fbpx

Letošnja Pustna Sobotna iskrica Radia Ognjišče bo sklenila roke v pomoč otrokom v Ukrajini

Slika je simbolična. Foto: iStock

Radio Ognjišče in Misijonarsko središče Slovenije tudi letos nadaljujeta s tradicijo, namreč vnovič vabita na dobrodelno prireditev Pustna Sobotna iskrica, ki bo že šestnajstič zapored skušala pomagati otrokom, ki so potrebni pomoči. Tokrat bodo roko podali Ukrajini.  

Že v mnogih delih sveta so darovi poslušalcev Radia Ognjišče pokazali dobroto in odsev slovenskega srca, ki ni imuno na stisko sočloveka. Lani je bilo v akciji zbranih več kot 130.000 evrov, ki so bili namenjeni za hrano lačnih otrok v Etiopiji. Zbran denar bo zadoščal, da bo v Gambeli petsto otrok kar devet let preskrbljenih z dnevno toplim obrokom. Pred leti so bili darovi namenjeni otrokom z Madagaskarja, Brazilije, Kambodže in ostalih držav, kjer delujejo naši misijonarji. Pust pa je nekajkrat pokazal dobrodelni obraz tudi pomoči potrebnim doma.

Mladostniki živijo v mestu brez svetle prihodnosti
Do namena letošnje pomoči so se na radiu dokopali medtem, ko so v radijski akciji “Dobroti dajemo glas” odkrivali sence, na katere so opozarjale slovenske misijonarke v Ukrajini. Balta namreč predstavlja mesto, kjer številni otroci iščejo pomoč v hiši sester usmiljenk. Te bi rade kupile hišo, ki bi omogočala delo z mladostniki, ki odraščajo v mestu, kjer ni videti svetle prihodnosti. Mesto je prav tako polno odvisnikov, ki se z odvisnostjo od prepovedanih drog in alkohola srečujejo že v rani mladosti. Tako ne čudi, da veliko sirot vsak popoldan preživi v družbi redovnic, ki jim zagotavljajo zdrav in topel obrok, nudijo pomoč v šoli in skrbijo za njihovo duhovno rast.

Foto: iStock

Obstaja želja po odkupu hiše poleg obstoječe
Z leti hišica postaja premajhna, otroci, ki jih obiskujejo, pa preveliki, da bi še zahajali vanjo, saj je namreč starostni razkorak med najmlajšimi otroki in mladostniki ogromen. Redovnice si želijo, da bi se mesto našlo tudi za tiste mlade, ki se poslavljajo od otroških let, saj obstaja prevelika nevarnost, da bi ti iz obupa zašli na stran pota, zato obstaja velikanska želja za odkup hiše v neposredni bližini obstoječe, ki bi to omogočila.

Predstojnica Marijinih sester čudodelne svetinje S. Marta Meško je poudarila, da se zaveda, da so v Sloveniji ljudje odprtih src, in se ob tem zahvalila za pomoč in darove, ki že leta omogočajo pomoč pomoči potrebnim v Ukrajini. Prav zaradi tega je zaprosila za pomoč poslušalcev Radia Ognjišče, ki bi tudi letos pomagali pri skupnem dobrem delu. Letos bodo na Pustni Sobotni iskrici nastopili: Ansambel Mladi Belokranjci, Sten Vilar in Luka Sešek. Pustni ples bo v soboto, 10. februarja, ob 12. uri v Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani. Telefonska akcija zbiranja sredstev pa bo potekala prek programa Radia Ognjišče, tekla pa bo od devete do petnajste ure.

N. Ž.