Je ta fundacija zmagovalka tekmovanja Elona Muska za zamejevanje izpustov CO2?

Farma morskih alg na Filipinih (Foto: YouTube/zajem zaslona)

Projekt najbogatejšega Zemljana Elona Muska – tekmovanje, kdo bo najučinkoviteje izločil ogljikov dioksid (CO2) iz ozračja in ga uporabil na okolju prijazen način – je v polnem teku. Na Filipinih in drugod si zelo prizadevajo za gojenje morskih alg.

Približno 20 milj severno od mesta Cebu na Filipinih je velik prototipni obroč, iz katerega rastejo morske alge. “Predstavljajte si pico z ducatom rezin in premerom 40 metrov,” je dejal Von Brian von Herzen, ustanovitelj in direktor Fundacije za podnebje (Climate Foundation), ki želi, kot poroča The Guardian, s pomočjo visoko razvitih platform “pogozditi” oceane z morskimi algami in tako rešiti vse hkrati: nahraniti človeštvo, obnoviti ekosisteme in odpraviti podnebno krizo.

Visokotehnološki obroč z algami v globini 120 metrov

Visokotehnološki obroč je videti kot stara razbitina ladje, na njegovih robovih je nešteto utripajočih vitičnjakov, vrvi so prekrite z morskimi algami. Sicer se nahaja na globini 120 metrov v hladnejši vodi, toda vsako jutro ga dvignejo, ker alge potrebujejo tudi svetlobo, s katero CO2 pretvorijo v sladkor in kisik. V fundaciji si prizadevajo, da bi morskim algam pomagali skladiščiti CO2. Alge so poimenovali “slon v sobi z modrim ogljikom”, saj rastejo zelo hitro, tudi 50 centimetrov na dan oziroma do trikrat hitreje kot alge, ki rastejo na površju.

Najbogatejši Zemljan Elon Musk je sponzor okoljskih projektov za zamejevanje izpustov CO2. (Foto: STA)

Climate Foundation je lani skupaj s 14 drugimi ekipami osvojila nagrado Xprize, ki jo sponzorira fundacija Elona Muska, in sicer 1 milijon dolarjev za mejnik. Ekipe zdaj v okviru štiriletnega projekta XPRIZE Carbon Removal tekmujejo, katera bo najučinkoviteje izločila ogljikov dioksid (CO2) iz ozračja in ga uporabila na okolju prijazen način –  glavna nagrada je 100 milijonov dolarjev in Musk jo imenuje “največja spodbujevalna nagrada v zgodovini”.

Možnih več rešitev

Medvladni odbor za podnebne spremembe (IPCC) je jasen, da moramo za zaustavitev globalnega segrevanja na nek način zajeziti CO2. Ena od možnosti je gojenje morskih alg. Filipinci sicer že dolgo sami gojijo morske alge ob obalah več kot 7600 otokov v državi. Zaradi čedalje toplejšega morja pa se je proizvodnja morskih alg zmanjšala za okoli 20 odstotkov. Ena od možnih rešitev je torej alge prenesti globlje v hladnejšo vodo. Nekateri znanstveniki so sicer zaskrbljeni, kako bi to lahko vplivalo na ocean oziroma življenje v njem.

M. Bo.