fbpx

Pred 29 leti prišlo do podpisa o ustanovitvi koalicije Demos

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

4. decembra 1989 je prišlo do podpisa o ustanovitvi koalicije Demos, ki je v aprilu 1990 zmagala na prvih “demokratičnih” volitvah. Do ustnega dogovora o predvolilnem sodelovanju zveze demokratičnih strank je prišlo na domačiji predsednika Slovenske kmečke zveze (SKZ) Ivana Omana v Zmincu pri Škofji Loki, dne 27. novembra 1989. Tam so se zbrali predstavniki Slovenske demokratične zveze, Socialdemokratske zveze Slovenije (zdajšnja SDS) in Slovenskih krščanskih demokratov ter se ustno dogovorili o sodelovanju. Do uradnega podpisa predstavnikov vseh treh strank je prišlo 4. decembra 1989 in ta dan obeležujemo kot rojstvo Demosa.

Demos je nastal zaradi nekaterih skupnih interesov novo nastalih strank, katerih cilj sta bili uvedba parlamentarnega političnega sistema, v katerem bi bile stranke med sabo enakopravne, in osamosvojitev Slovenije. Vodja Demosa je postal Jože Pučnik in koalicijo aprila 1990 popeljal do zmage na prvih “demokratičnih” volitvah v Sloveniji po letu 1928. Vodenje vlade je prevzel Lojze Peterle, saj so sledili dogovoru, da bo predsednik vlade postal pripadnik stranke, ki bo dobila največ glasov v družbenopolitičnem zboru slovenske skupščine.

7. novembra 1989 so se na kmetiji v Zmincu rodile demokratične spremembe, katerih motor je bil domoljub in demokrat Jože Pučnik. Ustnemu dogovoru je sledil 4. december 1989, ko je prišlo do podpisa o sodelovanju strank demokratične prenove. Ta datum je obletnica, ki se je moramo spominjati z vsem spoštovanjem. Demos s Pučnikom na čelu je omogočil miren prehod Slovenije v demokracijo in samostojnost. Slovenci smo se takrat združili v eno veliko družino in pokazali, da nam je mar za lastno domovino.

Foto: Slovenska pomlad, Wikimedia

Čeprav smo dosegli samostojnost, se zadnje čase pred nami pojavljajo izzivi, ki smo jim bili priča v vihravih letih osamosvajanja. “Domovina je samo ena in zanjo se je potrebno truditi. Ponosni smo lahko na vse udeležence sestanka v Zmincu, saj so v tveganih časih postavljali temelje za svobodo slovenskega naroda. Ponosni smo lahko na stranko SDS, ki kot naslednica dveh strank podpisnic koalicije Demos, ohranja in nadaljuje dediščino zveze demokratičnih strank iz časov osamosvajanja,” so zapisali v največji parlamentarni stranki.

C. Š.