fbpx

Kanin, edino slovensko visokogorsko smučišče, po štirih letih spet vabi na smuko

Foto: boveckanin

Danes po štirih letih svoja vrata ponovno odpira edino slovensko visokogorsko smučišče Kanin, ki ni obratovalo vse od januarja 2013, ko je bila zaradi poškodbe zaustavljena krožno-kabinska žičnica. Junija istega leta je šla v stečaj tudi družba ATP Kanin, ki je upravljala s smučiščem, po več neuspešnih dražbah pa je julija lani naprave prevzela Občina Bovec. Ko so se upniki odpovedali premoženju, je lahko stekla obnova smučišča pod vodstvom predsednika skupine za sanacijo, ki jo je imenovala občina, nekdanjega bovškega župana in zdaj poslanca SDS v državnem zboru, Danijela Krivca.

Projekt sanacije smučišča je podprlo tudi gospodarsko ministrstvo, ki je zagotovilo 5,9 milijona evrov sredstev, od česar jih je bilo 3,8 milijona evrov na voljo iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Ponovni zagon smučišča je bil sicer predviden že za lansko zimo, a so imeli delavci težave s slabim vremenom, zamujala je dobava del, tako da so krožno-kabinsko žičnico ponovno zagnali šele septembra letos. V občini Bovec računajo, da se bodo gostje vrnili še letos, v primeru ugodnega vremena pa bi bila smuka mogoča vse do prvomajskih praznikov.

Kot nam je povedal Danijel Krivec, je bila prenovljena tako krožno-kabinska žičnica kot tudi vse naprave na vrhu, sedežnice in vlečnice, v začetni fazi pa bo obratovala samo štirisedežnica Prevala, saj na ostalih progah še ni snega. Tudi Prevala še ne deluje v celoti, saj v spodnjem delu primanjkuje snega, tako da se bo mogoče spustiti samo do Sedla. Vremenske razmere na Kaninu so trenutno pač takšne, da omogočajo smuko samo nad 2000 metrov.

Krivec pravi, da ponovno odprtje smučišča pomeni veliko olajšanje za turistične ponudnike v dolini, pa tudi širše, vse do Tolmina in Nove Gorice, saj so v preteklih letih zaradi upada obiska v zimskem času hotele in lokale zapirali. S ponovnim zagonom smučišča imajo upanje, da bo v primeru zadostne količine snega to normalna zimska sezona. To bi pomenilo konec finančnega upada, ki je bilo na tolminsko-bovškem področju ocenjeno na približno šest milijonov evrov.

Tudi na italijanski strani še nimajo snega
Na Kaninu so sicer obnovili sodelovanje s sosednjim italijanskim smučiščem Sella Nevea. Obljubljajo, da bo smučanje z enotno vozovnico mogoče na obeh straneh Kanina, toda trenutno tudi na italijanski strani nimajo dovolj snega za ureditev vseh prog. Na slovenski strani zaradi pomanjkanja vode sploh ni umetnega zasneževanja, a Krivec obljublja, da je novi upravitelj dolgoročno mislil tudi na to.

Foto: STA.

Foto: STA.

“Pripravljen imamo načrt, v katerem je vključen tudi en del zasneževanja, saj si ne moremo privoščiti, da bi bila neka resna turistična ponudba odvisna samo od naravnega snega. Treba si bo postaviti neke določene roke, kdaj naj bi se smučišče najkasneje odprlo, za kaj takšnega pa nujno potrebujemo umetno zasneževanje. Za kaj takšnega so seveda potrebna zelo konkretna finančna sredstva, vsekakor pa računamo na še kakšen priliv iz evropskih virov, saj je to koncept, ki ga pripravljamo v navezi z italijansko stranjo. Gre za povsem nov model, ko dve državi nastopita skupaj, da je omogočen razvoj projekta do te mere, ki zagotovlja dolgoročno preživetje,” je razkril Krivec.

Kot je poudaril nekdanji bovški župan, je trenutno težko postavljati kratkoročne cilje za letošnjo sezono, saj ni bilo večje marketinške akcije pred ponovnim odprtjem smučišča, upajo pa, da bosta zimska in poletna sezona prinesli vsaj pozitivno ničlo. Seveda bo veliko odvisno od vremena; pozimi si želijo čim več snega, poleti čim več sonca. Verjetno bo v primeru težav treba pomagati tudi javnemu podjetju, ki upravlja z žičnicami, da se ne bi znašlo v finančnih težavah.

Na Kaninu razmišljajo tudi o posodobitvi drugih naprav in širitvi smučišča, kar pa stane
Dolgoročni cilji so, kakopak, precej konkretnejši. Na Bovškem je veliko govora o posodobitvi vseh naprav, razen najnovejše štirisedežnice, možna je tudi širitev prog, tako na slovenski kot tudi italijanski strani. “Vzpostavili smo dobro in učinkovito sodelovanje z italijansko stranjo, denimo Kanin kot smučišče ima tudi napis v italijanščini (Canin), obstaja zanimanje z obeh strani, da bi skupaj nastopili v evropskem prostoru in skupaj kandidirali za sredstva v Bruslju. Dolgoročno želimo postaviti enega upravljavca za združeno smučišče,“ je še razkril sogovorec.

Foto: boveckanin

Foto: boveckanin

Na otvoritveno slovesnost, ki bo ob 10. uri potekala na zgornji D postaji na nadmorski višini 2200 metrov, so bili povabljeni vsi ključni akterji iz slovenskega prostora, pa tudi predstavniki z zamejstva in številni športniki. Med drugimi pridejo predsednik parlamenta iz Trsta, Franco Iacop, Damijan Terpin iz Odbora za Slovence v zamejstvu, pa tudi smučarski trener Andrea Massi. Zbrane goste bo najprej nagovoril predsednik države Borut Pahor, govorca bosta tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek kot predstavnik vlade in bovški župan Valter Mlekuž.

Najbolj pa se na Bovškem veselijo tistih gostov, ki so se vsa leta radi vračali. Smučati v slovenskem visokogorju z razgledom na Dolomite in morje, je pač mogoče samo na Kaninu, kdo ve, morda celo do prvomajskih praznikov.

Luka Svetina