Malomarnost farmacevtke jo je skoraj ubila

Slika je simbolična (foto: Freepik)

Malomarnost farmacevtke je skoraj ubila starejšo gospo iz Rume v Srbiji. Ta ji je namreč dala napačno zdravilo, v svoj bran pa je povedala, da “ti dve zdravili stojita na polici skupaj in da v tistem trenutku ni opazila razlike“. Gospa je zahtevala odškodnino, ki je še danes ni dobila, posledice pa bo čutila do konca življenja.

73-letna Anđa Kezmić iz Rume si bo malomarnost farmacevtke zapomnila do konca življenja. V eni od zasebnih lekarn so ji namreč dali napačno zdravilo, ki jo je skoraj stalo življenja. Kljub hudi napaki farmacevtke in agoniji, ki jo je gospa prestala v zadnjih dveh letih, krivci še vedno niso prišli pred roko pravice, še več, malomarna farmacevtka še danes dela v tej lekarni, piše Blic.

Medij Blic poroča o starejši gospe, ki so ji namesto predpisanega “aminofilina”, ki naj bi ga pila zaradi astme, v lekarni izdali “acenokumarol”, ki preprečuje strjevanje krvi pri zdravljenju globoke venske tromboze. Zaradi učinkov je gospa tako pomodrela, da je njen zdravnik ob prihodu na pregled mislil, da je bila posiljena. Dogodek je še bolj grozljiv, ko izvemo, da naj bi bila prav napačna terapija lani odgovorna za več kot sto ljudi. Gospa je zahtevala odškodnino, za katero so se sicer dogovorili, vendar ji te še do danes niso izplačali. Po poročanju Blica bi jo morali izplačati do konca lanskega leta, pa vendar to gospe ni toliko zmotilo, kot jo je zmotilo dejstvo, da so odgovorno farmacevtko vrnili na isto delovno mesto, kjer bi posledično enako lahko storila tudi komu drugemu.

Gospa se z astmo bori že leta, zato je imela že leta predpisano zdravilo “aminofilin”, ki je namenjeno prav tovrstnim boleznim. Na ta dan sama ni mogla oditi po zdravilo, zato je ponj odšla njena hči, ki je opisala, da je “farmacevtka vzela knjižico, vtipkala v računalnik in videla, kaj mama uporablja, se obrnila, vzela zdravilo s police in mi ga dala. Prinesla sem ji ga in v naslednjih dneh ga je začela piti“, se spominja hči, piše Blic.

Po nekaj dneh je gospa začela dobivati ​​modrice po rokah, nogah in telesu, te pa so postajale vedno večje. Šele ko je nesrečnica začela krvaveti iz dimelj, se je odločila poiskati pomoč zdravnika, ki je bil ob njenem prihodu šokiran, saj je mislil, da je bila gospa posiljena. Šele ko so jo poslali na ultrazvok, so ugotovili, da razlog tiči drugje, in opravili preiskave, pri čemer je morala gospa povedati tudi, katera zdravila uživa. Tako so ugotovili, da je jemala napačna zdravila, ki jih je dobila v eni od privatnih lekarn. Zaradi strahu pred ponovitvijo napake jemlje zdravila le v državnih lekarnah.

Ana Horvat