Hrvaški ribiči zatajili ulov morskega psa “ljudožerca”

Veliki beli morski pes je strogo zaščitena živalska vrsta. (Foto: AFP)

Ribiči iz Rogoznice so ulovili velikega belega morskega psa, ki naj bi ga nato prodali neki restavraciji. Novica o ulovu je šla povsem mimo oči javnosti in medijev.

Da so hrvaški ribiči ujeli morskega psa, po katerem so posneli film Žrelo, se je sprva pojavila kot govorica na socialnih omrežjih, kjer so izvedeli, da so se ribiči iz Rogoznice z ulovljeno “ribo” sprva fotografirali, nato pa jo prodali restavraciji, poroča Jutarnji list.

Hrvaški biolog Petar Kružić je zato ribičem svetoval, naj ne prodajajo mesa strogo zaščitene vrste živali, njen ulov pa je treba prijaviti inštitutu za oceanografijo in ribištvo ter ribiški inšpekciji ali pomorski policiji. Ker je šlo meso morskega psa na krožnike, o njem ne vedo ničesar. Biologi so tako dobili le fotografije, s katerimi si ne morejo kaj dosti pomagati. Po oceni sodeč gre za mladiča velikega belega morskega psa v velikosti 1,5 metra, ujetega na parangal.

V Tržaškem zalivu je plavalo veliko morskih psov
Jadransko morje je sicer običajno okolje te vrste morskih psov, ki je prišla na slab glas zaradi filmov o krvoločnosti, vendar se je populacija predvsem v Sredozemskem morju znatno zmanjšala. Nekoč so bili beli morski psi precej bolj razširjeni, saj bilo več ponudbe njihove hrane, kot so tune in sredozemski tjulnji. Za primerjavo: pred stoletjem so ribiči v ribiške mreže na območju Tržaškega zaliva ujeli okoli pet belih morskih psov letno. Danes pa so ulovi redkejši in diskretnejši, da ne vznemirjajo javnosti ter tako ogrožajo turizma. Verjetnost, da vas bo napadel morski pes, je po mnenju biologov manjša od udara strele.

M. P.