Japonski znanstveniki odkrili najgloblje živečo ribo doslej

Foto: Twitter/UWA

Čeprav je dolgo časa veljalo prepričanje, da ribe zaradi pritiska ne morejo preživeti v globinah od 8200 do 8400 metrov, je japonsko-avstralski znanstveni odpravi uspelo na globini več kot 8300 metrov prvič doslej opaziti ribo.

Gre za vrsto ribe iz rodu Pseudoliparis in družine liparidae, ki so jo posneli med plavanjem na globini 8336 metrov, je povedal vodja odprave profesor Alan Jamieson. Pred tem odkritjem so znanstveniki 15. avgusta lani podobno vrsto ribe opazili na globini 8178 metrov v Marianskem jarku. Nov rekord rib na velikih globinah je bil s tem presežen za 158 metrov.

Po besedah Jamiesona je znanstvenikom poleg posnetkov uspelo tudi fizično ujeti dve ribi na globini 8022 metrov v japonskem jarku južno od Japonske in postaviti še en rekord – tistega po ulovu v najglobljih morskih vodah doslej.

Dvomesečno odpravo so vodili znanstveniki z univerze zahodne Avstralije (UWA) in strokovnjaki s tokijske univerze za pomorske znanosti. Pravijo, da še ni natančno znano, na kakšno dolžino lahko zrastejo primerki opažene vrste rib, a doslej je bilo zabeleženo, da lahko ta vrsta doseže dolžino približno 11 centimetrov. Na posnetku, ki ga je pridobila daljinsko vodena kamera, je razvidno, da je riba mlečno bele barve, njene plavuti so napol prosojne, njeno telo pa se zdi, kot da je prekrito z mehko želatinasto maso, pišejo japonski mediji.

Foto: posnetek zaslona BBC YouTube

“Japonski oceanski jarki so neverjetni kraji za raziskovanje, so zelo bogati z življenjem tudi na samem dnu,” je dejal Jamieson, ustanovitelj Centra za globokomorske raziskave Minderoo-UWA. “Že dve ali tri leta opozarjamo, da so globoka morja precej strašljiv kraj. A premalo cenimo dejstvo, da v bistvu predstavljajo največji del planeta Zemlje in da bi morali poskušati preučevati in razumeti in ugotoviti, kako delujejo in kako nanje vplivajo ljudje,” je dejal Jamieson.

Vodja japonske ekipe znanstvenikov dr. Kitazato Hiroši je po poročanju Indexa dejal, da je bila neverjetna izkušnja odkriti ribe na globini več kot 8000 metrov pod gladino oceana. Dodal je, da imajo strokovnjaki zdaj podatke, ki jim bodo pomagali raziskati, kako se lahko ribe fiziološko prilagodijo tako ekstremnemu okolju. Znanstveniki delajo posnetke v oceanskih jarkih blizu Japonske kot del 10-letne študije najglobljih populacij rib na svetu.

Ana Horvat