fbpx

Kitajska vse bolj posega v človekovo intimno sfero: Predstavili so aplikacijo, ki opozarja na dolžnike v radiju 500 metrov

Foto: Twitter

Oblasti v provinci Hebei na severu Kitajske so začele z uporabo mobilne aplikacije, ki ljudem pove, ali se v njihovi bližini nahaja nekdo, ki ima dolgove. To naj bi bil naslednji korak v kitajskem prizadevanju za vzpostavitev sistema “družbene kreditne ocene”.

Program, ki so ga oblasti poimenovale “Zemljevid brezupnih dolžnikov”, je aplikacija, ki kitajske uporabnike aplikacije WeChat po poročanju portala Zero Hedge opozori na vse zadolžene osebe v radiju 500 metrov.

Trenutno ni znano, ali aplikacija razkriva tudi imena in fotografije dolžnikov, pri mediju China Daily pa niso razkrili niti tega, koliko znaša vsota, zaradi katere aplikacija zažene alarm. “To je del ukrepov, ki bodo okrepili red in ustvarili socialno kredibilno okolje,” je za javnost povedal tiskovni predstavnik Višjega ljudskega sodišča v Hebeiju, ki je lansiralo aplikacijo.

Kritika oblasti ni dovoljena
Zemljevid brezupnih dolžnikov je tako samo zadnji ukrep, s katerim želijo na Kitajskem vzpostaviti tako imenovani “socialni kreditni sistem”. Kitajske oblasti si zamišljajo, da bi sistem lahko služil kot neke vrste uravnilovka človeškega vedenja, kjer bi bilo “slabo vedenje” kaznovano in “dobro vedenje” nagrajeno. Problem nastane, ko se za “slabo” vedenje vzame tudi nestrinjanje s trenutno oblastjo, kar posledično pomeni tihi pregon tako imenovanih miselnih zločinov. V prestolnici province Zhejiang Hangzhou, kjer so prejšnje leto že vpeljali ta sistem, tako nagrajujejo državljane s točkami na njihovem socialnem kreditu za darovanje krvi, zdrav način življenja in prostovoljno delo ter kaznujejo tiste, ki so zakrivili prometne prekrške, ki kadijo, pijejo ali so kritični do oblasti.

Do polovice leta 2018 so zaradi nizke socialne ocene 11 milijonom prebivalcev prepovedali potovanje z letali in 4 milijonom preprečili celo vožnjo z vlakom.

Ivan Šokić

Komentarji so onemogočeni.