fbpx

Komunist Kim si je v strahu za lastno življenje umislil 8 novih luksuznih bivališč

Diktator Kim Jong Un (Foto: epa)

Severnokorejski diktator Kim Jong Un se je domislil posebnega obrambnega mehanizma, ki ga bo branil pred atentatom. V svojem ‘prepovedanem mestu’ je namreč naročil izgradnjo več novih dvorcev, tako da njegovi sovražniki nikoli ne morejo vedeti, kje točno spi.

Nova analiza je pokazala, da je bilo v Ch’angkwangsan Compoundu, skrivnem posestvu v središču Pjongjanga, zgrajenih osem novih luksuznih hiš.

Študija s strani North Korea Leadership Watch je opredelila tudi novo zgradbo straže in več zemljišč za prihodnje dvorce. Michael Madden, strokovnjak za državno elito Severne Koreje, ki vodi omenjeni blog, je dejal, da je eden od možnih razlogov za gradnjo, da bi otežili “udarec obglavljenja”. Po njegovih besedah gre za desetletja dolgo igro mačke z mišjo, v kateri se voditelj Severne Koreje izmika trenutnim satelitskim pogledom na svoje bivališče.

“Včasih potuje zgodaj zjutraj, uporablja podzemne objekte ali dolge kolone vozil. Če mislite, da je v eni hiši, dobro pomislite še enkrat, morda je v drugi,” je poudaril in dodal, da gre za paranoično taktiko, ki spominja na Qin Shi Huanga, prvega kitajskega cesarja, za katerega so rekli, da je vsako noč spal na drugem mestu, da bi se izognil atentatu.

Foto: Printscreen Daily Mail

Te nove rezidence se nahajajo v središču Pjongjanga. So čez cesto od poslovnih stavb odborov vladajoče stranke. Ch’angkwangsan Compound je tudi blizu številnih prizorišč, kjer severnokorejsko vodstvo organizira nacionalne dogodke. Ta množica dvorcev pa ni edina ovira, ki jo morajo morebitni morilci premagati, saj je Ch’angkwangsan Compund samo eno od mnogih podobnih posestev, ki so na voljo diktatorju. Kim Jong Un ima po vsej državi na voljo približno 13 stanovanjskih kompleksov. Vsak od teh kompleksov ima stanovanja zanj in njegovo družino ter prostore za zabavo in prehranjevanje. In potem je tu še vrsta hiš za goste, v katerih živijo drugi družinski člani in bližnji pomočniki.

Kakorkoli že, njegovi luksuzni domovi ponujajo življenjski standard, ki je tuj večini državljanov Severne Koreje, zanje sta namreč elektrika in celo hrana vse bolj negotovi dobrini.

Sara Kovač