fbpx

Kitajska na poti k prepovedi bencinskih in dizelskih avtomobilov

Foto: iStock

Kitajska ima drzne načrte za prihodnost. Čeprav čas izvedbe še ni razkrit, se Kitajci pripravljajo na obdobje, ko bodo avtomobili z bencinskimi in dizelskimi motorji prepovedani. 

Namestnik kitajskega ministra za industrijo in informacijsko tehnologijo Šin Guobin je povedal, da se pripravlja časovnica za Kitajsko, ki jo pa že imajo v Franciji in Veliki Britaniji. Meni, da bodo ti ukrepi spodbujali temeljite spremembe v okolju  in dali zagon razvoju kitajske avtomobilske industrije. Kitajsko nacionalno avtomobilsko združenje je ocenilo, da bo šlo za dolgoročen proces, saj bo težko prekiniti proizvodnjo tradicionalnih vozil v prihodnjem desetletju ali dveh.

Kitajska je lani proizvedla in prodala več kot 28 milijonov vozil. Od tega je bilo “vozil nove energije” pol milijona, kar je na letni ravni pomenilo zvišanje za več kot 50 odstotkov. Z junijskim osnutkom zakonodaje pa je vlada še dodatno spodbudila proizvajalce k proizvodnji električnih avtomobilov prek zapletenega sistema kvot.

Novica že dvignila delnice proizvajalcev električnih vozil
Volvo bo tako prvi 100-odstotno električni avtomobil na Kitajskem predstavil leta 2019, Ford bo leta 2018 v avtomobilske salone poslal svojega prvega hibrida. Ob tem računa, da bo 70 odstotkov vseh Fordovih avtomobilov, ki bodo na voljo na Kitajskem, do leta 2025 imelo tudi električno različico. Volkswagen naj bi prvi električni avtomobil začel proizvajati prihodnje leto, medtem ko jih je Renault začel proizvajati že lani.

Električna Tesla (foto: epa)

Prve uradne izjave v tej smeri so močno podražile delnice proizvajalcev električnih avtomobilov in baterij. Delnice BYD, ki velja za pionirja na trgu električnih vozil na Kitajskem, so se v Šanghaju povzpele za več kot štiri odstotke.

D. Š., STA