Na današnji dan mineva 98 let od koroškega plebiscita, ko je 200 tisoč Slovencev ostalo v Avstriji

Foto: Wikipedia/Twitter

10. oktobra pred 98 leti so prebivalci Koroške v coni A s središčem v Velikovcu odločali na plebiscitu, s katerim je bilo življenje koroških Slovencev zaznamovano za zmeraj. Namreč, Slovenci smo z njim postali žrtev lastne naivnosti in srbskih spletk, s čimer  smo ostali brez 11 odstotkov rodne grude in kar 200 tisoč Slovencev, ki so pripadli sosednji Avstriji. 

Čeprav je bilo predvideno, da mirovna pogodba v Saint Germainu z Avstrijo 10. septembra 1919 določi mejo med Avstrijo in Kraljevino SHS, je prišlo do spora glede Koroške. Potem ko so njen južni del zasedle jugoslovanske čete, je to povzročilo hud odpor s strani krajevnih nemških sil. Velesile so se odločile za oblikovanje posebnih komisij, da bi te preverile željo prebivalstva.

Ameriška komisija je podala oceno, da je Celovška kotlina celovit prostor, zaradi česar naj bi bila njena delitev škodljiva za njen razvoj. Ob tem pa je potrebno omeniti, da je komisija svoje delo opravljala pozimi, zato je obiskovala večinoma mesta, kjer je živelo večinsko nemško govorečo prebivalstvo – večina slovensko govorečega prebivalstva je namreč živela na podeželju. Mežiška dolina in Jezersko sta tako pripadla Kraljevini SHS, širše območje Celovške kotline pa naj bi določil plebiscit. Območje je bilo tako razdeljeno v cono A s središčem v Velikovcu in  pod jugoslovansko zasedbo in v cono B (Celovec in območje severno od Vrbskega jezera), ob tem pa je bila sprejeta odločitev, da bo plebiscit tisti, ki bo odločil o razdelitvi. Sprva naj bi bil ta izveden v coni A, nato pa še v coni B, v primeru, da bi bil plebiscit v coni A ugoden za jugoslovansko stran.

Foto: Wikipedia

Nemško govoreča stran se je osredotočila na ekonomske koristi
Tik pred izvedbo plebiscita je bilo mogoče zaslediti močno propagando na obeh straneh. Avstrijska stran je posebej poudarjala, kako je celovitost enotne Celovške kotline pomembna zaradi ekonomskih koristi, ob tem pa izpostavljala pomen bratstva med nemško in slovensko govorečimi prebivalci Koroške. Seveda pa se je propaganda povsem prilagodila slovensko govorečemu prebivalstvu, saj je potekala v slovenskem jeziku in na ves glas razglašala, da bo slovenščina v Republiki Avstriji uživala enakovreden položaj z nemščino. Na drugi strani je bilo vidno predvsem nastopanje z argumenti, ki so bili osnovani na narodni zavesti, ta pa je bila usmerjena izrazito protinemško. Pojavljati so se začeli plakati z napisi v smislu: “Ne maram za staro falirano Avstrijo — Imam rajši mlado bogato Jugoslavijo!” Jugoslovanska oziroma slovenska stran se je šele v zadnjih tednih pričela ukvarjati z gospodarskimi vprašanji.

Foto: Wikimedia Commons

Mnogi izpostavljajo, da slovenska stran ni znala izkoristiti kaotičnih razmer, ki so vladale v mladi avstrijski republiki, in njenega položaja v mednarodni skupnosti, ki je bil daleč od zavidljivega. Avstrijska stran je očitno uspešno propagirala, da so razmere v Kraljevini SHS kaotične, zato ne čudi, da je 10. oktobra 1920 za Avstrijo glasovalo 59,1 odstotka volivcev, za Kraljevino SHS pa 40,9 odstotka. Ni kaj, koroški plebiscit je nedvomno zaznamoval vse, ki živijo na Koroškem, še posebej koroške Slovence, rezultati tega pa so služili kot opravičilo za izvajanje agresivnega ponemčevanja južnega dela Koroške.

