[Video] Nad Teksasom se je razsvetlilo nebo, nato pa je počilo

Vir: Zajem zaslona, socialni mediji.

Včeraj je v zemljino atmosfero nekje nad Teksasom vstopilo nebesno telo, ki je ljudem pod sabo pričaralo prav poseben spektakel. Nebo nad očividci se je za kratek trenutek izjemno razsvetlilo, nato pa je sledil močan pok. Dogodek je posnel Armando Pena Jr., eden od očividcev. 

Šlo je za majhen meteorit, ki se je očitno odtrgal od večjega asteroida, nato pa zajadral v zemljino atmosfero, kjer je zaradi vročine, ki ga povzroči trenje zraka ob površini, zagorel. Proces gorenja v tem primeru ni trajal več kot 4 sekunde.

Znanstveniki lahko glede na to, kako zelo meteorit sveti pri vstopu v zemljino atmosfero, približno izračunajo velikost in težo objekta. Tokrat so izračunali, da nebesno telo ne bi smelo imeti premera večjega kot 15 centimetrov, tehtalo pa naj bi približno 4,5 kilograma. Košček vesolja je v ozračju zgorel, še preden je prišel do tal.

Znanstveniki pa so glede na dosegljive informacije tudi približno izračunali, kako hitro se je gibal “Teksaški meteor”. Ocenjujejo, da se je gibal s približno hitrostjo 12 kilometrov na sekundo, kar je za meteor precej počasi. Navadno se gibljejo s hitrostjo 80 kilometrov na sekundo.

Znanstveniki pa tudi ne izključujejo možnosti, da sploh ne bi šlo za meteorit, temveč za t. i. vesoljski odpadek, torej nek kos, ki ga je izdelala človeška roka, ga odpeljala v vesolje, ta pa se je nato tako vrnil domov.

Pogost pojav
Meteorji so sicer pogost pojav tudi v naših krajih. Zadnjega kot večji meteorski dež smo spremljali letos januarja, ko je v naše nebo vstopil meteorski roj kvadrantidov, ki so prav tako odpadli od asteroida ali kometa.

Andrej Žitnik