fbpx

Najbolj neumni bruseljski zakoni, ki jih Otočanom po “brexitu” ni več treba spoštovati: Prepoved preveč ukrivljenih banan, sliv, ki odvajajo, in vode, ki hidrira

Foto: STA

Banane, ki ne smejo biti preveč ukrivljene, prepovedano napisati na steklenico vode, da je uživanje tekočine dober način, kako ne biti dehidrirani, trditve, da slive nimajo odvajalnega učinka, to so samo nekatere od cvetk, ki so jih v svojem času na oblasti uzakonili predstavniki EU v Bruslju.

Britanci so uradno zapustili Evropsko unijo ob polnoči, pri časniku Expressu pa se jim je zdelo vredno, da izpostavijo nekatere od najbolj bizarnih odlokov, ki so jih morali na Otoku kot država članica EU spoštovati. Zdaj jim tega končno ne bo več treba.

Leta 2009 je Evropska unija uvedla stroga pravila glede tega, kako zelo ukrivljena je lahko banana. Pravila so kasneje nekoliko omilili, a vseeno ne gre pozabiti, da so bruseljski birokrati od banan zahtevali, da ne smejo imeti “ukrivljenost prsta”.

Leta 2011 je EU proizvajalcem pijač prepovedala, da na svoje izdelke napišejo, da voda preprečuje dehidracijo. Evrobirokrati so po tri leta dolgi raziskavi nekako uspeli priti do zaključka, da ni dokazov, ki bi potrdili, da pitje vode preprečuje dehidracijo.

Slive ne odvajajo
Ker prepoved napisa, da voda preprečuje dehidracijo, ni bila dovolj, so evrobirokrati samo mesec dni kasneje pridelovalcem sliv prepovedali, da sadežu pripisujejo odvajalni učine. Po njihovih ugotovitvah namreč ni dovolj dokazov, da bi ugotovili povezanost uživanja sliv in posledičnega obiska na stranišču.

Štorija o siru iz Stiltona
Nekoč so v malem mestecu, imonovanem Stilton, izdelovali istoimenski sir. Vse dokler EU birokrati niso ugotovili, da sir Stilton sploh ni bil prvo izdelovan v Stiltonu. Ime je ostalo, kraj pa je ostal brez proizvodnje sira. Leta 2013 je The Original Cheese Company na EU napotil prošnjo, naj dovolijo idelavo Stiltona tudi v Stiltonu, kar pa so v Bruslju zavrnili.

Ivan Šokić