vstopili brez potrdila o cepljenju oziroma bodo imeli zelo omejene možnosti, da bodo lahko vstopili. Brez potrdila o cepljenju in s potrdilom o negativnem testu pa je denimo mogoče vstopiti v Albanijo, Armenijo, Belorusijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, Ciper, Češko, Dansko, Francijo, Grčijo, Irsko, Litvo, Latvijo, Moldavijo, Črno goro, Nizozemsko, Norveško, Severno Makedonijo, Poljsko, Portugalsko, Romunijo, Rusijo, Srbijo, Slovenijo, Španijo (samo v primeru, če je potovanje nujno), Švedsko, Švico, Veliko Britanijo, Turčijo in Ukrajino.

Sara Rančigaj