Kako pravilno odmrzniti avtomobil v teh hladnih dneh?

Foto: Freepik

Je prižiganje mirujočega avtomobila, da bi se ta prej odmrznil, še dober nasvet? Po prepričanju poznavalcev gre za zgrešeno in staro metodo, primerno zgolj za avtomobile, starejše od 20 let. 

Slovenijo je ta teden zajel najhladnejši val te zime, temperature so se ponoči spustile ponekod tudi do -15 ⁰C. Zjutraj zato vse tiste, ki imajo jeklene konjičke zunaj, pričakajo hladni avtomobili in zaledenela stekla. Kako se torej najbolj učinkovito spopasti s to nadlogo?

Nekoč je veljalo, da je treba najprej zagnati motor avtomobila, da se ta segreje na delovno temperaturo. Toda nove ugotovitve kažejo, da gre za nepotreben del postopka segrevanja, ki celo krajša življenjsko dobo vozil. Tovrstna praksa namreč vodi do obrabe valjev (cilindrov), saj segrevanje motorja potrebuje dlje časa od same vožnje, motorno olje pa se v tem primeru hitreje izrablja in povzroča obrabo delov. Poleg tega delovanje motorja v prostem teku privede do slabšega izgorevanja goriva, zaradi česar se neizgorelo gorivo pretvori v oljni sloj, ki konča v karterju.

Novejši motorji imajo za primere nizkih temperatur vgrajen senzor, ki tlačilko goriva požene na višje obrate, da ta hitreje segreje motor.

Vsekakor pa poznavalci avtomobilov opozarjajo, da je za vozila, starejša od 20 let, še vedno bolj priporočljivo avto prižgati v mirujočem stanju in ga voziti na manjših obratih do potrebne delovne temperature.

Andrej Žitnik