Znanstveniki odkrili nov eliksir za pomlajevanje

Foto: Freepik

Znanstvene raziskave kažejo, da bi bilo mogoče proces staranja upočasniti s pomlajevanjem krvotvornega sistema. Posledično bi lahko srce delovalo učinkoviteje, mišice postale močnejše, izboljšalo pa bi se tudi delovanje možganov.   

Ameriški znanstveniki iz inštituta Columbia Stem Cell Initiative (CSCI) so si postavili vprašanje, ali je mogoče staro kri pomladiti, kar bi odpravilo nujno potrebo po transfuziji krvi. Prvi korak do te ugotovitev je bil odgovor na to, ali je mogoče pomladiti krvotvorni sistem, ki je nosilec številnih pomembnih elementov, med drugim beljakovin, citokinov in celic. Staranje tega sistema ima namreč veliko negativnih posledic za organizem, poroča Polska Agencja Prasowa

Če bi jim uspelo narediti tako, da bi imel 70-letnik krvotvorni sistem 40-letnika, bi potencialno lahko izboljšali njegovo zdravje, morda pa celo podaljšali njegovo življenje. Ključ do rešitve je verjetno majhno število krvotvornih matičnih celic v kostnem mozgu. Te se se čez čas začenjajo spreminjati in proizvajati manj rdečih krvničk, kar vodi do anemije oziroma slabokrvnosti, zmanjša se odpornost, poveča število okužb in možnost za nastanek krvnega raka.

Znanstveniki ugotavljajo, da bi bilo pomlajevanje organizma mogoče izvesti s pomlajevanjem krvnega obtoka. (Foto: Pixabay)

Domen Mezeg