fbpx

Ne boste verjeli, s kom se je o investicijah pogovarjal Janša: Z direktorjem enega največjih podjetij na svetu!

Tim Cook je glavni izvršni direktor družbe Apple. (Foto: epa)

Predsednik slovenske vlade Janez Janša išče številne priložnosti za promocijo Slovenije in investicije, ki bi pomagale okrepiti slovensko gospodarstvo. Po tistem, ko je vizionarja in izumitelja Elona Muska povabil k investiciji nove tovarne v Slovenijo, se je v sredo zvečer pogovarjal z glavnim izvršnim direktorjem družbe Apple Timom Cookom.

Tim Cook je glavni izvršni direktor Appla, ki je nasledil ustanovitelja Steva Jobsa leta 2011 na direktorskem položaju, ko je bila družba vredna 350 milijard dolarjev, danes pa njeno vrednost ocenjujejo na okoli 2,4 bilijona dolarjev, kar po prihodkih uvršča Apple na 6. največje podjetje na svetu. Revija Time ga je uvrstila med 100 najbolj vplivnih ljudi sveta.

V sredo se je s Cookom prek videokonferenčne povezave pogovarjal predsednik slovenske vlade Janez Janša. Kot smo izvedeli, je pogovor je tekel o zakonodajnih aktih, ki se s področja digitalne preobrazbe usklajujejo v Evropski uniji ter o pomenu kibernetske varnosti pri digitalnih storitvah.

Foto: Vlada RS

Predsednik vlade Janša je direktorja Appla Cooka seznanil tudi s konkurenčnimi prednostmi Slovenije pri investicijah v informacijsko tehnologijo ter tudi v razvoj umetne inteligence.

Foto: Vlada RS

Spomnimo, da premier Janša vlaga velike napore v promocijo Slovenije in si prizadeva, da bi čim več svetovno uveljavljenih tehnoloških podjetij priložnosti za nadaljnji razvoj našlo v naši državi. Slovenija namreč spada v peto najbolj varno državo sveta, znani smo po lepi naravi in izobraženih ter marljivih ljudeh. Slovenska vlada si ravno tako prizadeva, da bi se debirokratizirali in digitalizirali ter tako postali privlačnejši za tuje in domače investicije. Nedavno je Janša povabil izvršnega direktorja družbe SpaceX in Tesle milijarderja Elona Muska, naj investira v Sloveniji, potem ko je ta na Twitterju zapisal, da v družbi Tesla še ne vedo, na kateri lokaciji bi postavili četrto tovarno Gigafactory. Simbolično najbolj primerno mesto bi bilo Maribor – kjer je svojo prvo službo dobil izumitelj Nikola Tesla.

Elon Musk (Foto: epa)

Sara Kovač