Prebivanje v vesolju lahko oslabi erekcijo

Datum:

Prebivanje v vesolju lahko privede do erektilne disfunkcije, kar izhaja iz poskusov, opravljenih na podganah, ki so bile izpostavljene mikrogravitaciji in kozmičnemu sevanju. 

Rezultati nove raziskave so objavljeni v akademski reviji “FASEB Journal”. Slednji kažejo, da lahko prebivanje v vesolju privede do erektilne disfunkcije. Poskusi, ki to potrjujejo, so bili izvedeni na podganah, ki so jih znanstveniki izpostavili mikrogravitaciji in kozmičnemu sevanju. Predhodne raziskave so pokazale, da mikrogravitacija slabi srčni utrip in krvni tlak astronavtov, poroča Polska Agencja Prasowa.

Pri posameznih astronavtih se lahko pojavijo celo težave z vidom. Poskus so izvedli znanstveniki Državne univerze na Floridi v ZDA, in sicer tako, da so dvignili zadnje tace 43 samcev v zrak ter jih nagnili za 30 stopinj ter obdržali v tej poziciji štiri tedne. 43 preostalih samcev pa se je v svojih kletkah lahko obnašalo povsem običajno. V obeh skupinah so bili posamezni samci izpostavljeni različni količini kozmičnega sevanja, ki ga sestavljajo protoni in ioni. V poskus je bila vključena tudi skupina samcev, ki ni bila pod vplivom nikakršnega sevanja.

Laboratorijska podgana. Fotografija je simbolična. (Foto: Wikimedia)

Po približno letu dni so znanstveniki pri teh podganah iskali znake erektilne disfunkcije. Raven antioksidantov v telesih podgan je bila nizka, kar je povezano s težavami z erekcijo. Še dodaten dokaz so bile težave, povezane z žilnimi procesi (zoženje krvnih žil). Na poslabšano erekcijo je vplivala že najmanjša izpostavljenost sevanju, zaradi katere so se zožale krvne žile v tkivu okoli penisov. Vendar pa so nastopile tudi težave pri podganah, ki so bile izpostavljene zgolj mikrogravitaciji, vendar v manjši meri kot pri podganah, ki so bile izpostavljene sevanju.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...