N. Ž.

 • RATATA

  Osrednje območje nekdanje Karantanije, vojvodina Koroška, ki je bila še sredi 19. stoletja srčika slovenskega narodnega življenja, je že pred prvo vojno podlegla raznarodovalnemu pritisku.
  Odtlej pa je tam vedno manj tistih, ki si še upajo povedati, kaj so. Prav farsično je, da so si lakomni sosedje morali prisvajati celo našo slovensko dediščino, saj svoje ali sploh niso imeli ali ni bila dosti vredna. Skladno z naravnimi zakonitostmi pa so imeli tolikanj več fizične moči in primitivnega gona po nasilju. Še bolj neverjetno, a tudi tragično pa je, da s(m)o se celo sami Slovenci rade volje in lahkomiselno odpovedovali lastnim koreninam, svoji lastni zgodovinski dediščini, državnostni tradiciji, pričevanjem.
  Podlo odrekanje slovenskosti zgodovinskim dejstvom, kar pospešeno zganja celo sodobna zgodovinska »znanost« pri nas, presega vse meje. »Stroka« sistematično taji notorične resnice. Iz javne zavesti je povsem izrinila deleže Slovencev in slovenskih dežel zlasti pri kulturnem in političnem razvoju v širšem okolju. Malokomu je še znano, v javnosti pa sploh ni, da so celo slavni Dunajski dečki slovensko delo. Njihov ustanovitelj je Ljubljančan, Jurij Slatkonja, ki je bil tudi prvi škof novoustanovljene dunajske škofije.
  Delež slovenskih diplomatov in emisarjev na dvorih od Španije prek Rusije do Carigrada je skoraj popolnoma zamolčan. Nekoliko bolj – a večjidel omejeno na ljubiteljsko prizadevanje – je obdelan le Herberštajn in njegovi Moskovski zapiski, pa še to verjetno le iz razloga, ker mu »stroka« podtika nemško poreklo. Imamo torej opravka s popolno zaroto.
  Po eni strani zamolčevanje deleža Slovencev in slovenskih dežel, po drugi strani pa rasistično samoodpovedovanje deležu vseh, ki jih morejo razglasiti za tujce, čeprav so se rodili tukaj in so njihove rodovine živele v naših deželah stoletja. Početje slovenske zgodovinske stroke bi veljalo preučiti z vidika blutundbodenskih rasitičnih kriterijev. Kaj drugega je odrekanje »domovinske pravice« pomembnim ljudem le zato, ker so imeli priimek ali ime nemško zapisano.
  Povedanemu velja dodati povsem istovrstno škodljivo ravnanje (ne le) na Koroškem, kjer se Slovenci brez razmisleka (samo)razglašajo za manjšino. Kakor bi nekdo svojo hišo odprl na stežaj tujcu, sam pa bi se stiskal v kaki ropotarnici.
  Ni mogoče odobravati zamolčevanja za Korošce tako silno pomembnega dejstva, da je sedanja Avstrija dobila pravico do obstoja zaradi protinacističnega boja Korošcev, koroških Slovencev, ki so se nasilju uprli z orožjem. Ta oboroženi boj je bil argument Dunaja, ko je uveljavljal pravico do suverenosti Avstrije, kakor je določala Moskovska deklaracija. Nikjer drugje na ozemlju današnje Republike Avstrije namreč ni bilo učinkovitega oboroženega odpora, razen slovenskega partizanskega na Koroškem. Vsa preverznost ideološke zakrknjenosti se kaže v ignoranci tega dejstva, ki si ga – verjeli ali ne – privošči prav prizadeta »manjšina« sama. Nikoli se na to ne sklicuje. Raje ždi v svojem »manjšinskem« kotu in moleduje za krajevne table… Ne pomaga niti poštena, državniška poteza Dunaja. Nagovor druge predsednice avstrijskega parlamenta ob proslavi na Ljubelju (2006) je ostal popolnoma brez odmeva.
  Širši javnosti ni znan še en, posebej perfiden poseg v slovensko koroško dediščino. Če komu, je Slovencem jasno, da Koroška odmeva od slovenskih pesmi, prastarih besedil in še starejših melodij. Splošno je tudi znano, da je večglasno ljudsko petje zelo redka posebnost, ki pa je med Slovenci nekaj običajnega, tipičnega. Dejstvo, da je zborovsko ljudsko petje med nemško govorečimi ljudmi močno razvito le na Koroškem, mora prav gotovo zbuditi pozornost. Zelo hitro je mogoče tudi priti do odgovora. Sredi 19. stoletja je namreč Korošec Thomas Koschat (Tomaž Košat!) iz Vetrinja[25] slovenskim pesmim podložil nemška besedila in z državno podporo organiziral intenzivno kampanjo z gostovanji pevskih zborov doma in po svetu. Tako je nemška linija prepričala svet o nemškosti Koroške. Seveda je že povprečno glasbeno razgledan poslušalec opazil nenavadno mrmranje, kadar je zaradi slovenskemu jeziku ustrezne melodije besedilu v nemščini zmanjkal kak zlog…
  Širno območje slovenskih krajin, ki je, kakor povedo viri in kličejo toponimi ter kulturna krajina, segalo tja do Podonavja na severu, v Panonijo na vzhodu, daleč v Posavino na jugozhodu in v Benečijo na zahodu, je pohlep geopolitičnega nacifašizma v nekaj stoletjih zreduciral na trikotnik, stisnjen med obronke jugovzhodnih Alp, skrajni zahodni rob Panonije in tržaško zaledje.
  Prav za toliko, kot so nam ukradli, so sosedje nabreknili.
  In naj je še tako šokantno za treznega prebivalca zelenomodrega Planeta, še vedno niso siti. Med seboj se ločijo le po metodi. Eni bolj drugi manj zviti, spretno prevarantski, drugi bedasto primitivni, ošabni ali štorasti, vsi po vrsti pa dosledni in učinkoviti. Ker torej niso kaj dosti med seboj različni, zadošča pobliže pogledati »uspešno« prizadevanje soseda na jugovzhodu. ….

  tukaj so zbrana dejstva: http://domovinasospomini.eu/nacifasisticno_nasilje_nad_slovenci.html

  KZ Kor – Rož, podjuna, zila
  https://www.youtube.com/watch?v=ANR6-QKOJig

  • Hribouc

   Več kot odlično, neposredna perfekcija!
   Seveda je in bo ostala zjokana Srčika z vsem , kar vsebuje !
   Veličastnea vsebina neizmernega bogastva.
   Vsebuje vse, kar vsebuje zgodovina , tudi pisana iz antičnih času, predrimske in rimske dobe –
   -pojdi to predavat na ploščad pred SAZU in boš dobil kamen v glavo!
   Krasno, da omenjaš večglasno petje, pesmi, Dunajske dečke, itd.

