fbpx

Do leta 2030 bo kar 45 odstotkov žensk v najboljših letih samskih in brez otrok

Foto: Freepik

Sodeč po raziskavi multinacinalnega ameriškega podjetja za upravljanje naložb in finance Morgana Stanleya bo do leta 2030 45 odstotkov žensk, starih od 25 do 44 let, samskih in brez otrok. Število samskih žensk v ZDA naj bi vsako leto naraslo za 1,2 odstotka. Prav v ZDA se najbolj kažejo posledice razrasta kulturnega marksizma, ki uničuje družino, temelja naše civilizacije.

Naša kultura nam želi vcepiti miselnost, da se je samozadostna in neporočena ženska rešila nepotrebnega bremena ustvarjanja družine in suženjstva svojega moža. Vsaj tako nas je prepričala naša družba. Na žalost je veliko žensk sprejelo sodoben feministični in precej liberalen način življenja, kot da bi se posvečale svoji prvobitni prioriteti, družini. In ravno ti kulturni trendi bodo imeli izjemen vpliv na prihodnost ameriške družbe, enako pa vplivajo tudi na druge razvite dele sveta. Morgan Stanley ocenjuje, da bo do leta 2030 45 odstotkov žensk v svojih “najboljših delovnih letih” (starih od 25 do 44) samskih in brez otrok.

Leta 2019 je podjetje Morgan Stanley objavil članek o vplivu žensk na ameriško gospodarstvo. Število delovno sposobnih žensk v ZDA vztrajno narašča, večina jih je samskih in popolnoma osredotočenih na kariero. Te ženske bodo še naprej bolj zastopane v delovni sili, kar bo pripomoglo k povečanju plač in tako nižanju razlik med plačami moških in žensk. V prihodnjih letih bi lahko še en demografski trend pripomogel k nadaljnji odpravi razlike v plačah v ZDA: naraščanje števila samskih zaposlenih žensk.

Razmerje med ženskami in moškimi v delovni sili se je dramatično povečalo od leta 1990, čeprav se je stabiliziralo. (Foto: Morgan Stanley)

Ženske se odločajo za delo in ne materinstvo
Veliko razliko v plačah je po mnenju nekaterih ekonomistov in raziskav v veliki meri povzročila izobrazba ali nižje plačana poklicna izbira. Danes materinstvo daleč največ prispeva k razlikam v plačah, saj se ženske, ki postanejo matere, pogosto odločijo, da prenehajo delati ali delajo manj ur.

Vendar se glede na napovedi Morgan Stanleya zdi, da bo v naslednjih nekaj desetletjih vse manj mater, saj se bodo ženske raje odločile za delo kot za ustvarjanje družine. Število samskih žensk v ZDA naj bi se od leta 2018 do leta 2030 vsako leto povečalo za 1,2 odstotka v primerjavi z 0,8-odstotnim povečanjem celotne populacije. To bo verjetno povzročilo, da bo do leta 2030 45 odstotkov žensk, starih od 25 do 44 let, samskih in brez otrok. To je povečanje v primerjavi z 41 odstotkov žensk v tej starostni skupini, ki so bile leta 2018 samske in brez otrok.

Pričakuje se, da bo število samskih žensk od leta 2018 do 2030 naraslo za 1,2 odstotka letno v primerjavi z 0,8 odstotka za celotno prebivalstvo ZDA (Projekcija ženskega prebivalstva, indeks 2010=100). (Foto: Morgan Stanley)

Samske ženske zapravijo več kot povprečno družinsko gospodinjstvo, zlasti ko gre za potovanja, nočno življenje, restavracije, nego kože in lepoto, nakupovanje na drobno itd. Zato bodo seveda ekonomisti poskušali prikazati kot pozitivno, da je skoraj polovica žensk samskih in brez otrok. To je lahko samo dobro za gospodarstvo, po drugi strani pa uničujoče za demografijo. Rodnost bo vedno manjša, raziskave pa kažejo, da se ženske, ki niso poročene in nimajo otrok, bolj spopadajo z duševnimi boleznimi in občutki slabe samopodobe.

Foto; Freepik

Samske ženske brez otrok morda kupujejo več stvari v nakupovalnem središču in potujejo v različna ameriška mesta, toda za kakšno ceno na dolgi rok? Osnova vsake zdrave družbe je družina in žalostno je samo pomisliti, da bomo v prihodnosti videli vedno manj družin – kar seveda pomeni manj otrok in srečno poročenih parov, medtem ko se ženske podijo za “kariero”.

Tanja Brkić