fbpx

Legalno konopljino olje, ki se prodaja v trgovinah, lahko zadene uporabnike in je nevarno za vožnjo!

Študija je razkrila, da je legalna verzija konopljinega olja, ki ga prodajajo kot “zdrav produkt” v trgovinah z zdravo prehrano v Veliki Britaniji, nevarna za vožnjo in da uporabnike lahko zadene. 

Olje in kapsule iz konoplje naj bi pomagale ljudem pri zmanjševanju tesnobe in bolečin, uporabljalo pa naj bi ju več kot 250 tisoč Britancev! Daily Mail piše, da se prodajajo z vsemi ustreznimi dovoljenji, saj ne vsebujejo več kot 0,2 odstotka snovi tetrahidrokanabinol (THC), ki vpliva na naš um in ki se v večjih številkah nahaja v nezakoniti različici te droge.

Toda zdaj so znanstveniki ugotovili, da je druga sestavina v teh izdelkih, kanabidiol (CBD), prav tako psihoaktivna. V študiji so namreč sodelujoči vdihavali različne snovi, ki so v konoplji – tisti, ki so vdihavali CBD, ne pa tudi ilegalnega THC, so bili trikrat bolj zastrupljeni kot pa tisti, ki so uporabljali samo placebo. Poleg tega so strokovnjaki razkrili, da so se subjekti počutili “ločene od resničnosti”. Znanstveniki z univerze Wollongong v Avstraliji so tako strnili, da je vožnja pod vplivom CBD, ki se nahaja v legalnih produktih iz konoplje, nevarna. 

Konoplja sicer vsebuje več kot 400 kemičnih snovi, zato raziskovalce čaka še kar nekaj preiskav o škodljivosti teh produktov, pa četudi se prodajajo legalno. Lansko leto je bilo sicer v Veliki Britaniji prodanih več kot za 6 milijonov funtov izdelkov, ki vsebujejo CBD. Posamičen izdelek običajno stane nekaj nad 60 funtov, popularni pa so, ker naj bi pomagali pri anksioznosti, nespečnosti in bolečinah v mišicah.

M. S.