fbpx

Karma pa takšna! Krogla, namenjena pasavcu, je na koncu v glavo zadela strelca

foto:EPA

Lov na divje živali se lahko hitro obrne v nesrečo. Ko je lovec iz Texasa streljal na pasavca, je doživel neprijetno presenečenje ali pa kar šok! Krogla se je namreč odbila od živalskega oklepa in zadela strelca naravnost v glavo.

Incidentu ali pa tudi ne, nekateri pravijo kar karma. Pasavci so skupina sesalcev novega sveta, za katere je značilen oklep iz roževinastih lusk po hrbtni strani telesa. Čez pleča in boke je oklep običajno tog, po hrbtnem delu pa je v obliki gibljivih obročev oz. pasov, po čemer je skupina tudi dobila ime. Uporabljajo ga za obrambo pred plenilci; ko so ogroženi, potegnejo ude pod oklep in se stisnejo k tlom, nekatere vrste pa so se sposobne celo zviti v kroglo. Največja vrsta, veliki pasavec (Priodontes maximus), doseže meter v dolžino, brez repa, in tehta okrog 50 kg, med zadnjo ledeno dobo izumrli rastlinojedi orjaški pasavci iz poddružine Glyptodontinae pa so tehtali po več ton in imeli oklepe s premerom 3 metre. Incident se je zgodil v Teksasu, natančneje v Marietti. Streljanje, ki se je zgodilo tik pred 3. uro, v četrtek, zaenkrat še raziskujejo. Moškega so po dogodku oskrbeli v bolnišnici.

To pa ni prvi primer odboja nevarnih izstrelkov
Kakor koli pa vendarle to ni prvič, da se je zgodilo kaj takšnega! Poročali so, da je človek iz Gruzije streljal na pasavca, kar pa se je končalo z nenamerno ranjenostjo tašče, ko se je krogla spet odbila od živalskega oklepa. V tem primeru je krogla sicer ubila žival, vendar se je od oklepa hkrati tudi odbila, zadela ograjo, letela skozi vrata mobilne hiše naravnost skozi sedež, na katerem je sedela, in jo zadela v hrbet. Moški je streljal iz razdalje približno 90 metrov, s pištolo kalibra 9 milimetrov.

K. F.