fbpx

Vas zanima, kako so si znanstveniki pred sto leti zamišljali leto 2023?

Foto: Freepik

Presenetile vas bodo napovedi znanstvenikov in sociologov, ki so leta 1923 razmišljali o prihodnosti in napovedali svojo vizijo za leto 2023. Ti namreč niso govorili o letečih avtomobilih, ampak o kodrolasih moških, štiriurnemu delavniku, 300-letnih ljudeh in “radiotelefonom v velikosti ure”.

Kanadski politolog in raziskovalec dr. Paul Fairie iz Univerze v Calgaryju je namreč povrhu vsega tudi zbiratelj. Tako ga je hobi pripeljal do več različnih časopisnih izrezkov, kjer so različni strokovnjaki napovedali svojo vizijo za leto 2023. Z javnostjo jih je delil na Twitterju.

“Od prejšnjega poletja delim tematske zbirke izrezkov na Twitterju in mislil sem, da bi bilo zabavno pogledati, kaj so ljudje razmišljali o letu 2023, vendar pred 100 leti,” je zapisal Fairie na Twitterju. “Kopanje po arhivih je zabaven hobi – nenavadno sproščujoče je brati o tem, kaj so ljudje razmišljali pred desetletji.” 

Napovedi znanstvenikov in sociologov vključujejo projekcije o rasti prebivalstva in pričakovani življenjski dobi, trendih v osebni higieni, napredku v panogah od potovanj do zdravstva in celo nekaj metarazmišljanj o prihodnosti samega novinarstva. “Ko bomo brali napovedi za leto 2023, ko bodo po nebu letela številna letala, dneva ne bomo začeli z branjem svetovnih novic, temveč s poslušanjem, saj je časopis prenehal poslovati pred več kot pol stoletja,” je bil izsek iz neznanega časopisa. Fairie je za medij NPR povedal, da je vedno rad prebiral stare časopise, najprej za osnovnošolski projekt, nato kot doktor politologije, študent in zdaj v prostem času.

“Manj zdravnikov in sedanje bolezni neznane; vsi ljudje lepi.”
Ljudje so v svoji viziji za leto  2023 videli svet, poln bolj zdravih in lepših ljudi. Neznani avtor je napovedal ozdravitev in izkoreninjenje raka, pa tudi tuberkuloze, otroške paralize (znane tudi kot otroška paraliza), lokomotorne ataksije in gobavosti. “Lepotna tekmovanja bodo nepotrebna, saj bo toliko lepih ljudi, da bo skoraj nemogoče izbrati zmagovalce,” so nadaljevali. “Enako bo veljalo za otroška tekmovanja.” Nekateri so se osredotočili na trende osebne nege in stila, ki so sestavljali standard lepote. Neznani antropolog je razglasil “kodre za moške do leta 2023“. Podobna napoved se je pojavila v časopisu Savannah News, ki prav tako napoveduje, da si bodo ženske “verjetno” brile glave.

Foto: Freepik

Živeti dlje in delati pametneje
Nekateri časopisi so napovedali, da bo povprečna oseba leta 2023 živela dlje, čeprav se natančne številke razlikujejo. Po mnenju nekaterih bi bila lahko povprečna doba 100 let, čeprav bi nekateri posamezniki lahko dosegli 150 ali celo 200. Eden je predlagal tudi 300 let. V tem kontekstu je vredno omeniti, da se je pričakovana življenjska doba povprečnega Američana lani znižala na 76,4 leta, kar je najmanj v zadnjih dveh desetletjih. Naslednjo optimistično vizijo je zapisal matematik in inženir elektrotehnike Charles Steinmetz, ki je napovedal, da bodo ljudje še manj časa porabili za delo (“Nič več trdega dela do leta 2023!” se je glasil naslov). Steinmetz je verjel, da “prihaja čas, ko ne bo dolgega dela in da ljudje zaradi dela elektrike ne bodo garali več kot štiri ure na dan,” je objavil časopis in dodal, da bo po njegovi viziji “vsako mesto ‘brezmadežno mesto’. “

Foto: Twitter

Kje bi potencialno lahko živeli ljudje (do 300 let?)
Več publikacij je trdilo, da bo zaradi tehnološkega in industrijskega napredka več delov Severne Amerike primernejših za bivanje, leta 2023 pa ocenjujejo, da bo prebivalstvo ZDA štelo 300 milijonov, Kanade pa 100 milijonov. Pod opombo dodajmo, da po najnovejših ocenah Worldometra živi v ZDA 335 milijonov prebivalcev, v Kanadi pa več kot 38 milijonov.

Izumi, pripomočki in druge novosti
Seveda so imeli vizije tudi na področju znanosti, tehnologije, transporta, komunikacij in drugih področij. Nekdo je predlagal, da bi ljudje lahko nosili ledvične “torbice”, ki so jih primerjali s čajniki za notranje organe, medtem ko je drugi domneval, da bodo pripomočki in bivališča v veliki meri narejeni iz “pulpe in cementa”. Pionir letalstva Glenn Curtiss je napovedal, da bo do leta 2023 “bencin kot pogonsko moč zamenjal radio in da bo nebo polno neštetih plovil, ki plujejo po natančno določenih poteh,” kar je Minneapolis Journal ocenil za “privlačno prerokbo.” Drugje so navijali za odprtje nove “polarne letalske družbe”, ki bi omogočila letenje iz Chicaga v Hamburg prek severnega tečaja – v samo 18 urah (v nasprotju s približno 13 urami, ki jih danes potrebuje večina direktnih letov). Prav tako je bilo precejšnje navdušenje nad možnostjo brezžične in brezpapirne komunikacije.

Namesto bencina bo pogonsko gorivo radio, tako so predvidevali znanstveniki v letu 1923. (Foto: Freepik)

Kibernetska vojna
Neznani pisatelj si je zamislil svet, v katerem Pittsburgh in London sprejemata naročila “govorečih filmov” od trgovcev v Pekingu, “tovornjaki s hitrostjo 1600 kilometrov na uro” pa dostavljajo blago pred sončnim zahodom. “Radijski telefoni v velikosti ure bodo vsem omogočali komunikacijo z vsemi deli sveta,” so dodali in zadeli žebljico na glavico. Archibald Low, britanski znanstvenik in avtor, ki je med drugim izumil zgodnjo različico televizije in prvi dron, je zapisal, da bo “vojna leta 2023 seveda brezžična vojna, zahvaljujoč “brezžični telefoniji, vidu, toploti, moči in pisanju.” S svojo vizijo pa je šel še korak dlje in zaključil, da bo možna tudi “mentalna telepatija, ki bo obstajala že v zarodku, tvorila pa bo zelo uporabno metodo komunikacije”. Low je napovedal tudi vzpon pametnih telefonov, sodobne veleblagovnice in internet.

Raziskovalec Fairy po prebiranju člankov iz preteklosti meni, da so se mnoge zadeve nanašale že na skrbi takratnih ljudi, saj se zdi, da enake še danes povzročajo zaskrbljenost. Zdi se, na primer, da napovedi o moških, “ki si kodrajo lase, izhajajo iz današnje splošne skrbi po tem, kaj je v nasprotju z normami spolov“, medtem ko je govor o štiriurnem delovniku navidezno del širšega pogovora o obljubi avtomatizacije.

Ana Horvat