Moški pozor! Dolgi brki in brada so nevarni pri nošenju zaščitne maske – izjema le Hitlerjeve “brčice”

Foto: CDC

Zaščitna maska morda zares ni najnovejša moda, a je bolje, da se zaščitimo pred koronavirusom, kot pa imeti hipstersko brado, pravijo najvišji zdravstveni uradniki v ZDA. Infografika Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) prikazuje, kako lahko različne vrste brade preprečijo, da bi bile maske tesno ob obrazu.

Infografika je bila sicer izdana leta 2017, a so jo iz CDC-ja ponovno objavili v torek, ko je njihov direktor opozoril, da ne gre več za vprašanje, “če” ampak “kdaj” se bo koronavirus razširil tudi v ZDA.

Le v primeru, da so moški obriti, imajo le stranske zalisce, kozjo bradico ali brčice, kot jih je imel Hitler, se maska pravilno prilega obrazu. Medtem ko stili, kot so neobrita brada ali dolga brada, zdravniki ne priporočajo, saj ovirajo masko. Zgornja slika prikazuje 36 različnih stilov brade od popolnoma obrite pa do dolge brade, kateri stil brade pa zdravniki priporočajo pa si poglejte na sliki. Iz CDC-ja so tudi dejali, da so raziskave odkrile, da dlake na obrazu pod tesnilno masko povzročajo od 20 do 1000- krat več prepuščanja kot pri tistih z obritim obrazom.

Dolgi brki in brada niso primerni za zaščito pred koronavirusom. (Foto: iStock)

Hitlerjeve brčice zaradi maske?
Britje dlak na obrazu zaradi maske, vsekakor ni nov nasvet. Vojak, ki je služil z Adolfom Hitlerjem in je znan tudi po svojih brkih, je dejal, da je Hitler imel tak stil ravno zaradi maske. Alexander Moritz Frey je namreč v svoje eseju zapisal, da so Hitlerju v prvi svetovni vojni priporočali, naj si obrije dolge brke na kratke da bi bila respiratorna maska pravilno nastavljena. Ko pa je bilo vojne konec, je tak stil Hitler tudi obdržal.

Foto: wikimedia

Lana Božič

 • RATATA

  Najbolj nevarna je kozja bradica!

 • Janka Kranjka

  Končno nekaj da bodo “moški” morda obrili te modne brade v katerih se itak zatika sama svinjarija in je nehigienična.

 • mona lisa

  Najprej morajo maske dobit. Naši kreteni so jih vse poslali Kitajcem. Tako da dragi gospodje nič ni treba brit ker mask ni.

 • Anton

  A mislejo sa se bojo mohamedanski bombaši obrili?

 • Ježek Teka Teka

  Dejte to še na znanje kosmatim levičarkam … bodite fer …

 • kLukastRdecpolMesec

  Coronavirus gripa je zavajanje pred 5G sevanjem kater je glavni vzrok za uničenje imunskega sistema in Nova o tem sploh ne poroča samo straši! torej JJ samo igra vlogo vi pa še naprej levo pa desno lajite noben nas ne bo rešu pred genocidom PS jebeš levičarje

 • DOMOVINSKA LIGA

  Šarjatarski hidžab je tudi smrtonosen.