Marxov potomec pred štirimi leti po tednu dni beračenja ugotovil, da se socializem ne obnese, raje ima McDonald’s

Joseph Marx (printscreen: Youtube)

Direktni potomec Karla Marxa je pred časom en teden prebil na ulici, kjer je beračil z namenom, da bi povečal zavedanje o problemih brezdomcev. Čeprav se je mladenič nekoč spogledoval z ideali svojega prapradeda, pa je prišel do ugotovitve, da ti niso izvedljivi v praksi.

Takrat 20-letni Joseph Marx se je skupaj s prijateljema, 17-letnim Joejem Alvey-Taylorjem in 19-letnim Willom Fraser-Coombom, odločil preživeti en teden konec oktobra na ulici, kjer so po pisanju Surrey Cometa beračili.

Fantje so povedali, da najtežja stvar, s katero so se spopadali skozi teden, ni bil mraz, temveč dolgočasje in pomanjkanje spanca. Da bi pridobili naklonjenost mimoidočih, so med beračenjem izvajali akrobacije, s katerimi so želeli pritegniti pozornost.

Živeli s 30-40 funti na dan
Mladi Marx, ki je takrat tudi poučeval gimnastiko, je povedal, da odzivi javnosti niso bili preveč grozni. “Nekateri so na nas gledali z gnusom. Nek moški je celo dvignil roke v zrak, ker je mislil, da ga bomo oropali, ko je naletel na nas sredi noči.”

Karl Marx (foto: iStock).

Da bi dobili denar za hrano, so beračili in delali premete. Fraser-Coomber je ob tem dodal, da ga je še posebej prizadelo, ko jim je denar hotel dati petletnik, a ga je njegova mati ustavila. Trojica je teden preživela s pomočjo starega kruha, ki je bil znižan, in sira. Na dan so z beračenjem nabrali med 30 in 40 funtov. “Pogosto smo se držali predelov veleblagovnice z znižanji in racionalizirali hrano, ker nismo vedeli, kdaj bomo imeli naslednji obrok,” je povedal Alvey-Taylor.

Spoznal, da se socializem v praksi ne obnese
V povprečju naj bi spali okoli pet ur na noč, težave pa so imeli tudi z iskanjem prenočišča. Mladi Marx pa je povedal, da se najbolj veseli ponovnega gledanja televizije. V preteklosti se je spogledoval z idejami svojega prapradeda, a je ugotovil, da te niso izvedljive v praksi.  Največ so se zadrževali v McDonald’su, po preživetem tednu na prostem pa so začeli tudi z zbiranjem sredstev, ki naj bi šla za brezdomce.

Ivan Šokić