fbpx

Na dunajskem osrednjem pokopališču odslej tudi pokopi v razgradljivi krsti

Foto: Twitter

Na dunajskem osrednjem pokopališču je odslej možen tudi pokop v naravi, in sicer v krsti, izdelani iz gob. Ta se skupaj z vsebino v stiku z zemljo ali vodo na naraven način razgradi že v nekaj mesecih.

Krsta, ki stane 990 evrov, je lahka, a lahko nosi tudi do 200 kilogramov. Material je na otip lahek, mehak in topel ter je na prvi pogled videti kot stiropor. Ko pride krsta v stik z vodo ali zemljo, se začne skupaj s truplom razkrajati.

Bob Hendrikx, 28-letni nizozemski izumitelj krste, meni, da je takšen pokop najbolj naraven in tudi okolju najprijaznejši. Nekaj ​​sto njegovih krst je bilo uporabljenih v njegovi domovini, sedaj pa bodo na voljo tudi na Dunaju.

Stoletja so ljudi večinoma pokopavali v lesenih krstah, za ta novi “ultimativni naravni pokop” pa pravijo, da ne bo več potrebno posekati dreves. “Ponosni smo, da lahko ekskluzivno ponudimo to novo krsto,” pravi Jürgen Sild, generalni direktor podjetja Bestattung Wien, ki velja za največje pogrebno podjetje v Avstriji in eno največjih v Evropi.

Kuloar