fbpx

[Video] Tako je videti človek, ki se ni umil že skoraj 70 let

Foto: Zajetje zaslona/YouTube

Tako je videti človek, ki se ni okopal že skoraj sedem desetletij: za to naj bi obstajal tehten razlog. Domačini ga menda pogosto zamenjujejo z večjim kamnom. Iranec Amou Haji, rojen leta 1934, je neuradno najbolj umazan človek na svetu.

Iranec Amou Haji se ni okopal že od svojega 20 leta – boji se namreč vode, hkrati pa verjame, da bo zbolel, če se umije. Živi v iranski puščavi, hrani pa se z mesom poginulih živali. Po drugi strani spije veliko vode, približno pet litrov dnevno, in sicer iz zarjavele konzerve. Z leti se je praktično zlil s svojim okoljem, njegova koža je postala iste barve kot tla okoli njega. Vaščani zato večkrat mislijo, da na tleh leži zgolj večji kamen. Rad tudi kadi, tudi po pet cigaret naenkrat – če mu jih zmanjka, v svoji pipi kadi posušene živalske iztrebke. Lase in brado si uredi tako, da si jih zažge.

Haji nima doma, ampak se že vrsto let potika v bližini osamljene vasi ter spi po raznih luknjah v puščavi. Vaščani so mu sicer zgradili kolibo, vendar se vanjo skrije samo v skrajni sili. Zakaj Haji živi na tak način in kaj ga je prisililo v življenje brez higienskih navad ter skoraj brez stika s civilizacijo? Vaščani verjamejo, da je odločitvi za takšno življenje botrovalo Hajijevo zlomljeno srce. V mladosti naj bi namreč doživel “ljubezenski brodolom” in se zato odločil za tak način življenja. Haji tako že sedemdeset let živi svoje nomadsko življenje, vaščani pa pravijo, da še ni obupal pri iskanju svoje prave ljubezni.

Haji sicer ni edini moški, ki se že leta ni kopal. Guru Kailash Singh iz Varanasija se je nehal kopati kmalu po poroki leta 1974. To odločitev je sprejel, ker so mu duhovniki rekli, da bo dobil sina, če se preneha kopati. Napoved se je izjalovila, saj je bil Singh blagoslovljen s sedmimi hčerami.

Sara Kovač