fbpx

Misteriozno poročilo: Potniško letalo skoraj trčilo v neznani leteči predmet

Boeing 737, slika je simbolična (Foto: epa)

Prvega septembra letos je imelo potniško letalo Boeing 737 med pristajanjem v Združenem kraljestvu bližnje srečanje z neznanim letečim predmetom. Nedavno poročilo o skorajšnjem trku je razkrilo, da se je pilot pripravljal na pristanek na letališču, ko je letalo prejelo sporočilo o neznanem letečem predmetu, tik pred skorajšnjim trkom. Izkušenima pilotoma je uspelo preprečiti tragedijo, po navedbah agencije pa je v zadnjih petih letih bilo kar 400 podobnih dogodkov srečanja letala z neznanim letečim predmetom. 

Prvega septembra se je zgodil incident: Pilot je med pristajanjem letala zagledal neznani leteči predmet, ki jih je skoraj zadel. Po poročanju RT, novo poročilo razkriva grozljive podrobnosti o incidentu. Po navedbah v poročilu je pilot potniškega letala 737 le nekaj sekund pred skorajšnjim trkom prejel informacije o neznanem letečem predmetu, medtem ko se je pripravljal na pristanek na letališču v bližini Leedsa.

Poročilo še razkriva, da je neznan leteči predmet priletel na razdaljo treh metrov od letala. “Oba pilota sta nenadoma zagledala močno svetlobo in predmet, za katerega se je zdelo, da se premika proti zrakoplovu, skoraj na glavo, rahlo navzgor in v levo,” piše v poročilu. “Predmet se je pojavil brez opozorila in ni bilo časa za ukrepanje,” so še pojasnili, informacije pa je potrdila tudi britanska agencija Airprox, ki se ukvarja z varnostjo plovil v zraku.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Policijski helikopter je bil priča lučkam na tem območju, vendar “nobeden od pilotov helikopterja ni verjel, da sta videla luč”, poroča odbor za varnost v zračnem prometu. “Določena nevarnost trka je obstajala,” nadaljuje poročilo, vendar je spretnima pilotoma varno uspelo preprečiti katastrofo.

V zadnjih petih letih kar 400 bližnjih srečanj z neznanim letečim predmetom
Še en podoben dogodek skorajšnjega trka letala z neznanim letečim predmetom se je zgodil le tri dni pred omenjenim dogodkom, ko je “brezpilotni zrakoplov” priletel na razdaljo treh metrov do potniškega letala Airbus A320. Na krovu je bilo 186 potnikov, dogodek pa se je zgodil približno 2500 metrov nad letališčem Manchester. Če bi omenjen predmet bil dron, bi to pomenilo, da je predmet presegel 20-kratno zakonsko mejo, ki je določena za polet dronov v višino. Iz agencije tako še navajajo, da so bili v zadnjih petih letih priča kar 400 takšnim dogodkom.

Sara Rančigaj