Madžarska vlada pomagala obnoviti kar 5.500 cerkva v Panonski nižini

Bazilika Sv. Štefana, Budimpešta (vir: twitter)

Cerkev na Madžarskem igra vedno pomembnejšo vlogo v družbenem življenju. Tako naj bi se po navedbah ministra Soltesza število šol, socialnih institucij ter centrov za zaščito otrok pod okriljem Katoliške cerkve stalno povečevalo. Madžarska vlada je v zadnjih sedmih letih in pol pomagala obnoviti kar 5.500 cerkvenih objektov.

Rimokatoliška cerkev na Madžarskem igra vedno večjo vlogo v družbenem življenju. Madžarski minister za cerkev, narodnost in civilno družbo Miklos Soltesz je v nedavnem pogovoru za radio Kossuth povedal, da je madžarska vlada v sedmih letih pomagala obnoviti kar 5.500 cerkva v Panonski nižini.

V svojem pogovoru je minister Soltesz povedal, da je madžarska vlada s Cerkvijo sklenila zavezništvo, ki je prineslo velike spremembe v javni upravi ter dobrodelnem udejstvovanju. Posledice je čutiti tudi preko madžarske meje, saj so Madžari po poročanju Voice of Europe v celotni Panonski nižini obnovili kar 5.500 cerkva in ostalih sakralnih objektov.

Vpliv Cerkve na Madžarskem raste
Soltesz je poudaril, kako pomembna je pripravljenost dobrodelnih organizacij, in izpostavil, da je šest dobrodelnih organizacij in tri zunanje organizacije v zadnjih letih s strani države prejelo denarno podporo v vrednosti 14 in pol milijonov evrov za razvoj infrastrukture. Število šol, socialnih institucij ter centrov za zaščito otrok pod okriljem Cerkve na Madžarskem se konstantno povečuje, z njimi pa tudi vloga Cerkve.

Ivan Šokić