 • freedomfighter

  Evo sedaj se pa vidi prizadetost nekaterih novinarjev…slovenci so se odlocili da bodo ostali v avstriji za to so pa krivi srbi…mislim a se zajebavate no kr vedno so vse drugi krivi…slovenci so se pac odlocili da jim je pomembnejsi zivljenski standard kot zivljenje v svoji drzavi kar je meni povsem logicno in bi storil isto…ajja pa tiste ki sedaj jokajo da v avstriji nimajo takih pravic kot bi jih imeli v sloveniji naj bodo raje tiho kaj so pa pricakovali najprej so jim avstrijci 500 let vsiljevali kulturo in jezik potem so pa te slovenci mislili kaj da se bo to koncalo hahaha naivnost in debilnost pa taka

  • Slovenc

   Amerisko hujskarstvo je pripomoglo odlocitviji slovencev… Krivi pa seveda vsi drugi samo oni ne…

   • freedomfighter

    To je drugace klasicen primer zakaj imajo nekateri ljudje radi diktatorje…zato ker potem za vsako stvar krivis njega sam pa reces jaz nisem kriv…ves ce se na plebiscitu odlocis da noces ziveti z ostalimi sodrzavljani je to tvoja odlocitev pa tudi ce si pod pritiskom propagande…v nacizmu je bila ena najhujsih propagand pa so se vedno naji tisti pogumni ki so se upirali rezimu drugi so pa pac krivi podpiranja hitlerja jbg

    • Steiermark

     kafedrate on nekem domoljubju, koristih itd., v resnici pa pojma nimate, da so se takrat, tudi Slovenci – kranjci, korošci, pa tuddi Štajerci, počutili enakovredne z ostalimi avstrijskimi narodi ter tudi vedeli niso, kako naj ravnajo, sajo so se vsi počutili Avstrijce – ko so jim odvzeli pravico do matične domovine Avstrije, kot nam Štajercem, šele takrat so spoznali, kakšne so te jugosrbske podgane. V delih, ki so ostali pod Avstrijo, so pa srbaki klali , posiljevali in ropali in narod je kaj hitro spoznal (koroški Slovenci so jim po skrivnih poteh dostavljali letake ter jih opozarjali, naj ne naredijo napake, naj ne glasujejo za jugovino ampak za Avstrijo), da z njimi ni dobro češenj zobati! Ker so ostali pod okriljem Avstrije in bili svobodni, so sami glasovali, ter želeli ostati v svoji matični domovini Avstriji, dočim je pa bilo ostalim narodom, kot npr. južnim Štajercem preprečeno glasovanje – preprečili so jim ga srbi in če bi kljub vsemu do glasovanja prišlo, so bili prav oni, odločeni, da tudi oni hočejo pod matično domovino Avstrijo in ne pod jugosrbske klavce in divjake – kot se nam dogaja še danes, ko imamo ta srbski ološ in njihove potomce, direktno na vseh vejah oblasti!

     • freedomfighter

      Beh beh zjokaj se ti se sam trdis da nisi slovenec tako da…zivela slovenija ce ti kaj ni vsec se odseli v avstrijo…pa drugace jaz kot slovenec se nimam za nic manjvrednega od avstrijcev ne vem kje si to pobral …pa zagovarjaj ti svoje avstrijce v avstriji srbe pa kritiziraj v srbiji ker v sloveniji nas ne briga ne za ene ne za druge…to da so srbi nagnali avstrice iz slovenije pa mene prav nicne moti edina skoda je da so sami ostali…tiste ki so jih pa srbi klali in posiljevali pa so bili najbrz taki “slovenci” kot ti ki trdite da smo vam ukradli zemljo…fuj svinja izdajalska zivel rudolf maister

     • Steiermark

      jugobosanc, odseli se ti, ker jaz sem na svoji zemlji in sem avtohtona Štajerka, vendar, torej si na moji zemlji ti in odveč – gnoj smrdeč balanski. Hvala Bogu, da sem Štajerka!

     • freedomfighter

      Hahah kaksni bosanci kaksni srbi….SLOVENEC a ti razumes ali moram po nemsko povedat ich bin Slovenian a bo bolje…skoda da se niste vsi stajerci odselil v avstrijo zemljo pa pustili normalnim ljudem

     • Steiermark

      Preden se spuščaš v “prevajanje” najprej preveri v kateri jezik hočeš kaj prevesti, glede na dejstvo, da niti slovensko, še manj pa nemško, ne znaš! Ti zase moraš reči : ja sam bosanac ali pošto sam se rodio u kravjoj štali, sada sam krava! Kreten zagamani, ali se res ne zavedaš svoje duševne motnje, da bi lahko uvidel, da neznaš oz. niti ne razumeš, kaj si po balkansko nakracal, v stilu, piši kaošto govoriš …..Slovenian…..????? Ha ha ha ha ha….. zahojeni slaboumni bedak!

     • freedomfighter

      Hahahah daj se enkrat ti povem zjokaj se poberi kufre in spizdi v svojo ljubo avstrijo nas slovence pa pusti pri miru…pa zgleda da si ti fous nam slovencem ne pa obratno glede na to da pocnes ravno to kar ste avstrijci delali celo zgodovino…skratka za slovence trdis da so avstrici tisti ki tega ne priznamo smo pa zate bosanci…prizadetost je ocitna hahahah krava bolana

