Na hrvaško obalo naplavilo redkega mrtvega kita

Cuvierov kljunasti kit (foto @facebook Ivica Trojanović)

Na hrvaško obalo je naplavilo truplo cuvierjevega kljunatega kita. Razkrajajoče se truplo naj bi bilo še vedno v kompaktnem stanju in ne predstavlja nevarnosti za prebivalce.

Včeraj zjutraj je na hrvaško obalo v kraju Orebić na polotoku Pelješac naplavilo truplo cuvierjevega kljunatega kita. Kit je meril približno pet metrov, poroča Jutarnji list, tehtal pa naj bi več sto kilogramov. Truplo naj bi doseglo hrvaško obalo zaradi nedavnih močnih južnih vetrov.

Truplo kita je prvi opazil športni ribič Fran Kurtović, ko je plavalo na površini ob obali vzhodno od Orebića. Obveščene so bile vse pristojne službe, veterinarji in znanstveni raziskovalci.

Cuvierjev kljunati kit
Odrasli primerki te vrste kita lahko dosežejo velikost med 5,5 in sedem metrov. V Jadranskem morju je  cuvierjev kljunati kit redkost. Inštitut Plavi svijet je na podlagi do zdaj zbranih podatkov potrdil samo pet opažanj te vrste v južnem Jadranu v vodah, globokih od 700 do 1200 metrov. Cuvierjev kljunati kit drugače velja za najpogosteje opaženo vrsto kljunatih kitov.

Cuvierjev kljunati kit (foto @facebook Ivica Trojanović)

Cuvierjev kljunati kit (foto @facebook Ivica Trojanović)

Cuvierjev kljunati kit (foto @facebook Ivica Trojanović)

Ivan Šokić