fbpx

Nekateri skrajno bizarni običaji so bili nekoč povsem normalni, danes pa so ogabni in boleči!

Stari Rimljani so večinoma uporabljali skupinska stranišča, kar je danes nepredstavljivo. (Foto: biscani)

Spoznajte običaje, ki so bili v preteklosti nekaj povsem normalnega, danes pa se jih dojema kot odvratne in boleče. Eden izmed njih je zagotovo opravljanje “velike potrebe” na skupinskem stranišču, kot so to počenjali Stari Rimljani. 

Lahko smo srečni, da je v zadnjih stoletjih prišlo do velikanskega napredka na vseh področjih znanosti, sicer bi nam zdravniki še vedno vrtali v glave in mazali rane z živalskimi iztrebki. V tem času so se zgodile tudi astronomske spremembe v načinu razmišljanja. Dandanes ni več normalno prodati lastnega otroka ali opravljati veliko potrebo v družbi še nekoga drugega, ob čemer mu gledaš v oči ter se z njim pogovarjaš o tem, kaj se ti je tisti dan pripetilo. Še ena izmed absurdnih navad je barvanje las s svincem in žveplom. Gre za substanci, ki so ju ženske koristile za lepšanje svojega videza pred tisočletji, vendar pa je premalo znanja s področja kemikalij, za seboj puščalo hude posledice. Dogajalo se je tudi to, da so si ženske poskušale povečati prsi. V ta namen so najprej uporabljale raznovrstne kreme in kokosovo olje, kar pa ni imelo pravega učinka. Prva operacija za povečanje prsi je bila izvedena leta 1895, poroča biscani.

Opravil jo je zdravnik Vincenz Czerny, ki je želel, da bi bili po odstranitvi tumorja, obe dojki spet enako veliki. Za ta namen so mu koristile steklene kroglice, mleta guma in nekateri drugi materiali. V preteklosti pa so posebno vlogo igrali tudi živalski iztrebki. Med drugim so jih ljudje uporabljali za medicinske namene, kot je kontracepcija, zdravljenje oziroma zaustavitev krvavitve iz nosu ali celo poskus zdravljenja nekaterih bolezni. Znano je tudi, da so zdravniki svojim pacientom v lobanje vrtali luknje, da bi “izpustili zle duhove”, ker so verjeli, da so prav oni vzrok številnih bolezni. V času Rimskega cesarstva, ženske niso smele jokati na pogrebih. V ta namen so rajši najeli skupino “profesionalk”, ki so jokale na pogrebnih slovesnostih. Tako so želeli pokazati, da je bil njihov pokojnik zares cenjen in pomemben. Še eno bizarno pravilo pa je bilo to, da so v skladu z zakonom, očetje lahko ubili ljubimca svoje hčere, ker dekleta pred poroko niso smela imeti intimnih odnosov. 

Zdravniki so pacientom vrtali lobanje, da bi iz njih spustili hudobne duhove, ki so bili po njihovem vzrok številnih bolezni. (Foto: biscani)

Še bolj bizaren starorimski običaj pa je narekoval, da so lahko očetje svoje sinove prodali v suženjstvo, vendar največ trikrat. Očetje so bili namreč absolutni vladarji svojih družin in so se prav zato lahko odločali, ali bodo otroka obdržali ali prodali. V davnini so obstajali tudi svojevrstni testi za ugotavljanje nosečnosti. Zdravniki so v ta namen uporabljali česen. Ženske so si ga preko noči vstavile v intimni del telesa, zdravniki pa so jim naslednje jutro vohali sapo. Ženskam je bilo rečeno, da so noseče, če imajo vonj po česnu. Tudi v Starem Egiptu so imeli ljudje precej nenavadne običaje. Med drugim so si pobrili obrvi, ko so žalovali za mačkami. Zanje so bile te živali svete. Prav zato so pomorili vsakogar, ki bi si drznil namerno ali nenamerno ubiti ali raniti mačko. Med Starimi Rimljani pa so bila običajna skupinska stranišča, medtem ko so imeli privatna le posamezniki. Na javnih straniščih so ljudje sedeli eden zraven drugega, brez kakršnihkoli vmesnih pregrad ali kabin. Poleg tega so svoje zadnjice čistili s skupinskimi gobicami. 

Egipčani so mačke častili kot božanska bitja. (Foto: biscani)

Ženske so nekoč barvale svoje lase s svincem in žveplom. (Foto: biscani)

Domen Mezeg