     • Steiermark

      Skratka, nekdo z geni divjakov z balkana, bo mene, avtohtono Štajerko, germanskega izvora, pošiljal oz. preganjal iz moje dežele, mojih prednikov. Ko so moji predniki ustvarjali Štajersko, se o vas zakompleksanih ciganih z balkana, sploh nič ni vedelo. Če imaš s čem, potem razmisli malo, kaj blebetaš!
      In tako boš moral ravno ti, spokat cule, s kakršnimi ste se privlekli v Slovenijo, ter si jo prisvajate tako kot kučan in lipič, zmago in osamosvojitev, proti kateri so se borili ravno ti izmečki! Nikoli nisem trdila, da so Slovenci Avstrijci – bedak, niti tega ne veš, je bila celotna, današnja, Slovenija, več kot 600 let pod Avstrijci ter ostalo, sobivala z njimi, v miru in prijateljstvu…. mi Štajerci pa smo itak germanskega izvora in smo bili okupirani od kranjcev in srbov, preko maistra, srbofila in idiota, ki je tako uničil celo Slovenijo, ko jo je predal v kremplje divjakov – srbov! Sicer pa ti nimam namena razlagati zgodovine, tiste resnične, ne fantazij, na katere ste navajeni, predvsem balkanci Sloveniji – sve je naše…….Bebček, jaz sem zate dr.dr znanosti in nehaj se napihovati, saj se boš še razpočil…….Kateri jezik, razen srbskega, pa je tebi bolj všeč, me pa sploh ne zanima, pa tudi, katere jezike, razen nemščine, materinega jezika, slovenščine, angleščine in italjanščine, pa še srbohrvaščine, vse obvladam. Bodi ponosen na svoje balkanske gene, na “avstrijske” oz. germanske nemoreš biti, ker jih nimaš, bebec balkanski…… Lahko mi pa malo “razložiš” kako si ugotavljal “svoje gene, ki bojda niso bosanski ali srbski”, spregledal pa si, najbrž, kot lahko ugotaljam iz tvojih bljuvanj po tem portalu, da pa turških nisi ugotavljal oz. ugotovil, kateri so pa pri tebi najbolj opazni! Pa še to, z “družinskega drevesa” nemoreš “ugotavljati” genov – ker ne veš katera od tvojih mater, starih mater itd. se je povaljala s turkom, kateremu si ti najbolj podoben!

     • freedomfighter

      Hahaha krava bolana germanofilska nikjer nimam nobenih srbskih ali turskih genov pa tudi ce bi jih imel se nimam kaj zagovarjati pred tabo ali komerkoli drugem…sem pa ponosen slovenec in si ne pustim da zafrustrirana avstrijska prasica zali moje heroje mojo domovino in moj narod…zivel rudolf maister zivela slovenija ziveli kranjci brez avstrijske nadvlade…VSI SI PREBERITE KOMENTARJE STEIERMARK DA VIDITE KAKO IZGLEDA POVPRECEN “NACIONALIST IN PODPORNIK SDS” IN KAKSNO JE NJEGOVO MNENJE O SLOVENIJI IN SLOVENSKEM NARODU

     • Steiermark

      Da si turški debil, kažeš z vsakim kometiranjem, ko kozlaš po drugih in ne dopuščaš človeku svojega mnenja in opredelitve! Samo kreten, ki se zaveda svojega kreteenizma, reagira tako agresivno in žaljivo, kot to počneš ti, turek!
      Sicer pa o svoji genski pripadnosti zahrbtnim turkom, govoriš in dokazuješ v vsakem tvojem kozlanju…..in ti zmene turško, sebe imenuješ za ponosnega Slovenca…. v čem pa bi naj bil ti podoben Slovencem – Kranjcem….. Veš da se takšnih, kot si ti, vsi pravi Slovenci sramujejo in otepajo, govedo turško!Tvojih “junakov” noben pošten Slovenec niti poscal nebi!
      Sedaj mi pa razoži, kaj tebe tako prizadene, če sem jaz takšna, kot se počutim – kar lahko tudi z gensko analizo in rodovnikom dokažem, da se Štajerka, germanskega rodu? Turek nemarni, poberi se v svojo vsrano luknjo in daj že enkrat mir!

     • freedomfighter

      Hahaha a vidis kako si ti prizadeta zate smo cisti slovenci potomci kranjcev turki…kranjci so balkanski divjaki in rudolf maister ni slovenski heroj…glej punca zmesana zafrostrirana vprasaj koliko slovencev se strinja s tabo da smo slovenci balkanski divjaki…za vecino slovencev je rudolf maister eden najvecjih slovencev ze to da gre vam avstrijcem tako v nos dosti pove…ti si svoje sovraztvo do slovencev in nasih prednikov lepo pokazala v prejsnem komentarju…glede na to da si.mojim prednikom rekla kurbe ki se fukarijo s turki pa so zaljitve ki si jih dobila prasica nemarna germanofilska povsem v skladu s pogovorom…zivel heroj rudolf maister zivela enotna slovenija zivel slovenski narod ziveli slovanski bratje danes sem dokazal prezir ki ga imajo germanofili do vsega slovanskega…pa ne vem kje sem rekel da ne smes imeti svojega mnenja sam ce je debilno ti imam to pravico tudi povedat ali moram kot slovan bit tiho

     • Steiermark

      Ti budala si echte turška budala in se nehaj dičit s tujim perjem – grem stavit, da se po tvoji vreči dreka – telesu, ne pretaka niti kapljica “slovenske ali celo Kranjske” krvi! Pa ne obračaj mojih besed in mi ne poagaj svojih kozlarij v usta! Debil turški, niti prečitati ne znaš tega, kar sem napisala, kajšele, da bi razumel! Balkanski divjak si ti, ki nimaš ničesar skupnega s Slovenci, še manj pa nami, Štajerci! Idiot in lažnivec na kubik! Tvoja prisotnost, na naši zemlji, pomeni žaljitev za poštene Slovence in okužba celotnega slovenskega okolja! Primitivec zahojeni, nebom te nagovarjala s “prascem”, ker se mi zdi žaljivo za te plemenite živali! Spelji se že enkrat na svoj balkan, med svoje …..

