fbpx

Katera zaščitna maska nas res ščiti in katera zgolj bogati vire pandemije?

Foto: Demokracija

Zaščitne maske so postale, v času pandemije, pravi hit. Na površje pa so prinesle kup vprašanj in dilem, saj marsikdo ne razume pravega pomena nujnosti zaščite in zato širi informacije o državni prisili, dresuri, ipd.

Poglejmo si nekaj splošnih dejstev:

  • uporaba zaščitnih mask zmanjšuje kapljični prenos patogenov (virusi, bakterije, plesni) in zato posledično zmanjša verjetnost prenosa okužbe. Seveda je verjetnost okužbe odvisna tudi od drugih faktorjev, kot so: koncentracija patogenov, stanje imunskega sistema posameznika, stopnja toksičnosti telesa posameznika (posledično zakisanosti telesa) v splošni rabi so zaščitne maske, narejene po konceptu “suhe maske”, kar pomeni, da na samo delovanje maske neposredno vpliva vlaga, tudi vlaga, ki se sprošča ob dihanju veljavnim konceptom suhe maske sledijo vsi obstoječi standardi

Teorije zarot trdijo, da so zaščitne maske nepotrebne. V poskusu, da se pandemijo spravi v stopnjo višje splošne smrtnosti, je seveda interes posameznikov, da ljudje ne uporabljajo zaščitnih sredstev. V isto zgodbo spada tudi označevanje vseh, ki ravnajo samozaščitno in odgovorno, z ovcami. V to kategorijo spadajo tudi poimenovanja zaščitnih mask z „nagobčniki“. Tudi to poimenovanje je popolnoma zgrešeno, nagobčnike se uporablja, da preprečimo ugriz živali, kar seveda nima nič skupnega z zaščito.

Kitajska je največji proizvajalec suhih mask, zato izkorišča krizo za multipliciranje cen bazični zaščitni opreme
V začetku pandemije je bil sam povzročitelj (virus SARS-Cov2) relativno velika neznanka. Relativno, saj je bil verjetno dobro znan kitajskim oblastem, ki pa so o virusu obveščale svet selektivno in nepopolno. Zanimivo je tudi to, da je Kitajska največji proizvajalec suhih mask na svetu, zato izkorišča krizo za multipliciranje cen bazični zaščitni opremi, ki jo druge države večinoma nimajo v zadostnih količinah. Nekateri ugovori splošnemu nošenju zaščitnih mask imajo tudi realno znanstveno podlago. Suhe maske so narejene na principu doseganja višje stopnje zaščite z nižjo prepustnostjo (manjšimi luknjicami) maske, trenutno veljajo za najboljše maske N95, ki naj bi zadržale okoli 95 odstotkov vseh patogenov pred vdorom v človeka ( v smeri od zunaj navznoter).

Stranski učinki tega so:
– notranjost maske se navlaži po eni minuti dihanja
– v “žepu” maske pred usti se nabira del izdihanega CO2 (ogljikovega dioksida), ki ga ljudje ponovno vdahnejo (po študiji iz Oxforda, gre tu za 8-20% zmanjšan vnos kisika)
– ob daljši uporabi teh mask prihaja do zastrupitve s CO2
– po prvi minuti se na zunanjo plast maske „nalepijo“ razni patogeni
– če si to masko popravljamo, prenesemo te patogene na svoje prste
– izdihani patogeni se nabirajo na notranjem delu maske in njihova koncentracija se povečuje
– če se maska navlaži, skozi vse plasti, se patogeni iz zunanje plasti prenesejo, preko vodnega filma, v notranjost
– suhe maske so zato uporabne le krajši čas, potem pa gredo v smeti (finančno breme uporabnikov)
maske se razgrajujejo zelo dolgo, po nekih informacijah celo več sto let (ekološka obremenitev)

