fbpx

Letos bo svetovna populacija dosegla 8 milijard! Kitajska ne bo več najštevilčnejša država

Foto: Pixabay

Svetovna populacija bo po pričakovanjih 15. novembra dosegla osem milijard, navaja danes objavljena prognoza Združenih narodov. Ocenjuje se, da bo Indija leta 2023 po številu prebivalstva presegla Kitajsko in s tem postala najštevilčnejša država na svetu. 

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je poudaril, da je sedaj napočil trenutek, da se razmisli o tem, kje so pomanjkljivosti v medsebojnih odnosih. Ob svetovnemu dnevu prebivalstva so se Združeni narodi zavzeli za dostojno in izpolnjeno življenje za vse prebivalce sveta, hkrati pa opozorili na skupno odgovornost vseh prebivalcev sveta, da delujejo skladno s skupnimi vrednotami in prispevajo k skupni prihodnosti.

Svetovno prebivalstvo naj bi 15. novembra doseglo osem milijard, kaže danes objavljena napoved ZN, ki določa, da bo Indija leta 2023 kot najbolj naseljena država prehitela Kitajsko. V več razvitih državah rodnost upada, več kot polovica predvidene rasti števila ljudi v prihodnjih desetletjih pričakujejo v osmih državah – Kongu, Egiptu, Etiopiji, Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Filipinih in Tanzaniji. Populacija Afrike bo sodeč po napovedih naraščala najhitreje.

Leta 2100 naj bi bilo prebivalcev Azije, ki so desetletja predstavljali več kot polovico svetovnega prebivalstva, približno enako veliko kot prebivalcev afriške celine
.

Milijarda oseb smo na Zemlji našteli leta 1804. Več kot 120 let pozneje pa se je populacija podvojila na dve milijardi. Sledila je nadaljnja rast prebivalstva. Leta 1960 smo namreč dosegli že tretjo milijardo. Leta 2011 je svetovna populacija dosegala sedem milijard, leta 2057 pa je pričakovati, da bo prebivalstvo doseglo deset milijard. Kitajska zaenkrat z 1,44 milijarde prebivalcev ostaja država z največ prebivalci na svetu. Sledi pa ji Indija z 1,39 milijarde prebivalci.

Foto: Pixabay

Leta 1989, dve leti po tem, ko je svetovno prebivalstvo doseglo pet milijard ljudi, so Združeni narodi 11. julij razglasili za svetovni dan prebivalstva.

Na začetku leta 2022 je v Sloveniji živelo 2.107.180 ljudi, kar predstavlja 0,5 odstotka prebivalcev Evropske unije, ki po navedbah STA skupno šteje 447 milijonov prebivalcev. Državljanke in državljani Evropske unije tako predstavljajo manj kot šest odstotkov svetovnega prebivalstva. Prihodnost EU in tudi Slovenije bo zaznamovalo naslednje: daljšanje življenjske dobe, manj rojstev v povprečju in višja povprečna starost mater ob rojstvu otroka.

Sara Kovač