     • freedomfighter

      Ti si tako prizadeta da cistega slovenca zalis da je nek turek med tem ko imas sebe za avstrijko in zalis najvecjega slovenskega heroja hahaha pa ti si bolj glupa kot sem mislil ce ne vidis kako zalis slovence in nase prednike kranjce med tem ko nas hoces narediti turke…tocno to ste celo zgodovino delali avstrijci tisti slovenec ki se ni pogermanil je bil za vas srb hahahah bolniki prizadeti germanofilski…tako da ves ko avstrijka slovencu rece turek je to prav smesno hahah…tako da i povem ce bi bil turek bi ti o z veseljem povedal ker bi bil mocno ponosen na svojo preteklost glede na o da so imeli turki enega najvecjih imperijev v zgodovini slovenci smo pa vedno bili le del imprerijev tako da ce bi bil.turek bi sigurno vedela ker ce glasno vpijem da sem slovenec bi imel.kot turek se veliko vec za razglasati ampak to kot prizadeta germanofilska prasica nisi mogla razumeti kljub temu da tvoja teorija laznivega turka nima nobenega smisla ce ga ti najdes mi ga pa lahko razlozis… PROSIM DA SI VSI PREBERETE MNENJE STEIERMARK O SLOVENCIH KRANJCIH IN SLOVANIH NA SPLOSNO…MENDA SMO VSI TURSKO BALKANSKI DIVJAKI KI SMO AVSTRIJCEM UKRADLI ZEMLJO

     • sloven

      Pa saj vidis da je motena stajerka nemskega izvora ha ha taki bucmani si kar sproti narode izmisljujejo jasno pa je samo to da je prodana dusa

     • sloven

      Ti si za psihiatrijo pol avstrije je slovenske o kakih narodih stajercev koroscev blebeces

  • sloven

   ce hoces o zadevi diskutirati moras najprej poznati zgodovino ti je zal ne in ja je logicno da ne cutis nic domoljubja in ti je bolj pomemben denar kot domovina ker si clovek brez hrbtenice in duse

   • freedomfighter

    Od kdaj pa je clovek ki ima rad denar brez hrbtenice hahah ti bom pa tako rekel a mislis da ce bom brez denarja da bo narod poskrbel zame…vi se kar ukvarjajte z nacionalizmi in socializmi in ne vem se cem med tem se pa ljudje kot jaz ukvarjamo s sluzenjem denarja zaradi katerga deluje celoten sistem…ves svet ne deluje zaradi narodov in drzav ampak zaradi ekonomije tam so pa ideje kot je nacionalizem prej ovira kot pa pomoc…naslednic ki bos jedel kosilo pomisli a imas to htano zaradi plemenskega razmisljanja kot je tvoje ali pa zaradi globalne ekonomije in trgovine ki ti zagotavljata najvecjo izbiro izdelkov in storitev v zgodovine…zame bo denar vedno pred narodom ker od denarjem lahko zivim povsot od naroda pa se v domovini ne

    • sloven

     Zakaj bi moral kdo poskrbeti zate saj ce si vsaj malo sposoben lahko to sam storis ti vidis samo denar in materijalne koristi ce bi tvoji predniki gledali isto in ne na svoje pleme kot pravis ti teh neumnosti nebi mogel deliti s svetom ker te nebi bilo zal pa taki kot ti in tebi podobni to ze naslednjo generacijo pozabite in pljuvate cez vse tako da zelim ti da se kopas v denarju in materijalnih dobrinah ker drugih ne poznas

     • freedomfighter

      Moji predniki so se borili zato da so so oni bolje ziveli in ne zaradi nekih visjih preprican…tov pomeni bojevali so se proti nacizmu ker so vedeli da drugace ne bodo preziveli in borili so se proti jugi zato ker je bil standard prenizek…drugace pa ne vem zakaj nebi mogel obstajati brez slovenski obicajev in kulture…a po tvoje obstajamo samo slovenci vse ostalo so pa ne ljudje…od slovenske kulture in nacionalnosti hocem jaz samo to da me pusti pri meru da zivim kakor hocem…a

     • sloven

      Ha ha mislim da te pri nas vsi pustijo pri miru da zivis kakor hoces ceprav to zivljenje ni nic ce ti nic ne pomenijo slovenski obicaji kultura identiteta mislim da so se tudi zato borili tvoji predniki vprasaj jih ce so se zivi ti si pa zal padel pod vpliv kapitalizma kar se pa tice vprasanja ce obstajajo samo slovenci itd je pa cudno seveda ne obstaja mnogo narodov in ves po cem se locijo po tem ki tebi ne pomeni nic kulturi obicajih itd jaz spostujem vse najraje imam pa svoje

     • freedomfighter

      Jaz pa spostujem vse najraje imam pa sebe ker moji ne obstajajo to se dobro.vidi na teh forumih in nasi zgodovini…povej ce je narod.tako pomemben zakaj je v nasi in se mnogo drugih nacijah najvecji zlocin nad narodom.storil ta isti narod…ne mi srat o narodni zavesti in kulturi ce bos lacen bos oboje prodal za kos kruha na sreco vrjamem in upam da se ti to ne bo zgodilo ravno zaradi tega ker vecina ljudi razmislja kot jaz…nacionalizem socializem nacionalsocializem komunizem vsem tem idejam je skupno.to da uspevajo v drzavah kjer je ogromno revscine in notranjih ter zunanjih konfliktov ker ce ima clovek dobro sluzbo in denar za zapravljanje v prostem casu potem se ne ukvarja s socializmi in nacionalizmi ker enostavno nima ne casa ne volje ce so pa ljudje brez sluzbe in v revscini potem so pa te ideologije edino kar mu ostane in seveda prelaganje krivde na vse ostale razen sebe

     • sloven

      Jaz na nobenega ne prelagam nobene krivde ne krivim nikogar za nic pravim da smo izgubili srce slovenije in to da je pomembno negovati svojo kulturo jezik ker to si pac ti kot pripadnik necesa vecjega plemena naroda ce hoces saj ves enotni zmoremo vse posameznik pa je prepuscen ulici oziroma v tem primeru raznarodovanju in pozabljanju svoje identitete se pravi sebe na kratko so ljudje ki jim to nekaj pomeni in ohranjajo kulturo prednikov in ljudje ki jim je zato vseeno