Ob vsemu naštetemu ne moremo mimo nekaterih dejstev, ki so posledica stranskih učinkov uporabe suhih mask
Nepravilno nošenje zaščitnih mask (maska ne prekriva ust in nosu), maske se ne nosi v zaprtih prostorih ali se jih nosi nepravilno. Uporaba raznih domačih improviziranih mask, šalov, ipd. Seveda gre tu za kreativnost, za izogib globam, ipd. Vendar, res kdo verjame, da ga lahko zaščiti maska, narejena iz elastičnega materiala ali iz navadnega blaga za obleke (ali celo iz čipke) ? Take maske ne ščitijo nikogar, še najmanj uporabnika, ljudem okoli pa dajejo lažni vtis, da nekdo aktivno preprečuje prenos okužb (in tak jih potem tudi okuži). Glede na to, da situacijo v zvezi s pandemijo spremljam že od samega začetka, prav tako pa sem bil ujet v karanteno v Italiji že februarja letos, sem te težave z zaščitnimi maskami ugotovil, na lastni koži, že precej zgodaj.

Prvi moj korak je bil, da sem poskusil nabaviti pralne maske, ki ustrezajo stnadardom (izdelane morajo biti iz medicinskega bombaža, obstojne ob pranju, mehanska stopnja zaščite enega sloja mora biti vsaj 80 odstotna ali boljša. Nihče ne bo presenečen, da sem ugotovil, da takih mask ni bilo mogoče kupiti na trgu, v lekarnah so samo zmajevali z glavami, kasneje pa so ponudili suhe zaščitne maske (kirurške ali za delo z živili) za enkratno uporabo, ki jih moramo menjati na 2-3 ure.

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Ko postane problem izziv, se najde rešitev
Malo ljudi ve, da sem v sklopu svojih projektov VINS (stelja za živali) in HEDS (kanalizacije, dekontaminacija zemljišč in vesoljska tehnologija) že pred leti (2014), v projektu HEDS Space, razvil formulo, ki omogoča reciklažo ogljikovega dioksida in pretvorbo v kisik, v realnem času. Poimenoval sem jo HEDS Space Oxygen Production (HEDS Space OxyP).

Ko sem ugotovil, da je ključni problem zaščitnih „suhih mask“ pravzaprav otežkočeno dihanje in izpostavljenost zastrupitvi s CO2, sem prišel na idejo, da bi z uporabo te formule odpravil težavo. Seveda sem imel že več pozitivnih izkušen iz časa, ko sem razvijal omenjeno formulo, ki so jasno kazale na to, da je v procesu pretvorbe CO2 –> O2 še celo nekaj pozitivnih rezerv. Večina mojih formul deluje na „vlažnem principu“. Zato je bilo potrebno koncipirati masko tako, da ustreza temu načelu.

Uporabili smo dva sloja medicinskega bombaža, certificiranega v EU za izdelavo zaščitnih mask. Zunanji sloj je gostejši (višja mehanska zaščita, notranji je nekaj tanjši, ima pa tudi žepek za dodatni filter, obdelan s formulo HEDS Space OxyP („aktivator“). Aktivator se, pred pranjem maske, vzame iz žepka, po pranju pa se ga vrne nazaj v masko.

Maska je zasnovana tako, da ne drsi, da se dobro prilega nosu in bradi, da se jo namesti z elastičnimi trakci , ki tečejo okoli glave. Prav tako smo že v začetku (partner v projektu je tekstilna tovarna, izkušena v izdelavi zaščitnih pralnih mask) predvideli tri velikosti: za otroke, ženske, moške (S, M, L). Glede na serijo preizkusov pa bomo k tem velikostim dodali še XS (za otroke 1-5 let) in XL (za osebe z velikim obrazom).

