fbpx

To je kraljevi varnostnik, ki je zaradi zlatega orožja pritegnil pozornost javnosti

Foto: Printscreen Sky News

Znano je, da britansko kraljevo družino varujejo skrbno izbrani ljudje s posebnimi znanji. Eden od njih se ni niti za trenutek ločil od novega kralja pred Buckinghamsko palačo, ko je kralj Karel III. pozdravil množico, ki se je prišla poklonit njegovi materi, priljubljeni kraljici Elizabeti II.

Natančno število osebnih telesnih stražarjev, ki varujejo kralja in njegovo družino, ni znano. To številka in podatki o varovanju ne bodo nikoli javno objavljeni iz varnostnih razlogov. Ve pa se, da kraljevo družino 24 ur na dan varujejo skrbno izbrani ljudje s posebnimi znanji.

Ko je kralj Karel III. v petek, nekaj ur po objavi, da je umrla dolgoletna kraljica, prišel v Buckinghamsko palačo, ga je pozdravilo na stotine ljudi. Vsi so seveda želeli pozdraviti novega kralja. Seveda pri tem ni šlo brez varovanja.

“Ne slikaj kralja od blizu”
Posebej je izstopal visok moški, ki je bil od kralja oddaljen le meter ali dva. Tam prisotne je opozoril, naj kralja ne fotografirajo od blizu, saj so se našli takšni, ki so novopečenemu kralju dobesedno porinili svoje mobilne telefone v obraz, da bi novega monarha uspeli posneti od blizu.

Foto: posnetek zaslona YouTube

Ko je omenjeni telesni stražar stopal proti kralju, mu je veter razkril eno stran suknjiča. S tem pa se je razkrilo orožje, ki ga je imel za pasom. Posnetek se je kaj hitro razširil po družbenih omrežjih in videti je, da se komentatorji nikakor ne morejo zediniti, za kaj gre. “Človek ima zlato pištolo,” je prepričan eni. “Ni šans, da je pištola, to je paralizator,” pravi drugi. “To je poseben nož”, doda tretji. Karkoli že, bili so si enotni, da se je pametno izogniti kakršnemu koli soočenju z njim ob nespoštovanju pravil.

Varovanja so deležni tudi manj visoki člani kraljeve družine, medtem ko so na kakšnem izmed dogodkov.  24-urna zaščita pa je zagotovljena samo višjim kraljevim člani, kot so kralj, kraljica žena, valižanski princ in valižanska princesa. Osebe, zadolžene za varovanje, so posebej usposobljene za reševanje situacij, ki bi lahko predstavljale nevarnost za življenje njihovih VIP oseb. To vključuje neoborožen boj, napredno vožnjo, prvo pomoč v nujnih primerih, pa tudi sposobnost branja telesne govorice množice, da bi lahko opazili nekoga, ki bi lahko ogrožal varnost. Policisti so oboroženi tudi s pištolo Glock 17, majhnim orožjem, ki ga je mogoče zlahka skriti, razkriva DailyStar.

Foto: epa

Člani elitne skupine, zadolženi za varovanje, morajo prav tako narediti podrobne varnostne načrte pred kakršnimi koli kraljevimi obveznostmi vključno s poznavanjem lokacije najbližje bolnišnice. Za varovanje so zadolžene tudi ženske, kar predstavlja veliko prednost, saj številni mislijo, da gre za pomočnico ali varuško. Glede na to, da je kronanje kralja Karla III. zdaj v fazi načrtovanja, bodo morali kraljevi uradniki za zaščito nedvomno upoštevali vse vidike varnosti.

Sara Kovač