V morju Dalmacije se vse bolj množijo ognjeni morski črvi, ki lahko povzročijo resne opekline po telesu

Strupeni ognjeni črv. (Foto: družbena omrežja)

“Ognjeni črvi, ki se jih zaradi strupenih ščetin ne sme dotikati, postajajo še bolj številčni kot do sedaj. Temu botruje rast temperature morja in se zato selijo tudi proti severu Jadranskega morja, celo na nekatere kraje, kjer so bili do sedaj prava redkost ali celo nepoznani,” so zapisali na Facebook strani Podvodni.hr. V zadnjem času so še zlasti na območju Dalmacije potrdili, da se že omenjeno morsko bitje močno razmnožuje. 

Na nekaterih otokih na območju Dalmacije so že lansko leto opazili porast pojava t. i. ognjenih črvov, prav tako so jih videli tudi letos. Neimenovani moški je poročal, da je dva dni zaporedoma na nekem otoku v osrednjem delu že omenjene pokrajine, odšel na kopanje na isto plažo v nekem zalivu in je obakrat naletel na te črve. Tudi prebivalci tamkajšnjega naselja so ga opozorili, naj pazi ko gre v morje. Navedli so tudi primer ženske, ki se je z nogo zgolj dotaknila takšnega črva in pristala na urgenci. Po pričevanjih gre za strupene živali. Pri tem je pozitivno prav to, da niso ravno majhni in jih je mogoče zlahka opaziti, jih je pa letos precej več kot prejšnja leta. V dolžino običajno merijo med pet in deset centimetrov, poroča Večernji.

Ščetine ognjenega črva lahko predrejo človeško kožo in vsebujejo toksično substanco. Črv svoje orožje sicer uporabi, ko se počuti ogrožen, takrat jih sicer usmeri navzgor v obrambni položaj. Že omenjene ščetine so izredno tanke in čvrste kot kakšne iglice, vsebujejo pa že omenjeni strup. Njihove žrtve so lahko nič hudega sluteči kopalci ali potapljači. Mesto, kjer je prišlo do stika s črvom navadno pordeči in dolgo časa srbi, če je nekdo zelo občutljiv lahko nastopi tudi začasna omrtvičenost dela telesa. V primeru, da pride do nesreče, je dobro strupene iglice čimprej odstraniti z lepilnim trakom, rokavico ali krpo, ožgano mesto pa sprati s hladno morsko vodo. Nato je treba na mesto vboda položiti v alkohol namočeno gazo in ga mazati z antihistaminskim mazilom, če pa je reakcija pri ponesrečenem močnejša, pa je treba poiskati zdravniško pomoč.

Ognjeni črvi se v hrvaškem Jadranskem morju nevarno množijo. (Foto: družbena omrežja)

Domen Mezeg