fbpx

Ko Donald Trump posluša Melanijo: Predsednik iz švedskega zapora na prošnjo svoje žene osebno rešuje kontroverznega črnskega reperja

Donald Trump je na novinarski konferenci v Beli hiši dal besedo ženi, ki se zavzema za zaprtega reperja. Foto: YouTube.

Ne napadajo čisto vsi hollywoodski zvezdniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa, čeprav je večina še od časov predsedniške kampanje, ko so odkrito lobirali za poraženko Hillary Clinton, poskušala svojo slavo zlorabiti v namene, da bi ljudi prepričali, da ne smejo glasovati za Trumpa. Ameriški zvezdniški par Kim Kardashian in Kanye West je namreč na administracijo ameriškega predsednika naslovil prošnjo, naj iz zapora na Švedskem pomaga rešiti njunega prijatelja, črnskega reperja ASAP Rockyja, ki so ga tamkajšnje oblasti priprle zaradi pretepa, v katerega je bil vpleten v središču Stockholma. Trumpa je k ukrepanju prepričala prva dama ZDA, Slovenka Melanija Trump, zato je predsednik poklical švedskega predsednika vlade, slednji pa mu je zagotovil, da bodo švedske oblasti reperja obravnale pravično.

Ameriški črnski reper ASAP Rocky je sicer v priporu na Švedskem že več tednov, potem ko so ga tamkajšnje oblasti aretirale, ker je v središču mesta skupaj s prijateljem pretepel dva druga moška. Rockyju so v bran stopili številni hollywoodski prijatelji, med drugim pevec Justin Bieber, katerega odvetnik je na socialnih omrežjih celo razširil zgodbo, da Rocky v priporu biva v nemogočih pogojih, med lastnimi iztrebki. Švedske oblasti so sicer te navedbe nemudoma zavrnile.

Zvedniški par, zvezdnica resničnostnega šova Kim Kardashian in glasbenik Kanye West, je tako prosil predsednika države, naj jima pomaga, prošnjo pa je svojemu možu prenesla prva dama Melania Trump. Ameriški predsednik je zato na tiskovni konferenci prosil kar svojo soprogo, naj na to temo spregovori za medije. “V prihodnjih dneh se bomo povezali s State Departmentom in poskušali ASAP Rockyja čimprej spraviti domov,” je Melania Trump povedala zbranim medijem.

Nato je rokave zavihal tudi Trump; kot je v soboto zapisal na svojem Twitter profilu, kjer najraje komunicira z javnostjo, je na Švedsko poklical tamkajšnjega predsednika vlade Stefana Löfvena, “ki mi je zagotovili, da bodo ameriškega državljana ASAP Rockyja obravnavali pravično. Imela dva prijeten pogovor.  Löfvenu sem zagotovil, da ni nevarnosti, da bi Rocky pobegnil, pripravljen sem jamčiti za njegovo varščino.”

Da je Trump na prošnjo svoje soproge Melanie res poklical v Stockholm, so potrdili tudi v kabinetu švedskega predsednika vlade. “Čeprav trenutno ni načrtovanega nobenega dodatnega telefonskega klica, obstaja možnost, da bi predsednika v naslednjih 48 urah še enkrat govorila po telefonu,” je povedal tamkajšnji predstavnik za odnose z javnostjo, Toni Eriksson, za ameriško televizijo CNN. 30-letni ASAP Rocky je sicer v priporu od 30. junija, Kim Kardashian in Kanye West pa sta se že zahvalila ameriškemu predsedniškemu paru za pomoč njunemu prijatelju.

Na spletu se je sicer že znašel tudi videoposnetek, zaradi katerega je policija priprla reperja. Toda iz posnetega materiala je razvidno, da je bil do domačinov nasilen zgolj Rockyjev varnostnik, potem ko reperju niso želeli prenehati slediti. Pod posnetkom so se že usuli komentarji YouTube uporabnikov, ki se sprašujejo, zakaj pretepena domačina ne izgledata tako, kot bi moral tradicionalen Šved, torej kot Thor iz ameriške filmske uspešnice. Nekateri vedo odgovor na to vprašanje; na posnetku sta bojda afganistanska migranta, ki sta nadlegovala ameriškega reperja …

T. F.