Med gradnjo ceste odkrili grobišče z več kot 400 “vampirji”

Foto: Facebook

Na severu Poljske so med gradnjo ceste odkrili množično grobnico z več kot 400 domnevnimi vampirji. Podobna grobišča so v tej regiji precej običajna, najdbe pa dokazujejo, da so imeli ljudje na tem območju precej zanimiva verovanja. Eno od teh je tudi, da obstaja možnost, da ljudje po smrti pridejo iz svojih grobov, zato so iskali načine, kako to preprečiti.

V kašubski vasi Luzino so odkrili vampirsko pokopališče, saj so med širjenjem ulice v bližini vaške cerkve našli posmrtne ostanke približno 450 ljudi. Ko so arheologi odkrili ogromen grob, so opazili, da veliko trupel na pokopališču kaže znake protivampirskih praks, ki so bile običajne v Kašubiji v 19. stoletju. Praksa, ki je bila običajna v regiji v 19. stoletju, naj bi odpravila “vampirsko prekletstvo”. Verjeli so, da je kovanec denar za potovanje v onostranstvo, tega pa so mrtvecu pred pokopom položili v usta.

Več pokojnikov je imelo lobanjo med nogami in kovanec v ustih – znak protivampirskih ritualov, ki so bili običajni v 19. stoletju. Vodja arheološkega izkopavanja Maciej Stromski je po poročanju Daily mail dejal, da so odkrili primere verovanja v mrtve, ki se vračajo iz grobov, kar je bilo mogoče ustaviti le z obglavljenjem. Stromski je fenomen pojasnil kot verovanje, da v kolikor član pokojnikove družine umre kmalu po pogrebu, to pomeni, da je on ali ona lahko vampir. To je bil razlog, da so po pokopu grob izkopali in pokojniku odrezali glavo, ki so jo nato položili med noge. Na najdišču so našli tudi obglavljeno mati, ki so ji lobanjo otroka položili na prsi. Raziskovalci so v približno 30 odstotkih odkritih grobov našli tudi opeke, položene ob noge, roke in glave okostnjakov.

Foto: Facebook

Septembra lani so na Poljskem našli tudi ostanke ‘vampirke’, ki so jo s srpom čez grlo in prstom na nogi priklenili na tla, da bi “preprečili vrnitev od mrtvih“. Raziskovalci so med arheološkimi deli na pokopališču iz 17. stoletja v vasi Pien odkrili tudi skeletne ostanke, ki so imeli svileno kapo na glavi, kar kaže na to, da je imela oseba visok družbeni status.

Zapisi o mitih o vampirjih segajo v srednjo Evropo v 11. stoletje. Ljudje so se bali, da se bodo nekateri, ki so bili pokopani, izkopali nazaj na površje kot krvosese pošasti in terorizirali žive. Po poročanju tamkajšnega prebivalstva pa v tej regiji odkrivanje podobnih grobišč ni nič nenavadnega, v več njih so namreč našli primere, ko so naleteli na kovinsko palico – ali kol – zabito v lobanjo pokojnika. Ljudje so takrat verjeli, da je to eden od načinov, kako zagotoviti, da oseba ostane mrtva.

Ana Horvat