fbpx

Nekdanja visoka uslužbenka pričala pred preiskovalno komisijo: Facebookovi algoritmi radikalizirajo uporabnike in spodbujajo etnične zločine po svetu

Facebook spodbuja nemire po svetu. (Foto: Pixabay)

Nekdanja upraviteljica Facebooka Frances Haugen je v svojem nastopu pred posebno komisijo britanskega parlamenta v ponedeljek priznala, da bo podjetje, pri katerem je bila nekoč zaposlena, torej Facebook, še naprej spodbujalo nemire po svetu, saj so Facebookovi algoritmi naravnani tako, da bi spodbujali kontroverzne vsebine. 

Britanska parlamentarna komisija je tekom priprave predpisov, ki naj bi regulirali delovanje podjetij, h katerim spadajo tudi družbena omrežja, zaslišala tudi nekdanjo uslužbenko Facebooka Frances Haugen. Če bodo novi predpisi prihodnje leto stopili v veljavo, potem bi velikane iz Silicijeve doline, denimo takšne, kot je Facebook, v primeru njihove kršitve, utegnila doleteti globa v višini do deset odstotkov njihovih globalnih prihodkov, poroča Polska Agencja Prasowa.

Haugenova je ob tem navedla, da Facebookovi algoritmi radikalizirajo njegove uporabnike. Tako bodo nekdo, ki ima nazore, ki bi jih lahko opredelili kot “zmerne levičarske”, potiskan na skrajno levo in nekdo, ki ima “zmerne desničarske” poglede, na skrajno desno. Obenem je še poudarila, da je Facebook jasno poglabljal problem povezan s širjenjem sovraštva. Kot je še navedla, se tudi Mark Zuckerberg zaveda, da algoritmi njegovega podjetja spodbujajo sovražne vsebine.

Facebookovi algoritmi. (Foto: Pixabay)

Zuckerberg pa se prav tako zaveda, da Facebook spodbuja dezinformacije, kar je doprineslo k etničnim zločinom tako v Mjanmaru kot tudi v Etiopiji. Poudarila pa je še, da Instagram škodi najstnikom, saj jih napeljuje k odvisnosti in znižuje njihov občutek lastne vrednosti. Obenem Instagram spodbuja škodljive prehranjevalne navade ter anoreksijo. Zuckerberg pa je njene pripombe označil za “povsem nelogične”.

Domen Mezeg