Mali čudež prijokal na svet štiri leta po smrti staršev

Foto: iStock

Na Kitajskem se je rodil dojenček nadomestni materi štiri leta potem, ko so njegovi starši izgubili svoje življenje v avtomobilski nesreči. Par, ki je umrl leta 2013, je zamrznil več zarodkov v upanju, da bo imel otroke z umetno oploditvijo.

Po nesreči so se starši para v dolgotrajni pravni bitki borili, da bi lahko uporabili zarodke. In nazadnje so štirje stari starši le dobili pravico do oplojenih jajčec. Zarodki so bili ves ta čas varno shranjeni v bolnišnici Nanjing, zamrznjeni na -196 stopinj v celici s tekočim dušikom.

Ko so po dolgem času prišli do zarodkov, ni trajalo dolgo, ko se je pojavila naslednja težava. Zarodke so iz bolnišnice Nanjing lahko dobili le v primeru, če so zagotovili dokaz, da jih bo shranila druga bolnišnica. A glede na pravno negotovost okoli premeščanja zarodkov je bilo izjemno težko najti drugo zdravstveno ustanovo na Kitajskem, ki bi bila pripravljena sodelovati. Postopek z nadomestno materjo na Kitajskem ni dovoljen, zato je bila edina realna možnost, da poskušajo prenesti zarodke čez mejo. Bodoči stari starši so se tako odločili sodelovati z agencijo za nadomestno materinstvo v Laosu, kjer so ti postopki legalni.

Foto: iStock

Nov problem se je pojavil, ko nobeno letališče ni želelo sprejeti celice (v velikosti termovke) s tekočim dušikom, zato so jo morali prenesti z avtom. V Laosu so zarodek vsadili v maternico nadomestne matere in decembra 2017  se je deček Tiantian rodil, poroča BBC.

Državljanstvo otroka bi bila naslednja težava, zato se ni rodil v Laosu ampak na Kitajskem – enostavno tako, da je nadomestna mati s turistično vizo prišla na Kitajsko. Ker ni bilo staršev, da bi dokazali sorodstvo, so morali vsi štirje stari starši dati kri za analizo DNK in dokazati, da je deček res njihov vnuk in da sta oba starša imela kitajsko državljanstvo.

Tudi pri nas je nadomestno materinstvo nezakonito
V Sloveniji zakon o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo določa: ”Do oploditve z biomedicinsko pomočjo ni upravičena ženska, ki namerava otroka po rojstvu odplačno ali neodplačno prepustiti tretji osebi (nadomestno materinstvo).” Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije pojasnjujejo, da je nadomestno materinstvo v slovenskih in tudi evropskih strokovnih krogih etično in pravno vprašljivo. 

A. G.

 • Morala

  Lepo…pri nas v SLO jih stari starši niti ne dobijo v rejništvo, niti posvojiti jih ne morejo…V Sloveniji smo res zaostali…

 • cosmosjasnovidec

  Hvala bogu,da je v Sloveniji nadomestno materinstvo nezakonito,ker bi se razmnožilo še več komunajzarske ter čefutarske balkanske leve golazni katera se med sabo v družinah že sedaj pari kot podgane.
  Kolikor je meni znano ni enega levaškega čefutarja,da ne bi naredil pankrta svoji sestri in svoji stari.
  V vsaki čefutarski družini brat poriva sestro kot sin pa svojo mater torej obe.
  Nesnage odurne brez kakršnekoli kulture.Ker imajo med sabo enake gene so tudi vsi nekakšni spaki oziroma mutanti.
  nadomestno materinstvo nezakonito

  • Frank Novak

   Pozabil si napisati da se tebi vsak musli in cefur poscije na glavo.

 • Silka

  Predvsem je to kruto do otroka, da tudi za hip ne bo videl in občutil svojih staršev.

 • Frank Novak

  No kako so pa spoceli Francija in njegovo Danko?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!