fbpx

Mladi katoliki iz vsega sveta združeni v molitvi in slavljenju v Krakovu

Foto: epa

V Krakovu je vse pripravljeno za jutrišnji prihod papeža Frančiška. Poudarek Frančiškovega obiska na Poljskem je srečanje z mladimi iz vsega sveta.

Svetovni dan mladih je leta 1986 zasnoval poljski papež Janez Pavel II., tema letošnjega enotedenskega srečanja mladih, prvega po tistem v Riu de Janeiru leta 2013, pa bo v sozvočju z letom usmiljenja, ki ga je lani razglasil papež Frančišek. Še posebno petkov križev pot bo še na poseben način povezan z rdečo nitjo srečanja – usmiljenjem. Preko uprizoritve zadnjih dni Jezusovega življenja bodo mladi lahko na poseben način premišljevali o 14. delih usmiljenja in o njihovem uresničevanju v življenju.

Katera so dela usmiljenja?
Del usmiljenja je štirinajst: sedem telesnih in sedem duhovnih.Telesna dela usmiljenja so lačne nasičevati, žejne napajati, popotnike sprejemati, nage oblačiti, bolnike obiskovati, jetnike reševati, mrliče pokopavati. Duhovna dela usmiljenja so grešnike svariti, nevedne učiti, dvomljivcem prav svetovati, žalostne tolažiti, krivico voljno trpeti, žaljivcem iz srca odpustiti, za žive in mrtve Boga prositi.

Svetovni dan mladih poteka več dni in vključuje tako duhovne kot tudi kulturne dogodke (bogoslužje, kateheze, koncerti, nastopi). Glavni dogodki so najbolj pomembna srečanja Svetovnega dneva mladih (SDM), ko vsi mladi romarji skupaj izkusijo veliko praznovanje vere. SDM se začne danes, z otvoritveno sveto mašo v parku Błonia v centru mesta Krakov. Sveto mašo bo daroval kardinal Stanislav Dziwisz, nekdanji osebni tajnik papeža Janeza Pavla II.

Vsako dopoldne bodo za mlade pripravljene kateheze v njihovem maternem jeziku, za Slovence bo kateheze vodil škof Anton Jamnik, potekale pa bodo v župnišču na naslovu Popieluszki 35, poroča SKAM.

Foto: epa

Foto: epa

250 različnih dogodkov na Festivalu mladih
Prav poseben namen pa ima Festival mladih, ki bo potekal med SDM. Festival naj bi združil mlade s celega sveta preko zabave, kulture in duhovne rasti. Sestavljen je iz 250 različnih dogodkov, vključno z umetniškimi razstavami, koncerti, športnimi dogodki, tekmovanji različnih vrst in še več. Trajal bo štiri dni, od 26. do 29. julija, in bo sestavljen iz različnih dogodkov, ki bodo potekali na različnih lokacijah v Krakovu.

V času Festivala mladih bo vzporedno potekal tudi Sejem poklicanosti “Quo Vadis?”, z namenom, da se pomaga mladim pri odkrivanju njihove poklicanosti in duhovne usmeritve.

Vigilija oz. celonočno bedenje mladih s papežem
V soboto dopoldne bo sveti oče obiskal kraje, povezane z življenjem sv. Favstine Kowalske, ki je bila za svetnico razglašena med velikim jubilejem 2000, ko je bil predstavljen tudi praznik Božjega usmiljenja. Sicer pa bo imela sobota za udeležence Svetovnega dneva mladih še poseben čar. Pričela se bo s peš romanjem na t.i. Kamp usmiljenja (Campus Misericordiae), kjer bo sledilo celonočno bdenje s papežem. Tema bdenja bo Jezus, izvir usmiljenja. Program bo zaznamovala koreografija, razdeljena na pet delov, ki se bo prepletala s tremi predvidenimi pričevanji, papeževim govorom in posebej pomembnim trenutkom svetovnega dneva mladih, češčenjem Najsvetejšega.

V nedeljo pa bo srečanje doseglo vrhunec. To bo dan veselja in praznovanja mladih kristjanov. Ob 10. uri bo zaključna sveta maša svetovnega dne mladih. Med opoldansko molitvijo po maši bo papež tudi oznanil, kje se bo z mladimi srečal prihodnjič. Popoldne bo pozdravil še okoli 20 tisoč prostovoljcev, dobrotnike in organizatorje velikega srečanja, ob 18.30 pa je predviden odhod proti Rimu.

Program papeževega obiska so poljski prireditelji SDM  predstavili že sredi letošnjega maja, vendar je bil kasneje posodobljen:
1. dan – 27. julija se bo Frančišek srečal s poljskim predsednikom ter s katoliškimi škofi in predstavniki poljske družbe.
2. dan – 28. julija bo papež obiskal Marijino romarsko središče v Čenstohovi, kjer bo zasebno molil v kapeli Črne Marije, nato pa bo na območju samostana Jasna gora obhajal slovesno bogoslužje ob 1.050-letnici pokristjanjenja Poljske. Po vrnitvi v Krakov bo sveti oče popoldne v krakovskem parku Jordan pozdravil več kot 600.000 pričakovanih stalnih udeležencev SDM.
3. dan – 29. julija se bo Frančišek s helikopterjem odpravil v nekdanje nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz, kjer se bo srečal s preživelimi, zbrane pa bo tudi nagovoril. Po vrnitvi v Krakov bo papež obiskal univerzitetno otroško bolnišnico, zgodaj zvečer pa bo molil križev pot na temo »Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli«, kar je tudi geslo SDM.
4. dan – 30. julija se bo Frančišek odpravil v baziliko Božjega usmiljenja v krakovskem predmestju Lagiewniki, kjer bo spovedal nekaj predstavnikov mladih, nato pa bo v svetišču sv. Janeza Pavla II. obhajal slovesno bogoslužje z duhovniki, redovniki, redovnicami in s semeniščniki. Zvečer istega dne bo na »Campus Misericordiae« (Taboru usmiljenja) v Wielieczki nedaleč od Krakova z mladimi bedel v molitvi, na istem mestu pa bo naslednji dan slovesno sklepno bogoslužje z okoli tremi milijoni udeležencev. Po srečanju s prostovoljci se Frančišek v večernih urah vrača v Rim, poroča Kathpress.

Vesna Vilčnik