     • freedomfighter

      Saj nisem rekel da ljudje ne smejo ziveti po svojih tradicijah in svoji kulturi…jaz recimo cenim te dele zahodne civilizacije ki so nam omogocili standard ki ga imamo sedaj in te dele nase kulture tudi zivim ampak od slovenskega jezika pa jaz osebno nimam nic mislim sem ponosen da imamo svoj jezik in vse ampak ce nebi imel dobrega zivljenja bi me povsem brigalo za to…ne maram pa tistih delov nase kulture ki posegajo v zivljenje posameznika in tiste ki ovirajo razvoj in napredek

     • sloven

      Deli zahodne kulture pravis oni nimajo vec nobene svoje kulture tam bo cez generacijo ali dve kalifat eurabija jaz si to ne zelim in noben kapital jim nebo pomagal to da te briga za domac jezik je lahko le zalostno me pa zanima kateri del nase kulture posega v zivljenje posameznika in ovira razvoj in napredek

     • freedomfighter

      Ah ves ce padejo nemcija francija in spanija nas noben ne resi zgleda tukaj ne razumes cisto kaj bi padec velikih evropskih drzav pomenil…za nas bi to pomenilo ekonomski politicni in varnostni zlom…a resno mislis da je v evropa dovolj mocna da prezivi brez nemcije in podobnih drzav…tukaj malo nastudiraj ekonomijo preden ponovis to misljenje…mi smo vezani na evropako kulturo invedno smo bili…deli nase kulture ki omejujejo zivljenje posameznika…zaradi bedakov ki se ne znajo kontrolirati ne smem v lastnem domu uzivati substanc ki si jih zelim…druzba posega v moje pravice do avtanezije in splava…druzba posega v to s kom se lahko porocim…pravica do nosenja orozja recimo…primer italije kjer potrebujes posebno dovoljenje da lahko delas ob nedeljah to je recimo ekonomski vidik pa otezevanje pri zaposlovanju tujcev ceprav so.te cenejsi in nekateri boljsi od domacih…ubistvu ne maram nobenega dela nase kulture katerega ne razumem recimo homofobije kot dela kulture ali pa rasizma ki je del vecina kultur jaz pac ne razumem zato jih tudi ne maram…hvala bogu je nasa kultura dalec najboljsa od vseh ostalih na svetu saj se je v zadnje 500 letih mocno izboljsala za razliko od islama ki je ponekod celo nazadoval v tem casu

  • marker

   Slovenska kultura ni bila nikoli ogrožena v Avstriji. Bolj je bila ogrožena v Jugoslaviji. V Avstro-Ogrski so imeli slovenski vojaki slovenska povelja v slovenskem jeziku, v Jugoslaviji pa v srbohrvaščini. Kdaj smo imeli prvi tv dnevnik v slovenščini? V Avstriji so imeli vsi pokojnine. v Jugoslaviji pa samo državne službe. Standard je bil višji v Avstriji kot v Jugoslaviji. Tu gre iskati vzrok za odločitev na referendumu.

   • freedomfighter

    Torej slovenscina obstaja tisoc let v avstriji smo se pa lahko ucili slovenskega jezika sele po napoleonovem prihodu tako da ne mi govorit da slovenci nismo bili zatirani pod avstrijci…se pa strinjam da so pri plebiscitu zmagale ekonomske teznje nad nacionalnimi kar je zame povsem logicno

    • marker

     Kdo pa je izgradil železniške povezave po Sloveniji? Na žalost so danes v slabšem stanju kot ob izgradnji. Nekaterih (Jesenice-Planica-Trbiž in Gornja Radgona-Radkersburg) pa ju ni več. Danes se pa najemajo krediti za tisto malenkost drugega tira,

     • freedomfighter

      Saj nisem nikoli rekel da od avstrijcev nismo nic dobili smo pa rabili francoza da nam je dal pravico govora lastnega jezika tako da to bi ti moglo dosti povedat o njihovi dobroti do nasega naroda…

   • hle

    Res če primerjaš kako so lepo tam čez ohranili Slovensko kulturo in identiteto in kako pri nas ki smo ječali pod Srbskim škornjem organizacija in različni jeziki so bili rak rana AO vojske kar je tisoče mladih Slovenskih fantov plačalo z življenjem med WW1 in še to gospodarski položaj Avstrije med vojnama je bil vse prej kot dober država je bila skoraj lačna ker so bili vajeni črpat obrobne dežele ki so jih takrat izgubili gospodarstvo se je takrat v Sloveniji razvijalo bistveno hitreje zakaj pa mislite da je bila lahko tako lahek plen Hitlerja verjetno ne zato ker bi imeli blagostanje

 • Aton

  Lepe so slovenske koroške pesmi. Skoraj tako kot tiste od Brene in Severine…

 • Domoljub

  Manjka odstavek, kako so za vse krivi komunisti.

  • Slavko Drev

   Sigurno je JJ kriv.

   • Steiermark

    Ne ni kriv JJ, je pa kriv kreten maister, ki nas je medtem, ko so “severni Korošci” imeli pravico do plebiscita, okupiral, jo je nam, s pomočjo srbskih divjakov prepovedal in nas enostavno priključil jugosrbiji, za sužnje divjakom!

