Pred 29 leti prišlo do podpisa o ustanovitvi koalicije Demos

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

4. decembra 1989 je prišlo do podpisa o ustanovitvi koalicije Demos, ki je v aprilu 1990 zmagala na prvih “demokratičnih” volitvah. Do ustnega dogovora o predvolilnem sodelovanju zveze demokratičnih strank je prišlo na domačiji predsednika Slovenske kmečke zveze (SKZ) Ivana Omana v Zmincu pri Škofji Loki, dne 27. novembra 1989. Tam so se zbrali predstavniki Slovenske demokratične zveze, Socialdemokratske zveze Slovenije (zdajšnja SDS) in Slovenskih krščanskih demokratov ter se ustno dogovorili o sodelovanju. Do uradnega podpisa predstavnikov vseh treh strank je prišlo 4. decembra 1989 in ta dan obeležujemo kot rojstvo Demosa.

Demos je nastal zaradi nekaterih skupnih interesov novo nastalih strank, katerih cilj sta bili uvedba parlamentarnega političnega sistema, v katerem bi bile stranke med sabo enakopravne, in osamosvojitev Slovenije. Vodja Demosa je postal Jože Pučnik in koalicijo aprila 1990 popeljal do zmage na prvih “demokratičnih” volitvah v Sloveniji po letu 1928. Vodenje vlade je prevzel Lojze Peterle, saj so sledili dogovoru, da bo predsednik vlade postal pripadnik stranke, ki bo dobila največ glasov v družbenopolitičnem zboru slovenske skupščine.

7. novembra 1989 so se na kmetiji v Zmincu rodile demokratične spremembe, katerih motor je bil domoljub in demokrat Jože Pučnik. Ustnemu dogovoru je sledil 4. december 1989, ko je prišlo do podpisa o sodelovanju strank demokratične prenove. Ta datum je obletnica, ki se je moramo spominjati z vsem spoštovanjem. Demos s Pučnikom na čelu je omogočil miren prehod Slovenije v demokracijo in samostojnost. Slovenci smo se takrat združili v eno veliko družino in pokazali, da nam je mar za lastno domovino.

Foto: Slovenska pomlad, Wikimedia

Čeprav smo dosegli samostojnost, se zadnje čase pred nami pojavljajo izzivi, ki smo jim bili priča v vihravih letih osamosvajanja. “Domovina je samo ena in zanjo se je potrebno truditi. Ponosni smo lahko na vse udeležence sestanka v Zmincu, saj so v tveganih časih postavljali temelje za svobodo slovenskega naroda. Ponosni smo lahko na stranko SDS, ki kot naslednica dveh strank podpisnic koalicije Demos, ohranja in nadaljuje dediščino zveze demokratičnih strank iz časov osamosvajanja,” so zapisali v največji parlamentarni stranki.

C. Š.

 • Andrej

  Nekateri bi radi DEMOS utopili v žlici vode. In še zdaj jim je žal, da ga niso.

  • Dado

   NE kvasi neu….

   • david23

    A se ti zdi, da je v komentarju kvasil neumnosti? Ena majčkena stvar – politik odgovarja tudi za tisto, kar je bilo v danem trenutku možno storiti, ampak politik tega ni storil! S tega vidika je vprašanje, če je govoril o neumnostih.

  • črnaovca

   In kaj bi bilo drugače, ljudstva ne moreš utopiti v žlici vode, bi se našlo kaj drugega morda leto pozneje a na koncu bi bilo enako

   • Andrej

    Ne moreš ga utopiti, lahko ga pa žejnega čez vodo prepelješ. In so ga.

   • david23

    Fatalizem?
    Se ne strinjam z njim in sem proti njemu!

