Napis Solidarnost ob 40. obletnici tudi na Blejskem gradu!

Napis Solidarność na Bledu (Foto: Facebook)

Mineva 40 let od ustanovitve poljskega gibanja za demokratizacijo Solidarnost. Gibanju so se poklonili tudi v Sloveniji in sicer tako, da so sinoči razsvetlili Blejski grad z rdečim napisom “Solidarność”.

Zgodovina Solidarnosti, poljskega nevladnega sindikata, se je začela 14. avgusta 1980 v Leninovih ladjedelnicah  – danes ladjedelnice v Gdansku, ko ga je ustanovil Lech Wałęsa skupaj z ostalimi. V začetku osemdesetih let je postal prvi neodvisni sindikat v državi sovjetskega bloka, njegova ustanovitev pa je pomenila široko, nenasilno, protikomunistično družbeno gibanje, ki je na vrhuncu štelo približno 9,4 milijona članov.

Svoboden sindikat delavcev in gibanje, ki se je borilo za človekove pravice na območju nekdanjega komunističnega vzhodnega bloka je imel močan vpliv pri padcu komunizma in se je razširil po satelitskih državah že omenjenega bloka, ki so bile pod nadzorom tedanje Sovjetske zveze. Vpliv gibanja je tako napredoval preko meja Poljske in opogumilo tudi ostale države, da so se začele boriti proti komunizmu in diktaturi.

https://twitter.com/PLinSlovenia/status/1300418001498509312?s=20

V čast 40. obletnice gibanja so tako osvetlili kip Jezusa Kristusa v Riu de Janeiru, poklonili pa so se jim tudi na Bledu z osvetlitvijo stene pod Blejskim gradom z napisom “40 let Solidarność”, skupaj z udeleženci Strateškega Foruma. Poljska ambasada v Sloveniji je v znak hvaležnosti zapisala: “Včeraj zvečer je bil, skupaj s prisotnostjo udeležencev strateškega foruma, osvetljen Blejski grad z zaščitnim znakom Solidarnosti v samem srcu Slovenije. Lepa in nepozabna uprizoritev.”

Sara Kovač