fbpx

Litovskemu mornarju po padcu v Tihi ocean življenje rešila odvržena boja

Fotografija je simbolična. (Foto. epa)

52-letni Vidam Perevertilov je sredi noči v Tihi ocean padel s krova tovorne ladje Silver Supporter. Šele več ur pozneje so na ladji ugotovili da je izginil in obrnili, da bi ga skušali poiskati. Mornar se je držal boje, ki je plavala po morju in preživel. Po več kot 14 urah so ga čudežno našli in dvignili nazaj na palubo. “Videti je bil dvajset let starejši in zelo utrujen, a bil je živ,” je njegov sin Marat  povedal za spletni portal Stuff. 

Vidam Perevertilov je litovski glavni inžinir na tovorni ladji Silver Supporter, ki deluje med novozelandskim pristaniščem Tauranga in osamljenim britanskim ozemljem Pitcairn. Po zaključku svoje izmene v strojnici, kjer je črpal gorivo, se je počutil slabo, bil je tudi omotičen. Zato je šel na krov, da bi si opomogel, okoli 4. ure zjutraj pa je iz neznanega razloga padel preko palube v morje. Njegov sin, ki je sporočil nekaj podrobnosti meni, da se je oče onesvestil in padel v ocean, česar pa se ne spomni.

Strojnik se je trudi ostati na morski gladini, ko se je začelo daniti, pa je v daljavi opazil drobno črno točko. Odločil se je, da bo plaval proti njej in izkazalo se je, da gre za bojo, ki je odtrgana plavala po morju. Oprijel se jo je in čakal. Medtem je njegova ladja po približno šestih urah ugotovila, da ga ni. Obrnili so ladjo in izračunali, kje je največja verjetnost, da se njihov mornar nahaja. Vse ladje na tistem območju so prejele klic na pomoč, obvestili pa so tudi reševalne službe na bližnjem Tahitiju. V francoski meteorološki službi so določili smer tokov, v iskalno akcijo se je vključila tudi francoska mornarica. A na koncu ga je prva zagledala prav njegova ladja. Po 14 urah držanja za bojo so ga izčrpanega in ožganega od sonca potegnili nazaj na palubo. “Njegova volja do življenja je zelo močna,” je dejal njegov sin in proznal, da bi sam verjetno takoj utonil. “Moj oče pa se vedno trudi ostati zdrav in  formi, zato je tudi preživel,” je še pojasnil sin.

Sara Bertoncelj