Kradejo kamne: Priljubljena destinacija mladoporočencev, ki jo je zgradila avstro-ogrska mornarica, žrtev lopovskih vandalov

Otoček Mulo (vir: Google Maps)

Davnega leta 1873 je avstro-ogrska mornarica na otočku Mulo nedaleč od hrvaške obale zgradila svetilnik, ki še danes velja za enega od biserov Jadrana. A kar ni uspelo zobu časa, uspeva predrznim tatovom, ki iz dneva v dan kradejo kamne s svetilnika.

Svetilnik, ki se nahaja približno dve morski milji od Rogoznice, že dolgih 146 let svari mornarje pred nevarnimi čermi, ki se skrivajo med otočkom in obalo na mestu, kjer se srečujeta burja in jugo.

Svetilnik je dandanes priljubljena destinacija mladoporočencev, ki se radi slikajo na otočku pri svetilniku, ki nudi nepozabne sončne zahode.

Otoček Mulo (Vir: Google Maps)

Utrdba, na kateri stoji svetilnik, je obdana z meter debelimi kamnitimi zidovi, ki pa so po poročanju Slobodne Dalmacije vse tanjši. Čeprav bi pričakovali, da bi se kaj takega lahko zgodilo zaradi divjega vetra in valov, ki pljuskajo ob svetilnik, pa je dejanski krivec človek.

Kraja in vandalizem
Namreč, nesramni tatovi so začeli sistematično odstranjevati kamne, ki jih po vsej verjetnosti odpeljejo s seboj in uporabijo za lastne potrebe. Svetilnik je že vrsto let namreč avtomatiziran, tako da ga nihče ne varuje.

Otoček Mulo (Vir: Google Maps)

A samotni otoček ni edini, ki se sooča s kradljivci kamna. Primoštensko združenje vinarjev, vinogradnikov in oljkarjev je že leta 2014 opozarjalo na predrzne tatove, ki so kradli kamne, ki so bili del tako imenovanih “suhozidov”, tj. zidov, ki so zgrajeni brez veziva, kot je malta.

Ivan Šokić

 • Unikatna

  Ljudje so postali že pravi lopovi! Bi že morala policija vsako stvar stražiti ali kaj! Cjoj…

  • Waltter

   Ma ni treba, od leta 2014 bi lahko ze kamne skup zlepli al pa zalili, samo hrvati ko hrvati ob morju pa kdo bo delal ce je tak fajn lezat

 • Andrej

  Kaj pa, če bi Hrvati odprli trgovino s kamenjem? Kamiti certifikati. Saj Francozi tudi prodajo ene 10x toliko sivkinega olja kot imajo sivke. Tržna niša.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!