Na Japonskem za župana kandidira tudi robot

Michihita Matsudo in njegov robot (vir: twitter)

Japonska obsedenost z roboti je dosegla nov nivo. V mestu Tama je med kandidati za župana tako tudi robot, ki kandidira s sloganom “Umetna inteligenca bo spremenila mesto Tama”.

Mesto zahodno od Tokia je te dni polepljeno s plakati kandidatov za županski stolček, ki obljubljajo, da bodo delali za svoje volivce ter prinesli novo blaginjo vsem prebivalcem mesta. Med vsemi pa izstopa eden – ta namreč ni človek, temveč robot.

Resnici na ljubo, prebivalci mesta bodo lahko glasovali za lastnika Michihita Matsudo, ki po poročanju Expressa obljublja, da bo njegov robot v vlogi župana “analiziral peticije, predstavljene mestnemu svetu, opredelil pozitivne in negativne lastnosti ter statistično določil, kakšen učinek bi imele”. 

Kako bo robot rešil problem vedno starejše populacije?
Robot je prav tako sposoben zaznati dialog ter želje prebivalcev, ki jih bo vključil v svoje izračune. Matsuda je svojo odločitev, da kandidira z umetno inteligenco, za Otaquest komentiral z besedami: “Novo mesto Tama je bilo pred 40 leti najnaprednejše meto na Japonskem. Kakor kaže, se bo populacija samo starala, kar pomeni, da so v trenutni administraciji potrebne spremembe.”

Michihita Matsudo in njegov robot (Vir: Twitter)

Po njegovem mnenju je umetni inteligenci potrebno pustiti, da z zbiranjem podatkov o mestu jasno definira smer za nadaljnji razvoj.

Močno finančno zaledje
Robotovo kampanjo za županski stolček financirata podpredsednik družbe SoftBank Tetsuo Matsumoto in nekdanji zaposleni pri Googlovi japonski diviziji Norio Murakami. Kljub vsemu pa to niti ni najbolj nenavaden kandidat na volitvah. Leta 1938 je v Miltonu v zvezni državi Washington kandidirala rjava mula. Na Aljaski so leta 1997 v mestu Talkeetna na mesto župana izvolili mačka po imenu Stubbs.

Ivan Šokić

 • AlternativaZaSlovenijo

  Kaj naj rečem? Budale!

  • spet-sam-jest

   Dej de nouš preveč u monitor govoru, rajš kej natipkej!

 • freedomfighter

  Pri nas se se vedno kregamo levi desni med tem ko so v aziji ze tako tehnolosko napredni da je to vprasanje clovek robot…nikoli si nebi mislil da nas bo azija tako prehitela ceprav je druzbena ureditev v teh drzavah tako drugacna od nase in si vecina evropejcev misli da so kitajci in japonci druzbeno zaostali pa se mi zdi da smo mi v evropi zaostali za njimi…med tem ko mi probamo vzdrzati standard in stagniramo drzave po svetu napredujejo…obcutek imam kot da je na zahodu zmankalo ideje in motivacije da bi druzba nspredovala razen nekaterih posameznikov…vcasih s e je vedno govorilo a napredku sedaj pa le se o tem kako obdrzati kar imamo in to je smrt za civilizacijo saj stagnacija v civilizacijskem vidiku ponavadi napoveduje drasticne spremembe ki so v vecini primerov slabe

  • spet-sam-jest

   Ma ne se sekirat, itak bojo kmal musliji na oblasti, pa se bo use spremenl!

   • freedomfighter

    Saj tudi to se bo zgodilo zaradi te neumne delitve na dva skrajna pola in normalno sredino ki pa ne hodi volit in potem imamo debate beli rdeci

 • Lustrator

  V primeru naše prestolnice, bi precej manj škode kot aktualni (dosmrtni?) šerif povzročil recimo že kalkulator brez baterije ali recimo srednje-močan tajfun, a žal nimamo te sreče. Tepci znova in znova izvolijo človeka, ki logistično in arhitekturno mori nekoč čudovito mesto ob enormnih stroških in “kvaliteti življenja”, ko potrebuješ za 5 km razdaljo z avtom 50 minut namesto 5.

  Ampak: NAJ ŽIVIJO STOŽICE – pa čeprav v njih životari mrtva Olimpija, državna reprezentanca pa v njih doživlja debakel za debaklom.

  • spet-sam-jest

   Ma sm se pred leti iz Fužina odselu 100 km stran in se lohk sam smejem. Tle so še zmer u večini Slovenclni, še župan je naš!

  • freedomfighter

   Povej a naj zgradimo podzemno zeleznico da bo voznja hitrejsa in drugic pred stozicami ljubljana ni imelo stadiona vrednega glavnega mesta…torej poglejmo kaj so v 15 letih naredili zupani pred jankovicem…ajja nic in to je odgovor zakaj imajo ljudje raje kriminalce kot sta jankovic, popovic in podobni…ker ljudje hocemo videti kako mesto razvija in ne gobezdanja kako se nekaj ne da narediti kot je to zelo razsirjeno med politiki…na koncu pa za svoje neuspehe ponavadi krivijo nasprotno politicno opcijo…saj vem da me bos spet napadel da sem komunist in cefur in ne vem kaj pa nisem ne eno ne drugo ampak ce prejsni zupani niso mogli urediti niti avtobusa ki bi vozil v vse dele ljubljane ta zupan je pa to zrihtal v par letih me resno zanima zakaj smo sploh imeli prejsne zupane ce niso porihtali niti javnega prevoza…ne znam si predstavljati zakaj je lahko v glavnem mestu z vso financno podporo prislo do stagnacije ki je trajala vse do jankovica…pred parlamentom je bil namesto najpomembnejsega trga v drzavi parkirisce…sramota res ni mi jasno kam so dajali denar