fbpx

Kradejo kamne: Priljubljena destinacija mladoporočencev, ki jo je zgradila avstro-ogrska mornarica, žrtev lopovskih vandalov

Otoček Mulo (vir: Google Maps)

Davnega leta 1873 je avstro-ogrska mornarica na otočku Mulo nedaleč od hrvaške obale zgradila svetilnik, ki še danes velja za enega od biserov Jadrana. A kar ni uspelo zobu časa, uspeva predrznim tatovom, ki iz dneva v dan kradejo kamne s svetilnika.

Svetilnik, ki se nahaja približno dve morski milji od Rogoznice, že dolgih 146 let svari mornarje pred nevarnimi čermi, ki se skrivajo med otočkom in obalo na mestu, kjer se srečujeta burja in jugo.

Svetilnik je dandanes priljubljena destinacija mladoporočencev, ki se radi slikajo na otočku pri svetilniku, ki nudi nepozabne sončne zahode.

Otoček Mulo (Vir: Google Maps)

Utrdba, na kateri stoji svetilnik, je obdana z meter debelimi kamnitimi zidovi, ki pa so po poročanju Slobodne Dalmacije vse tanjši. Čeprav bi pričakovali, da bi se kaj takega lahko zgodilo zaradi divjega vetra in valov, ki pljuskajo ob svetilnik, pa je dejanski krivec človek.

Kraja in vandalizem
Namreč, nesramni tatovi so začeli sistematično odstranjevati kamne, ki jih po vsej verjetnosti odpeljejo s seboj in uporabijo za lastne potrebe. Svetilnik je že vrsto let namreč avtomatiziran, tako da ga nihče ne varuje.

Otoček Mulo (Vir: Google Maps)

A samotni otoček ni edini, ki se sooča s kradljivci kamna. Primoštensko združenje vinarjev, vinogradnikov in oljkarjev je že leta 2014 opozarjalo na predrzne tatove, ki so kradli kamne, ki so bili del tako imenovanih “suhozidov”, tj. zidov, ki so zgrajeni brez veziva, kot je malta.

Ivan Šokić