    • sloven

     Kreten si ti zaradi heroja maistra smo dobili maribor in del stajerske s tem pa zal tudi tebe kretena

     • freedomfighter

      Ja ona pravi da je maister izdajalec

     • sloven

      Jap je zblojena

  • tarantela

   He-he…

  • lili pili

   Pa kucan….obvezno

 • Slovenc

  Boste morali kar amerose obtozit za to…

 • Goran Hvala

  fak ej. res smo izgubil. se zdej ne vem kaj? to vedo sam fanatiki. kar je maje je maje pravjo kmeti..pa se zmeri gredo sosedove smreke zagat. ..tak je z kmeti v okolici idrije….sploh ledinci so znani po tem. kar je maje je maje…:-)..kar pade na njegovo je tud njegovo. seveda sam ta fine stvari. . smeti pa poklice soseda naj jih pride pobrat….povrh vsega pa vsi vsak dan v cerkvi….da jim vsakodnevno zlehtnobo bogec odpusti….fajn gledat take slovence..

  • sloven

   izgubili smo srce slovenije zal

 • RATATA

  N. Ž.; tale prispevek nikakor ne paše v rubriko Sproščeno med Anamarijo s kufri, Seversvino in neumnosti s Kmetije!

  • O’Brien

   Res je. Dober članek.

 • Franc Šink

  Bolje jim je v Avstriji kot pa v tej zblojeni In na pol uničeni Sloveniji.

 • Anton

  tu ni treba iskati zunanjega “sovražnika”, stvar je popolnoma jasna, kriva je tedanja notranja politika, vkolikor tedanjo zgodbo prezrcalimo v kontekst sedanjosti lahko ugotovimo, da se nismo nič naučili, da smo še večji idioti kot “dalmatinski osli” zunanja politika je še vedno na psu, posledično pomeni da bomo izgubili del Piranskega zaliva/morda celo ves zaliv, del kopenskega ozemlja, kar se pa tiče prostega dostpa do mednarodnih voda, smo pa dobili zgolj služnostno pot. Kaj pomeni služnostna pot, vam pa lahko vsak kmet zna bolj plastično razložiti kako to deluje v praksi, vsakodnevno kot nek pravnik v službi ministrstva.

  NESPOSOBNI ZA SVOJE NEUSPEHE VEDNO IŠČEJO KRIVCE DRUGOD!

  sarkazem press

 • ĐĐ Style

  Kje je Olga, da napiše “Kriv je Kučan”

  • marker

   Ji ni treba, ker si kar ti napisal.

 • PORK Amashina

  Plebiscit ni bil pošten.Moral bi se izvajati za celo Slovenijo pa bi namesto na skorumpiranem Balkanu bili sedaj v Evropi.

  • lili pili

   Verjetno nas vec ne bi bilo, k8t sedaj v avstriji ni cev kot 10.000 slovenckov

   • marker

    Kljub stoletni germanizaciji je v Celovcu še vedno slovenska gimnazija. Vendar tem Slovencem ni kaj dosti do matične domovine, ker imajo v Avstriji boljše pogoje za delo in precej višji osebni standard. Koroški Slovenci so le tudi slovensko govoreči Avstrijci.

    • lili pili

     In ti si ponosen na ta rezultat

     • marker

      Po skoraj 100 letih bi naša država že lahko sprejela končna dejstva. Koroška ne bo nikoli naša, ker so se prebivalci z glasovanjem niso hoteli Juge, koroški Slovenci pa so avstrijski državljani. Podobno je sedaj z arbitražo, kjer naši politiki nočejo priznati, da so zavozili zadevo in izgubili.

     • lili pili

      Pa je bil kucan pred 100 leti tudi zraven..

      Ja kar se arbitraze tice se pa strinjam, najprej sta zajebsla jajo in bavcar, ki nista poslala vojsko na zgodovinsko mejo, vse ostalo so samo variacije na to temo..

     • sloven

      Luzerji se odpovejo okupiranemu ozemlju in ljudje brez duse za nas je koroska kot za srbe kosovo srce

 • Ivan

  Pred leti sem bral,da so Avstrijci predlagali delitev Koroške in sicer južno od Drave Kraljevini SHS,severno pa Avstriji.Pa je prepotentni Pašić dejal “sve ili ništa”.Nato se je začela,očitno uspešna, avstrijska kampanja glede stanja v Kraljevini SHS in strašenje ljudi s Srbi.Se pa spomnim govoric starejših,ki so pripovedovali,da so ljudje bili zgroženi nad videzom srbske vojske.

 • Edi Puc

  DOBRO so se odločili, danes bi bili SIROMAKI da jim nebi bilo para.

 • marker

  Koroški Slovenci so se preudarno in modro odločili.

  • lili pili

   In danes jih ni vec kot 10.000 res modrooooo

   • marker

    Koliko veljamo veljamo v svetu, se je videlo na obisku Pahorja in Cerarja v ZDA, kjer ju niso niti povohali. Smo samo edina rdeča packa na zemljevidu Evrope.

    • sloven

     Veljas ravno toliko kot se sam cenis

 • Osti jarej

  …če bi se jim sanjalo,kako bo v mafijatanu leta 2018,bi jih tam ostalo še več

 • xtc

  Pametni Koročci,mi pa dobil srbočefurđine na grbo.

  • freedomfighter

   Meja je odprta ce te kaj moti se lahko tudi ti odselis v avstrijo

 • lili pili

  Danes po 100 letih pa jih skoraj ni vec, so krivi komunisti, kucan, srbi…..

  • tramal

   Bedanec .Skoraj vsi korošci govorijo slovensko ,pa da ne rečem da se jih je v petih letih preselilo v avstrijsko koroško vsaj 30 tisoč.Aja, ti ovce paseš pa ne veš.

