Na Otoku trepetajo pred “letečimi drakulami”, ki pregriznejo oblačila in trgajo meso

Foto: Pixabay

Poleg običajnih muh in komarjev Britance to poletje skrbijo še leteče drakule, kot so jih poimenovali. Strokovnjaki so namreč opozorili na porast “drakulskih” konjskih muh, ki so imune na večino sredstev za odganjanje žuželk.

Kombinacija vročine in nenadnih nalivov v Veliki Britaniji se je izkazala za odlično gojišče teh tihih krvosesov. Širijo lahko namreč nevarne okužbe in povzročijo boleče ugrize ter potencialno resno ogrožajo javno varnost.

Samice vampirskih konjskih muh se prehranjujejo s krvjo, kar vodi do okužb in bolečih oteklin, ki jih z obstoječimi antibiotiki morda ni mogoče v celoti pozdraviti. Ugrizi vampirske konjske muhe se v primerjavi z ugrizi večine drugih žuželk celijo dlje ob visokem tveganju okužbe. Posledice ugriza so lahko tudi otekanje okončin, omotica, težko dihanje in boleč, srbeč izpuščaj.

Ugriz konjske muhe in okužba

Alice Duvall iz Amesburyja v Wiltshiru je dejala, da je utrpela ‘neznosen’ ugriz, ki je za seboj pustil “ogromno rdečo liso, ki je takoj začela otekati”. “So tudi zelo zahrbtni – nikoli nisem čutila, da je muha pristala na meni, vedela sem le, ko me je ugriznila. Ni brenčala ali kaj podobnega, kot bi brenčala osa ali čebela”, je dodala.

Če žrtve ugriza doživijo anafilaktični šok, jim lahko oteče grlo, kar pomeni, da se lahko zadušijo in brez nujne medicinske pomoči umrejo. Po podatkih Antibiotic Research UK hiter porast njihove populacije le povečuje pomen čimprejšnjega razvoja novih zdravil z antibiotiki.

Medtem je britansko združenje za zatiranje škodljivcev konjsko muho uvrstilo vrh seznama nevarnih žuželk. Opozarjajo, da je njihov ugriz dobesedno zasnovan tako, da rani in ugrizne konja. Zasleduje vas lahko s hitrostjo okoli 25 kilometrov na uro in pregrizne oblačila. Imajo tako močno spodnjo čeljust, da raztrgajo meso.”

Sara Kovač