 • črnaovca

  Za nekatere dan žalovanja z druge dan zmage predvsem tiste ki so si na ta način napolnili žepe

 • Dado

  Čestitke takratnim akterjem, ki so pripeljali do nove Slovenije. Kot ponavadi v Sloveniji, delo opravljeno na pol. Skupaj smo potem dosegli namen, ki pa je kot dosedaj tudi zakonodaja, “napol”.Očitno se je samo sledilo namenu maščevanja Jugoslaviji s strani Pučnika, ni se pa; opravilo lustracije, zakonodaja površna, ni bilo pripravljeno na scenarij, prenehanja poslovanja in prodaje z bivšimi republikami ob razpadu, hkrati na trgovino z zahodom, in s tem je propadel del gospodarstva, s tem, da je Demos sejal “rožice” Slovenija bo druga Švica. Kje ste Demos…… izpolnite svoje naloge. Janša ne zna, Peterle nikoli ni znal, … je še kje kdo…….

  • Andrej

   Od 28 let države je vse, kar je narejeno, naredil DEMOS. Daj, bodi kritičen, in vprašaj ostale vlade, ki so vladale veliko večino časa, kaj so za narod naredile.

   • Dado

    Tukaj je govora, če nisi čital ali videl slike,o Demosu……..

    • Andrej

     Ja, sem videl. Ti si pa omenil, česa vsega ni naredil, pa bi moral. Glede tega se s teboj strinjam, ampak vseeno ostane vprašanje, zakaj se drugim, ki so vladali bistveno dlje, nikoli nič ne očita.

  • Peter

   Samo preko mojega trupla….je nekdo vpil ob vprašanju lustracije.
   Vsi, ki niso bili Demos so vztrajno razgrajevali vse, kar je hotel storiti Demos, nasprotovali, metali poloena pod noge (kot zdaj znate že povedati, takrat še niste)…
   Zdaj boš pa njih klical na odgovornost, no.

  • Franci Steiner

   DADO, O PUČNIKU NIMAŠ POJMA. GLEDE LUSTRACIJE IN REVANŠIZMA BI PA ZNALA NAJVEČ POVEDATI PETERLE IN BUČAR

 • FORT WORTH

  Takrat je bil kucancek od strahu manjsi od palcka…

 • Olga2345

  Desnica je močna samo, kadar sodeluje! Tega se levičarji (komunisti) bojijo, zato pa preko raznih Ljudmil rušijo desnico! Zato sta jim trn v peti SDS z Janezom Janšo, ki kot trdna skala branita demokracijo v Sloveniji!

  • učko

   Prvi izdajalec je bil Janša, ki je skupaj z Baučarjem sfukal tako Demos kot 1.Peterletovo vlado. Od takrat ga Peterle ne mara, pa mu je enkrat JaJo očital, da je preveč zamerljiv, ker ni kasneje podprl koalicije z njim.

 • Ivan Ivanovič

  Koliko od teh ljudi na sliki ni bilo partijcev? In kolko njih je bilo direktnih Kučanovih infiltrirancev? Vsekakor dovolj, da so sfižili Demos in slovensko demokracijo.

 • učko

  Tisti Demosovci, ki so bli s srcem in dušo zraven za boljši jutri nove države Slovenije so bili slepi in gluhi za opozorila, da je med njimi ogromno izdajalcev in ovaduhov ter petokolonašev. Najbolj prizadet med njimi mi je bil kasneje videti dr.Huber Požarnik, zame najbolj pristen Demosovec.

 • Nata

  Draga Nova, rada bi kar tule pripela članek gospoda Andreja Dobleharja, ki na Rtv vzorno skrbi za Kulturo. Napisal je zelo dober članek – info – o jubileju zbora Consortium musicum iz Ljubljane, ki ga je dolga leta vodil dr- Mirko Cuderman.Ko je bil ustanovljen profesionalni zbor – SKZ , sedanji Filharmonični zbor ( tega, zakaj je bila potrebna priključite k SF še danes ne razumem ). Oba korpusa sta kar nekaj let sijajno sodelovala pri vseh velikih vokalno inštrumentalnih projektih.

  Upam, da bo kdo prebral, saj je zbor C M. v tistih časih resnično oral ledino v sakralni vokalno inštrumentalni glasbi velikih , svetovnih mojstrov te muzike.
  Saj vemo, kako skromna je bila ponudba te muzike na koncertnih odrih, ali ne ??
  Mislim, da en tak jubilej ne bi smel kar tako iti mimo nas ??

  http://www.rtvslo.si/kultura/novice/zlati-consortium-musicum/474006