   • lili pili

    Pol so tak kot siptarji pri nas…cedalje vec jih je…

   • sloven

    Seveda okrog slovenj gradca.kar se pa ostalih tice jih je le za vzorec

 • Steiermark

  Blagor 200 000 Korošcem, ki so smeli ostati v matični domovini! Mi , Štajerci nismo imeli te priložnosti, ker se nismo smeli izreči na plebiscitu! Povprašajte danes Korošce – manjšino v Avstriji, če bi želeli priti pod Slovenijo, glede na dejstvo, da po jugosrbsko jugoslavijo niso hoteli, ker so se zavedali zločinskega jugosranja in so to voljo lahko tuddi izrazili na plebiscitu! Po 2. sv. vojni, so venomer javkali, kako si želijo “združitve” z jugoslavijo, ko si pa posameznika vprašal, zakaj enostavno ne pridejo k nam, če jim je v Avstriji tako hudo (seveda je bila to jugosrbska propaganda in udbovsko delovanje, za kar so bili plačani, z našim denarjem), so ti pa vehementno odgovorili, k vam jugoslovanom pa ne! Isto je bilo tuddi in še je, z manjšino v Italiji, ki so vedno imeli komplekse manjvrednosti in se prodajali fašistom in komunistom – glavno je bilo, da dobijo denar….. Sam “samo pahor”, ki je proti koncu 80 let protestiral proti Italjanom tako, da se je “preselil na Škofije” s šotorom, ko so ga novinarji vprašali, če bo ostal “pri nas”, je le ta odgovori: to pa ne! Po osamosvojitvi Slovenije je ta primerek delal kot ravnatelj v slovenski gimnaziji, ter tam vsakodnevno zmerjal Slovence, ki so se vozili v Trst, v slovensko gimnazijo, z balkanci! Dnevno je bil gost na radiu Opčine, kjer se je posmehoval “Slovencem”, češ kaj pa imamo sedaj, ko bi radi bili “demokatični”, zasmehoval je vse in vsakogar, ki je bil kakorkoli povezan z Slovenci in slovensko kulturo! Isto je bilo na avstrijskem koroškem, kjer še danes slišiš, da Slovenci, pa ne, ne spadajo med njih oz. k njim in kako je bilo v jugoslaviji (za nas ) lepše, kljubtemu, da nikoli nihče ni hotel priti k nam!

  • sloven

   Ti ki ne poznas nic drugega kot okolico domace bajte ne govori kaj je dobro za nas narod.z raznimi prevarami in izdajami takih kot si ti smo izgubili vecino nekdanjega ozemlja in polovico naroda,ti pa pluvas svojo sramoto v svet in govoricis kako je to bolje za slovence kaksno tele moras res biti

 • porkamashina

  oni so ostali nas pa priključili Balkanu.

 • Olga2345

  Ob stoletnici koroškega plebiscita, bo pod Avstrijo kar cela Slovenija!

  • francelj3

   Ko bi bilo vsaj res! Iz tvojih ust v božja ušesa!!

   • sloven

    Vsi imate prosto pot saj ste brez hrbtenice pot pod noge in sluzit nemcem

    • francelj3

     Bolje Nemcem, pod katerimi smo bili zadnjih 600 let, kot nekulturnim balkanarskim komunističnim okupatorjem, pod katerimi smo zadnjih 100 let. Med drugim Nemci bolje plačujejo. Pojdi na Koroško, pa ne boš našel koroškega Slovenca, ki bi se bil pripravljen preseliti iz Avstrije v Slovenijo. Čeljust jim dol pade, ko jim poveš, da ima Ljubljana srbijanskega župana. Naši se pa raje selijo v obratni smeri, iz Slovenije na avstrijsko Koroško.

     • sloven

      Zakaj bi se kdorkoli selil vse to ozemlje je slovensko ki je zal okupirano zaradi takih ljudi kot si ti ki zaradi par sto evrov pozabijo na svoj jezik kulturo narod fujjj

    • francelj3

     Za slovena pa pojma nimam, ali hoče povedati, da je Slovenec ali Slovan. Sloven v slovenščini ne pomeni nič.

     • sloven

      Jah niti ne potrebujes veliko inteligence da bi pogruntal ampak ce je ni ne mores nic

     • Ivan Friderik Novak

      Motiš se, govedo SDS-ovsko.

 • Bandit123

  Pa kdo vam brani, pot pod noge pa čez mejo, pa da vidite kaj so jodlarji. Vere ste iste, jezik boste požrli in se asimilirali, pa bo. Saj takih tu ne maramo.

 • tramal

  Prav žal mi je da Avstrija ni dobila ozemlja vsaj do ljubljane.

  • sloven

   Kot izdajalec si rojen tako zivis in tako bos umrl zal mi je da si tako neumen in pluvas cez svoje prednike ki so se borili da imas domovino

 • Valter BraniSlav

  Za neuspeh plebiscita je seveda odgovoren zlobni Kucan!!!

 • montyamp

  Štajersko nazaj k Avstriji , saj smo pod srbsko bando povečali samo število atentatov in bankrotov .

  • sloven

   Pojdi lizat riti svojim nemskim gospodarjem nas pa pusti v svoji drzavi

 • montyamp

  Korošci so imeli srečo , ker pod banditi se Slovencem ne godi dobro .
  Saj je danes pol štajerske že v Avstriji .
  Šiškota so pa UDBOVSKA DECA zaprli , ker so se prestrašili resnice .

  • Kataklizma

   ja, in Kučan ima v resnici 1,91 cm

 • pajac debeli

  Ni jim za zamerat, glede na to kaj so komunajzarske izdajalske prasice v Ljubljani naredile z preostalo rodno grudo.

  • Kataklizma

   daj, veliki slovenAc, vsaj pravilno uporabo predlogov s/z bi se pa lahko naučil, še migranti so te prehiteli
   Pa še tole … AUT Koroška je najbolj zadolžena AUT dežela na prebivalca … Danke desničar Joerg, še danes se čutijo posledice

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!