Zemlja je v nevarnosti – to so razlogi za kolonizacijo novih planetov!

Foto: Pinterest

Znanstvenica iz poljskega vesoljskega centra opozarja, da bodo človeštvo iztrebile nevarnosti, kot so udarci asteroidov in sončni žarki, zato vidi rešitev v selitvi na Mars.

Vpliv asteroida pred 66 milijoni leti je na Zemlji izbrisal dve tretjini življenja in sprožil verigo dogodkov, ki so končali vladanje dinozavrov. Druge kozmične nevarnosti, kot so sončne nevihte in loputi gama žarki, so lahko za planet enako uničujoče.

Zaradi teh groženj se dr. Weronika Śliwa iz centra Copernicus Science Center v Varšavi na Poljskem boji, da bi bilo nespametno, če bi Zemlja “vsa svoja jajca hranila v eni košari”. Ena izmed rešitev, je zatrdil znanstvenica, je “diverzificirati tveganje” s premikom na Mars – rdeči planet.

Znanstvenica je za poljsko tiskovno agencijo (PAP) dejala:
“Ni dobro, da ljudje živijo samo na enem planetu. Govori se o tem, da vseh jajc ne daš v eno košarico. Naš planet je v nevarnosti zaradi različnih kozmičnih katastrof in pojavov, ki bi se lahko nepričakovano pojavili na njegovi površini. Bolje bi bilo, če bi človeštvo počasi začelo razmišljati o naselitvi drugih teles v osončju in morda kasneje še dlje.” 

Foto: Pinterest

Dva najverjetnejša kandidata za kolonizacijo sta Luna in planet Mars. Ameriška vesoljska agencija Nasa je leta 1969 dokazala, da lahko ljudje dosežejo lunino kroglo, prihajajoči program Artemis vesoljske agencije pa bo “postavil oder” za stalno človeško prisotnost na Luni.

Foto: Pinterest

Cilj Nase je uporaba Lune kot odskočne deske do Marsa – planeta, ki bi ga človeški raziskovalci lahko obiskali že v 2030-ih. Toda Nasa ni edina vesoljska agencija s svojimi pogledi, ki so trdno uprti na Mars. Vendar je astronom opozoril, da obstaja nevarnost neuspeha, povezana s pošiljanjem človeških posadk na potovanja na druge planete. Strokovnjak Waliwa je izjavil, da bi kakršna koli misija tvegala poškodbe ali smrt njihovih posadk in bo imela velike stroške. “To bo preprosto stalo več kot katera koli pravica vlade. Druga ovira, ki nam stoji na poti, je politična potreba, da se te sanje uresničijo.” 

Eva Poljanc