fbpx

Na Japonskem za župana kandidira tudi robot

Michihita Matsudo in njegov robot (vir: twitter)

Japonska obsedenost z roboti je dosegla nov nivo. V mestu Tama je med kandidati za župana tako tudi robot, ki kandidira s sloganom “Umetna inteligenca bo spremenila mesto Tama”.

Mesto zahodno od Tokia je te dni polepljeno s plakati kandidatov za županski stolček, ki obljubljajo, da bodo delali za svoje volivce ter prinesli novo blaginjo vsem prebivalcem mesta. Med vsemi pa izstopa eden – ta namreč ni človek, temveč robot.

Resnici na ljubo, prebivalci mesta bodo lahko glasovali za lastnika Michihita Matsudo, ki po poročanju Expressa obljublja, da bo njegov robot v vlogi župana “analiziral peticije, predstavljene mestnemu svetu, opredelil pozitivne in negativne lastnosti ter statistično določil, kakšen učinek bi imele”. 

Kako bo robot rešil problem vedno starejše populacije?
Robot je prav tako sposoben zaznati dialog ter želje prebivalcev, ki jih bo vključil v svoje izračune. Matsuda je svojo odločitev, da kandidira z umetno inteligenco, za Otaquest komentiral z besedami: “Novo mesto Tama je bilo pred 40 leti najnaprednejše meto na Japonskem. Kakor kaže, se bo populacija samo starala, kar pomeni, da so v trenutni administraciji potrebne spremembe.”

Michihita Matsudo in njegov robot (Vir: Twitter)

Po njegovem mnenju je umetni inteligenci potrebno pustiti, da z zbiranjem podatkov o mestu jasno definira smer za nadaljnji razvoj.

Močno finančno zaledje
Robotovo kampanjo za županski stolček financirata podpredsednik družbe SoftBank Tetsuo Matsumoto in nekdanji zaposleni pri Googlovi japonski diviziji Norio Murakami. Kljub vsemu pa to niti ni najbolj nenavaden kandidat na volitvah. Leta 1938 je v Miltonu v zvezni državi Washington kandidirala rjava mula. Na Aljaski so leta 1997 v mestu Talkeetna na mesto župana izvolili mačka po imenu Stubbs.

Ivan Šokić