Formula se je že dokazala v delovanju pretvarjanja CO2 – > O2, pri uporabi testnih modelov maske se opazi nemoteno dihanje tudi več ur, ko pa snameš masko, se ti v začetku zazdi, kot da zrak okoli tebe nima dovolj kisika (kot da bi se znašel v visokogorju). Verzija te formule je bila preizkušena v laboratorijih, ob dodani vodi je sterilizirala gojišča v nekaj 10 milisekundah. Celotna maska, kot izdelek, je še v postopkih pridobivanja certifikatov, vendar pa prvi rezultati kažejo, da gre morda za prvo zaščitno masko N100 na svetu. S tem, da 100 odstotna zaščita deluje v obe smeri, zunaj proti noter in obratno.

Zaščitna maska HEDS Space Oxygen Production (HEDS Space OxyP)  (Foto: Zoran Dernovšek)

Kako vse to deluje?
Ko prejmemo masko, je ta suha. Dokler je maska suha, je aktivator v stanju hibernacije (zastoja) in ni aktiven. Ko začnemo dihati v masko, začne aktivator delovati, saj ga sproži naša izdihana vlaga (možno je tudi, da ga na kratko popršimo s pršilko za cvetje), začne se pretvorba CO2 v O2 (kisik). Vlaga, ki jo izdihavamo, ustvari na notranjem in na zunanjem sloju maske vodni film, ki prekrije luknjice v tkanini, zato se patogeni ujamejo vanj. Pri „suhi maski“ to pomeni ogrožanje, da bodo patogeni prodrli v človeka, pri konceptu “vlažne maske” pa patogene sproti uničuje formula v vodnem filmu.

Pri večjih naporih, ko se oznojimo, se voda iz znoja poveže z aktivno formulo v maski in razširi plast zaščite, tudi na oči. Zato so, poleg te maske, zadostna zaščita pred vdorom patogenov, že katerakoli očala.

Koncept “vlažne maske” uporablja lastno dihanje in vlago za povečevanje samozaščite. Ker ni moteča, jo bodo dobro sprejeli tudi otroci. V primeru, da si “popravljamo” ali snemamo že aktivirano masko, kjer se dotaknemo zunanje plasti, bo plast vodnega filma s formulo sterilizirala naše prste, ne bo prišlo do prenosa patogenov.

Zaradi sprotnega pretvarjanja CO2 v kisik in udobnosti nošenja se lahko to zaščitno masko, poimenovano maska RENS, nosi neomejeno dolgo. Če se maska umaže, se izvleče aktivator in masko opere na nižji temperaturi, med 40 in 60 stopinj celzija. Maska prenese najmanj 15 pranj na 90 stopinj celzija, pa veliko več na nižjih temperaturah, brez izgube svojih mehanskih lastnosti. Aktivatorji so uporabni vsaj za 5-krat (po pranju), potem se jih zamenja z novimi. Celoten koncept obrača na glavo dosedanje principe izdelav zaščitnih mask, pomeni bistveno zmanjšano finančno breme družin ter drugih uporabnikov, neprimerljivo ekološko prijaznost ter zelo dolgo uporabnost mask ter aktivatorjev (ob primernem skladiščenju ali hrambi).

Kaj ta sprememba prinaša posamezniku?
Učinek teh sprememb na posameznike ter skupnost je lahko izjemno visok. Pomeni uspešno orožje že za boj proti sedanji pandemiji, kot tudi proti morebitnim COVID-20, 21, 22, itd., ki jih, med vrsticami, že najavljajo zadnje medijske objave iz Kitajske. Pomeni visoko stopnjo lahko dostopne zaščite za prebivalstvo, pred morebitnim biološkim vojskovanjem. Pomeni, da lahko samozaščitno delovanje posameznikov resnično pusti pečat na okolici, pri okuženih ali ogroženih.

Seveda, ob teh spremembah, ni nič več vprašanje: zaščitna maska da ali ne, ampak je bolj vprašanje, katera zaščitna maska nas res ščiti in katera zgolj bogati vire pandemije.

Zoran Dernovšek, inovator